Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

«Μοναδική η “αρχοντιά” της Λέσβου»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

συνέντευξη στον Ανέστη Χατζηδιάκο

  • Τεράστια ιστορία και αξιοσημείωτη η παιδεία των ντόπιων, σύμφωνα με τον παρουσιαστή
  • «Ελλείψεις σε 5στερες μονάδες και σε υποδομές κρατάνε πίσω την τουριστική ανάπτυξη», υποστηρίζει

Αναμφισβήτητα πολυταξιδεμένος και «ταγμένος» στην αποστολή του να μας μεταφέρει… «Εικόνες» από κάθε γωνιά της γης, ο Τάσος Δούσης και το συνεργείο του πριν λίγες μέρες βρέθηκαν και πραγματοποίησαν στη Λέσβο γυρίσματα, για δύο επεισόδια της τηλεοπτικής του εκπομπής που θα είναι αφιερωμένα στο νησί μας και τα οποία θα προβληθούν στον τηλεοπτικό σταθμό Open. Με αφορμή την παρουσία του εδώ, συζητήσαμε με τον δημοφιλή και αγαπητό παρουσιαστή για τη Λέσβο και τα ταξίδια γενικότερα, για το πώς προβάλλει ο ίδιος τους ταξιδιωτικούς προορισμούς απ’ όλο τον κόσμο και φυσικά για όλα όσα αναζητά ένας εν δυνάμει επισκέπτης στα μέρη που θα ταξιδέψει για τις διακοπές του.

«Όλα τα νησιά μας είναι ιδιαίτερα και έχουν τις ομορφιές τους, η Λέσβος όμως έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Τα αρχοντικά της. Γιατί αυτά είναι που μαρτυρούν την καταγωγή και την ταυτότητα του νησιού» αναφέρει ο κ. Δούσης στο ξεκίνημα της κουβέντας μας, σχολιάζοντας όλα αυτά που κατά τη γνώμη του καθιστούν τη Λέσβο ξεχωριστή σε σχέση με τόσα άλλα ελληνικά νησιά ή ακόμη και άλλους προορισμούς εκτός Ελλάδας γενικότερα. 

«Τα αρχοντικά είναι ένα σημείο, που πρέπει να αναδειχθεί. Μάλιστα ως εκπομπή μπήκαμε μέσα σε κάποια απ’ αυτά, μέσα σε φοβερά αρχοντικά τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν και οι τηλεθεατές», ανέφερε και πρόσθεσε πως η Λέσβος είναι αναμφισβήτητα ένα μέρος με τεράστια ιστορία και με αξιοσημείωτη παιδεία στον πληθυσμό της, που σε άλλα ελληνικά νησιά δεν τη συναντάς. Αν, όμως, υπάρχει ένα σημείο του νησιού που θεωρεί πιο ιδιαίτερο απ’ όλα, αυτό είναι ο Μόλυβος.

«Αυτό που λέω με πλήρη γνώση είναι πως ο Μόλυβος είναι ένα από τα 20 πράγματα, που πρέπει να δει κάποιος πριν πεθάνει. Είναι κάτι μοναδικό και σπάνιο που δύσκολα εντοπίζεις σε άλλα μέρη, το πώς δηλαδή έχει διατηρήσει τον μεσαιωνικό του χαρακτήρα, με το κάστρο που είναι παράλληλα και τόσο κοντά στη θάλασσα. Είναι κάτι σαν τη Μονεμβασιά, αλλά φυσικά μεγαλύτερος!», σχολίασε ο παρουσιαστής.

Από τα γυρίσματα της εκπομπής “Εικόνες” του Τ. Δούση στη Λέσβο

Τα αρνητικά

Την ίδια στιγμή, που ο Τάσος Δούσης εκθειάζει τη Λέσβο και επισημαίνει όλα αυτά τα μοναδικά της χαρακτηριστικά, δεν… μασάει τα λόγια του και δεν διστάζει να αναφερθεί και σε εκείνα, που βάζουν φρένο στην τουριστική της ανάπτυξη και την εμποδίζουν στο να εξελιχθεί σε έναν κορυφαίο ταξιδιωτικό προορισμό. 

«Η έλλειψη πεντάστερων μονάδων είναι ένας σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας. Οι μονάδες που υπάρχουν είναι πολύ λίγες για ένα νησί, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο της Ελλάδας, όπως είναι λίγες και οι βίλες, που δίνονται προς ενοικίαση. Δεν γίνονται, δηλαδή, επενδύσεις που αφορούν τους τουρίστες που μπορούν να “αφήσουν” χρήματα και υπάρχει γενικότερη έλλειψη υποδομών. Όσο ωραίο και αν είναι ένα μέρος και όσο και να προβληθεί, θα έρθει κόσμος, έστω και στα δωμάτια των 60 ευρώ ανά διανυκτέρευση, αλλά δεν θα “αφήσει” πολλά χρήματα» υποστηρίζει, τονίζοντας πως είναι απαραίτητη η ανάπτυξη «τουριστικής παιδείας» και η ενθάρρυνση και από την αυτοδιοίκηση επενδύσεων σε υποδομές και ποιοτικές μονάδες, ώστε ο τουρισμός να αποτελέσει και αυτός σημαντικό μοχλό ανάπτυξης του νησιού, πέρα από τον πρωτογενή τομέα.

Ο Τ. Δούσης με τις Αντιδημάρχους Δυτικής Λέσβου Αφροδίτη Βατή και Ζαχάρω Ιωακείμ

Η εκπομπή

Η γνώμη του κ. Δούση για τη Λέσβο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένης της εμπειρίας που έχει εδώ και δύο δεκαετίες στο ταξιδιωτικό ρεπορτάζ. Η εκπομπή «Εικόνες» προβαλλόταν από το 2003 έως το 2007 στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και από το 2019 αναβιώνει στον τηλεοπτικό σταθμό Open, όπου θα προβληθούν και τα επεισόδια που αφορούν τη Λέσβο. Παράλληλα, βέβαια, ο παρουσιαστής είχε προχωρήσει και σε πολλά άλλα επιχειρηματικά και δημοσιογραφικά εγχειρήματα στον έντυπο Τύπο, πάντα σχετικά με το ταξίδι και τον τουρισμό.

«Αν έχει αλλάξει κάτι στην καινούργια εκπομπή – αν και μετρά ήδη πάνω από 100 επεισόδια – σε σχέση με την παλιά είναι… εγώ, τα βιώματά μου είναι διαφορετικά πλέον, δεν είμαι πια τριάντα ετών. Έχω αλλάξει ως άνθρωπος και μπορώ να κρίνω και να καταλάβω μέσα από μια άλλη ματιά αυτά που “θέλει” ο κόσμος από μια εκπομπή αυτού του είδους» δηλώνει ο Τάσος Δούσης στα «ΝΕΑ της Λέσβου», επισημαίνοντας πως ραχοκοκαλιά αυτής της προσέγγισης είναι πως η ίδια εκπομπή πρέπει να αφορά και έναν εν δυνάμει επισκέπτη ενός προορισμού αλλά και εκείνον, που δεν θα τον επισκεφθεί ποτέ. 

«Δεν μπορούν όλοι να ταξιδέψουν στο Μπαλί για παράδειγμα. Οπότε αυτό που κάνουμε μέσα από την εκπομπή είναι να προσφέρουμε στον κόσμο όμορφες εικόνες, να τον βοηθήσουμε να ταξιδέψει σε αυτούς τους προορισμούς με το μυαλό του και να του δείξουμε πώς μπορεί να περάσει όμορφα εκεί», σχολιάζει.

Στο Σίγρι με την Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αντωνέλλη, τον Πρόεδρο Π. Τσίκνα, τη Διευθύντρια Τουρισμού Α. Πολιτάκη και την Διευθύντρια Οικονομικών της Περιφέρειας Ζ. Μωραΐτου

Τι ζητά ο ταξιδιώτης

Με αφορμή το τελευταίο του σχόλιο, ρωτάμε τον Τάσο Δούση ποιες είναι κατά τη γνώμη του οι ανάγκες που πρέπει να “καλύπτει” ένας προορισμός για τον επισκέπτη του. «Οι ταξιδιώτες έχουν πολύ βασικές ανάγκες. Θέλουν να νιώθουν οικεία και ασφάλεια στον προορισμό που θα επιλέξουν, να περάσουν όμορφα εκεί, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να έχει όμορφες θάλασσες για παράδειγμα, υποδομές και έναν φιλικό προς τον τουρίστα τοπικό πληθυσμό και βέβαια να προσφέρει τη δυνατότητα και για ήσυχες πιο απομονωμένες διακοπές, ή για διακοπές σε πιο… “πολύβουα” μέρη, που σφύζουν από τουρισμό», υποστηρίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Δούση, τα επεισόδια της εκπομπής «Εικόνες» που αφορούν τη Λέσβο θα προβληθούν σε δύο εβδομάδες, αφού προηγηθούν εκείνα για τη Χίο, ενώ ακολουθούν αυτά που γυρίστηκαν στη Λήμνο.

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img