Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης στην Επάνω Σκάλα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Την κατεδάφιση των πρώην δημοτικών σφαγείων στην περιοχή του Κάτω Κάστρου της Μυτιλήνης αποφάσισε χθες, ομόφωνα, το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, μετά από αίτημα της Αρχαιολογίας. Στην συνεδρίαση ήταν παρών ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος τόνισε ότι έχει τεθεί επανειλημμένα αυτό το ζήτημα, δεδομένου ότι τα παλιά αυτά κτίσματα εμπίπτουν στον αρχαιολογικό χώρο του κηρυγμένου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου του Κάστρου Μυτιλήνης και στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της πόλης της Μυτιλήνης, ενώ βρίσκονται και σε άμεση επαφή με τα τείχη του Κάστρου και το αρχαίο βόρειο λιμάνι, που μαζί με το νότιο λιμάνι είναι κηρυγμένα ως ενάλιος αρχαιολογικός χώρος.

Όπως ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης, ο χώρος που περιβάλλει το εξωτερικό τείχος του Κάστρου αποτελεί το άμεσο περιβάλλον του χαρακτηρισμένου μνημείου και η εγκατάσταση κτισμάτων μεγάλης κλίμακας, όπως των υφιστάμενων πρώην δημοτικών σφαγείων σε επαφή σχεδόν με αυτό, λειτουργεί ανταγωνιστικά ως προς το μνημείο του Κάστρου, δημιουργεί ένα αρχιτεκτονικό αποτύπωμα ασύμβατο με τα μνημεία του παραλιακού μετώπου της Επάνω Σκάλας και συντελεί στην υποβάθμιση του μνημειακού οχυρωματικού συνόλου. Παράλληλα, σημείωσε ότι αποτελεί παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας και ως εκ τούτου αντιμετωπίζεται ως αυθαίρετη κατασκευή, η οποία, λόγω της μεγάλης της κλίμακας και της αισθητικής της, προβάλλεται επί του μνημείου, προκαλώντας έμμεση βλάβη και όχληση.

Ο Προϊστάμενος της Αρχαιολογίας σημείωσε επίσης ότι στόχος της Υπηρεσίας είναι μετά από την κατεδάφιση να εκπονηθεί μελέτη διαμόρφωσης του χώρου ως υπαίθριου Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης, με την παράλληλη δημιουργία χώρου στάθμευσης.

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Χριστόφας, συμφώνησε με την πρόταση της Αρχαιολογίας και εξήρε τις προσπάθειες του κ. Τριανταφυλλίδη για την ανάδειξη των πολιτιστικών και αρχαιολογικών μνημείων του τόπου μας. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Πανάγος Κουφέλος, ζητώντας από την Δημοτική Αρχή και την Αρχαιολογία να εξετάσουν συνολικά την ανάπλαση της Επάνω Σκάλας και επί του παραλιακού δρόμου όπου λειτουργούν οι επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας.

spot_img

More articles

spot_img