Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μουσικό Φεστιβάλ από το Δήμο Μυτιλήνης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Το πρόγραμμα του Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης, που διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος από τις 25 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Λεσβιακού Καλοκαιριού, παρουσιάστηκε χθες από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Εριφύλη Χιωτέλλη. Όπως ανέφερε η Αντιδήμαρχος, το Μουσικό Φεστιβάλ φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα διεθνούς βεληνεκούς νέο θεσμό με ετήσια παρουσία περί τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου και διάρκεια 10 ημερών, με σειρά μουσικών εκδηλώσεων, από τη λόγια μουσική έως και τις παρυφές της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας, αλλά και δράσεις που συνδυάζουν τη μουσική με άλλες τέχνες, όπως το Θέατρο, ο Χορός κ.ά.. 

Το φεστιβάλ κινείται σε τρεις βασικές κατευθύνσεις: Στη διοργάνωση καλλιτεχνικών δράσεων (συναυλιών/παραστάσεων, πολυθεαμάτων κ.ά.) σε σχέση με τη λόγια και κλασική μουσική έως και τις σύγχρονες τάσεις, στην πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων σε μορφή σεμιναρίων, όπου νέοι και νέες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μαθήματα μουσικής με τους πλέον καταξιωμένους μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και στην πραγματοποίηση διεθνούς διαγωνισμού μουσικής σύνθεσης ή μουσικών εκτελεστών.

Η αυλαία του Μουσικού Φεστιβάλ θα ανοίξει στις 25 Ιουλίου με μια μεγάλη χορωδιακή συνάντηση. Στο πλαίσιο των συνεργασιών με καλλιτεχνικά σύνολα άλλων χωρών, το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει το φωνητικό σύνολο του Δήμου Λάρνακας, το οποίο έχει στο ενεργητικό του πολυάριθμες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με εξαιρετικές κριτικές. Από τις κλασικές στις σύγχρονες μελωδίες σε μια μουσική βραδιά με έργα Κυπρίων, Ελλήνων συνθετών αλλά και από το παγκόσμιο ρεπερτόριο. Την επόμενη μέρα, 26 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, με έναν συνδυασμό μουσικής και λόγου με στόχο την ανάδειξη του έργου του μεγάλου μας, λεσβιακής καταγωγής, ποιητή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τις παρακάτω εκδηλώσεις:

  • 27/7 Συναυλία του φωνητικού συνόλου Λάρνακας
  • 28/7 – Τα Σαντούρια της Αγιάσου – Παραδοσιακή μουσική με ανάδειξη τοπικών καλλιτεχνικών συνόλων
  • 29/7 – «Φωνές θερινής νυκτός» – Λυρικό τραγούδι
  • 30/7 – Συναυλία από το Μουσικό σχολείο Μυτιλήνης και καλλιτεχνικό σχήμα παιδιών με προσφυγική προέλευση
  • 31/7 – «Σαν δέσμη από τριαντάφυλλα» Κώστας Καρυωτάκης

Ένα μουσικό – θεατρικό αναλόγιο ανάμεσα στην πρωτότυπη μουσική και τον λόγο. Στόχος, η ανάδειξη της εσωτερικής σύγκρουσης του σπουδαίου ποιητή Κώστα Καρυωτάκη. Η ανάδειξη των ερωτικών, των κοινωνικών και των πολιτικών συγκρούσεων μέσα από τα ποιήματά του. 

  • 1/8 – Ρεσιτάλ κλασικής μουσικής 

Στο πρώτο μέρος ένα ρεσιτάλ από δύο καταξιωμένους Βιολονίστες, τον Απόλλωνα Γραμματικόπουλο, concertino της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και του Τούρκου Mehmet Yasemin. Στο δεύτερο μέρος το καταξιωμένο «κουαρτέτο Αθηνών» θα συμπράξει με τον Derya Turkan σε ένα συνδυασμό κλασικής και παραδοσιακής μουσικής των δύο λαών. Επίσης θα παρουσιάσει μία σειρά έργα Ελλήνων συνθετών αποκλειστικά διαμορφωμένα για το συγκεκριμένο σύνολο. 

  • 2/8 – Μαθητική συναυλία 
  • 4/8 – Τελετή λήξης του Φεστιβάλ – Συμμετέχουν μαθητικά σύνολα των σεμιναρίων του φεστιβάλ, σε ένα μουσικό περίπατο με το μουσικό συγκρότημα Εν Καρδία.

Όπως τόνισε η κ. Χιωτέλλη, οι χώροι διεξαγωγής των εκδηλώσεων θα είναι εμβληματικά σημεία ιστορικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος και θα ανακοινωθούν σύντομα. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν masterclasses μουσικής, καθώς και ημερίδα για το Klasik Kemence από τον Derya Turkan (Μουσικό – καθηγητή μουσικής).

spot_img

More articles

spot_img