Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Μουδιασμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ, φορτσάρει το ΠΑΣΟΚ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Την ώρα που η χώρα εισέρχεται άμεσα σε νέο κύκλο προεκλογικής περιόδου για τις δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου, δύσκολη παραμένει η πρώτη μετεκλογική εβδομάδα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο, καθώς καλείται να αποτρέψει, εν όψει της νέας αναμέτρησης, μια περαιτέρω απώλεια δυνάμεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας καταγράψει την Κυριακή σημαντική απώλεια των δυνάμεών του σε τοπικό επίπεδο – που είναι ακόμα μεγαλύτερη και από τον πανελλαδικό μέσο όρο, καθώς με ποσοστό 15,91% (9.131 ψηφοδέλτια) ήρθε στήθος με στήθος με το ΠΑΣΟΚ που έφερε 14,53% (8.339 ψηφοδέλτια), δηλαδή η διαφορά τους είναι 792 ψήφοι – καλείται να απομακρύνει ένα σενάριο περαιτέρω αποδυνάμωσης είτε προς το ΚΚΕ, που θα δώσει αγώνα να ξαναπάρει πίσω την έδρα από το ΠΑΣΟΚ και αυτό θα γίνει και με άνοιγμα προς τα «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ, είτε προς το ΠΑΣΟΚ, το οποίο φαίνεται αποφασισμένο να πάρει πίσω τον κόσμο του.

Το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που έφερε στο Νομό Λέσβου έχει «φορτσάρει» στοχεύοντας, όπως έχει φανεί και σε κεντρικό επίπεδο, στην αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις δεύτερες κάλπες και στον επαναπατρισμό στελεχών και ψηφοφόρων του. Στο κόμμα υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας, ιδιαίτερα τώρα που με τη νέα ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα αναγέννησης και αναβίωσης του κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. 

Όπως ανέφερε χθες μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής, Γιώργος Μήλιος, «βλέπουμε στο εκλογικό περίπτερο και στα γραφεία του κόμματός μας ανθρώπους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ έχοντας φύγει τα προηγούμενα χρόνια από το ΠΑΣΟΚ και τώρα δηλώνουν ότι βρίσκονται κοντά μας. Αυτό είναι συγκινητικό καθώς το να βλέπει κανείς ανθρώπους που είχαν εγκαταλείψει το κίνημά μας να επιστρέφουν ξανά είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα. Απλώνουμε το χέρι σε όλους αυτούς τους παλιούς συντρόφους και τους καλούμε να επανέλθουν από τώρα. Δεν περισσεύει κανένας μπροστά στη μεγάλη προσπάθεια. Όχι απλά να διατηρήσουμε τη βουλευτική έδρα, αλλά να επιτύχουμε το στόχο της δεύτερης θέσης για το Νομό Λέσβου στις εκλογές του Ιουνίου. Να μας δώσει ο λεσβιακός λαός τη δύναμη να βγούμε ακόμα πιο μπροστά και να αναδείξουμε τα μεγάλα και τα μικρότερα ζητήματα των νησιών μας και η Νέα Δημοκρατία θα βρει μπροστά της μία αντιπολίτευση αποφασισμένη με επιχειρήματα, όχι με κραυγές. Πιστεύω ότι ένας νέος κύκλος ανοίγει για εμάς και όσοι επένδυσαν πολιτικά με λαϊκισμό στην αγωνία του λαού μας να πάρουν τη θέση που τους αξίζει», είπε ο κ. Μήλιος, απευθύνοντας προσκλητήριο σε όλους τους πολίτες να συμπορευτούν και να επανέλθουν στο ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι «βλέπετε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια “αιμοδοτήθηκε” από μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι αυτήν την ώρα δεν έχει στόχο τη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή τη δεξιά, αλλά τη δική μας παράταξη».

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΠΑΣΟΚ πρόκειται να συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα για να κάνει την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και να θέσει τους στόχους για τις δεύτερες κάλπες. Η πρόκληση για την κομματική οργάνωση του κινήματος είναι να αποφύγει την εσωστρέφεια και να μην εγκλωβιστεί σε μία προσπάθεια προστασίας της έδρας από το ΚΚΕ, αλλά το στοίχημα θα είναι τώρα να ανεβάσει πιο ψηλά τον πήχη επιχειρώντας να αποδομήσει το ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, ώστε να καταλάβει σε τοπικό επίπεδο τη δεύτερη θέση. Αυτός ο στόχος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ανέφικτος. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι το ακόμα πιο αρνητικό αποτέλεσμα που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Λέσβου αποτελεί ουσιαστικά την θρυαλλίδα για την περαιτέρω αποδόμηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Μάλιστα, όπως δηλώνει ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Μήλιος, καταγράφει ενδιαφέρον από παλιά στελέχη και μέλη που πέρασαν το προηγούμενα χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθουν στον φυσικό πολιτικό τους χώρο. Πρέπει, δε, να σημειώσουμε ότι όπως έλεγαν στα Νέα της Λέσβου στελέχη του κινήματος χωρίς να κατονομάζουν, θέλοντας να δείξουν πόσο ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τις εκλογές, καταγράφεται ενδιαφέρον μελών του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσά τους και περιπτώσεις εκλογικών αντιπροσώπων του κόμματος, που μετά τις εκλογές της Κυριακής συζητούν πολύ σοβαρά την επάνοδό τους στο ΠΑΣΟΚ.

“Παγωμάρα” στον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχουν ακόμα ξεπεράσει το σοκ του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς ενώ ετοιμάζονταν την Κυριακή με χαμόγελα να δουν το κόμμα τους στην πρώτη θέση ή έστω στη δεύτερη με μικρή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, βρέθηκαν 24,6 μονάδες πίσω από το κυβερνών κόμμα σε επίπεδο Νομού Λέσβου. Ουσιαστικά σε τοπικό επίπεδο δεν υπάρχουν ακόμα κάποιες εξελίξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου δεν έχει δώσει ούτε μία ανακοίνωση για το εκλογικό αποτέλεσμα και είναι χαρακτηριστικό ότι και χθες ακόμα στα γραφεία του στη Μυτιλήνη βρισκόταν μόνη της η γραμματέας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου αναμένει, όπως και οι άλλες οργανώσεις του κόμματος σε όλη την Ελλάδα, το αποτέλεσμα που θα φέρει η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στην Αθήνα, όπου θα γίνει μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και θα βγει το πρόγραμμα δράσης μέχρι τις επόμενες εκλογές. Βάσει αυτής της απόφασης θα κινηθούν και οι περιφερειακές οργανώσεις, με τη Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ να αναμένεται να συγκληθεί την Παρασκευή ή το Σάββατο, οπότε θα γίνει και εδώ η πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος και θα ληφθούν αποφάσεις βάσει και των υποδείξεων των κεντρικών για το πώς θα κινηθούν μέχρι τις 25 Ιουνίου.  

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να θέσουν ως προτεραιότητα την συγκράτηση στην χειρότερη περίπτωση των ποσοστών της Κυριακής, δηλαδή να μην καταγραφούν άλλες απώλειες και περαιτέρω κατάρρευση. Η προτεραιότητά τους θα είναι ο αγώνας για την αντιστροφή του κλίματος, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να πείσει τους ψηφοφόρους ότι θα πρέπει να ενισχυθεί και όχι να βρεθεί περισσότερο αποδυναμωμένος μπροστά στην «ηγεμονία Μητσοτάκη», καθώς το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος (που παραλίγο να πετύχει αυτοδυναμία σε καθεστώς απλής αναλογικής!) εκτιμάται από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα αποτελέσει αφορμή αλαζονικών συμπεριφορών και πολιτικών που θα φέρουν δεινά στην ελληνική κοινωνία.

Όπως είπε μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Καραβασίλης «θα αποτιμήσουμε πρώτα το εκλογικό αποτέλεσμα και θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά μετά τη συνεδρίαση των οργάνων του κόμματός μας. Όπως είπε άλλωστε και ο πρόεδρός μας ο Αλέξης Τσίπρας, στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη πρωτίστως να αποτρέψουμε την προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού. Έχουμε άλλωστε ευθύνη στους πάνω από 1 εκατομμύριο αριστερούς και προοδευτικούς ψηφοφόρους που μας στήριξαν στις εκλογές να προχωρήσουμε μπροστά».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img