Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Μονάδα εγκεφαλικών στο Βοστάνειο


Σημαντική εξέλιξη για το νοσοκομείο Μυτιλήνης, για τη Λέσβο αλλά και τα γύρω νησιά αποτελεί η υπαγωγή και της περιοχής μας στο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και το οποίο προβλέπει την δημιουργία 18+1 μονάδων αυξημένης φροντίδας ασθενών με εγκεφαλικά επεισόδια, οι οποίες θα λειτουργήσουν σε κεντρικά, Πανεπιστημιακά και σε κάποια επαρχιακά νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και το Βοστάνειο. 

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ-ΑΕΕ)» και έρχεται να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, όπως είπε και ο ίδιος ο Υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για τον περιορισμό των θανάτων ατόμων από εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς επίσης και των συνεπειών που υφίσταται ένας πολίτης που θα υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, δηλαδή την αναπηρία. Με απλά λόγια, μέσα σε αυτές τις μονάδες θα υπάρχει, εκτός από τον εξοπλισμό, η εξειδικευμένη αντιμετώπιση και νοσηλεία των ασθενών με εγκεφαλικά από ειδικό επιστημονικό προσωπικό, που θα παραλαμβάνει τον ασθενή μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο μέχρι το εξιτήριο και την μετέπειτα αποκατάστασή του.

Να σημειωθεί πως το νοσοκομείο Μυτιλήνης παρότι θεωρείται ότι έχει περιορισμένες δυνατότητες στον χειρισμό εγκεφαλικών επεισοδίων, στην πραγματικότητα διατηρεί το σημαντικό πλεονέκτημα – με τους δύο νευροχειρουργούς, Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη και Πέτρο Σουρτζή – να παρεμβαίνει άμεσα σε περιπτώσεις εγκεφαλικών, για τις οποίες απαιτείται άμεσο χειρουργείο για τη διάσωση του ασθενούς.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, σε ετήσια βάση έχουμε 57.000 περιστατικά αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων με το Υπουργείο να στοχεύει στη μείωση των θανάτων. 

Σε πρώτη φάση δημιουργούνται πέντε μονάδες στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, δύο στη Θεσσαλονίκη, από μία στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας (Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα, Ηράκλειο) και σε περιοχές, όπως η Λέσβος, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Κοζάνη και η Καλαμάτα, ώστε να υπάρχει γεωγραφική κατανομή. 

Σε επίπεδο Λέσβου προ της ψήφισης του νομοσχεδίου προηγήθηκε συνεννόηση του Υπουργείου με την διοίκηση, καθώς θα δεσμευτεί χώρος δύο κρεβατιών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βοστάνειου, τα οποία ουσιαστικά απομονώνονται από την Εντατική και θα διατεθούν για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει η μονάδα αυξημένης φροντίδας ασθενών με εγκεφαλικά και αγγειακά επεισόδια. Με αυτό τον τρόπο, επί της ουσίας, επιτυγχάνεται η στελέχωση άλλων δύο κλινών εντατικής στο νοσοκομείο, οι οποίες θα λειτουργούν ειδικά για τα εγκεφαλικά και με εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό, καθώς δεν φτάνει να δημιουργεί κανείς κρεβάτια εντατικής, αλλά θα πρέπει και να τα στελεχώνει για να λειτουργούν και να εξυπηρετούν ανάγκες νοσηλειών.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Μυτιλήνης, Γιώργος Καμπούρης, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την δημιουργία μονάδων αυξημένης φροντίδας εγκεφαλικών, μία από τις 19 συνολικά μονάδες που θα δημιουργηθούν στην επικράτεια θα γίνει στο Βοστάνειο νοσοκομείο.

Είναι μονάδα η οποία θα αποτελέσει πυλώνα βελτίωσης του συνόλου της διαχείρισης των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο, από το προνοσοκομειακό στάδιο μέχρι την επανένταξή του στην κοινωνία.

Άλλο ένα βήμα για την αναβάθμιση του νοσηλευτικού μας ιδρύματος στο νησί μας με κύριο στόχο να παρέχει το βέλτιστο επίπεδο φροντίδας και αποκατάστασης στους κατοίκους του νησιού μας. Ευχαριστούμε θερμά την 2η ΔΥΠΕ  και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την παραπάνω εξέλιξη».

Η νέα μονάδα θα ενταχθεί στον Οργανισμό του νοσοκομείου και θα γίνουν προσλήψεις για την στελέχωσή της καθώς ο Υπουργός ανακοίνωσε προσλήψεις άμεσα, με 1.500 γιατρούς και 3.000 νοσηλευτές, ενώ μίλησε για τις συζητήσεις που γίνονται με αρμόδιους φορείς για τη στελέχωση των μονάδων με ειδικευμένους γιατρούς και τον αναγκαίο εξοπλισμό: «Τίποτα δεν έγινε στην τύχη μέχρι τώρα. Έγιναν μελέτες για τους χώρους και σε λίγες εβδομάδες ξεκινάνε τουλάχιστον δύο (ΜΑΦ) να υλοποιηθούν».

Ζητούμενο, ωστόσο, παραμένει αν μέσα στον εξοπλισμό θα περιλαμβάνεται και η προμήθεια σύγχρονου ψηφιακού αγγειογράφου, κάτι που τέθηκε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση επικρίθηκε από την αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο, καθώς τα κόμματα τής καταλόγισαν προχειρότητα και ότι το νομοσχέδιο «έχει συνταχθεί στο πόδι».  

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως σύντομα θα φέρει στη Βουλή για συζήτηση την πολιτική της κυβέρνησης για το τραύμα, αναφερόμενος στα τροχαία, ειδικά στους νέους που τραυματίζονται σε τροχαία με δίκυκλα.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img