Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ: «Εξαιρετικός χώρος για την προετοιμασία αθλητών η Βάστρια»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


«Εξαιρετικός χώρος για την προετοιμασία αθλητών η Βάστρια». Με αυτή τη φράση ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, σε δημόσια τοποθέτησή του μίλησε χθες για το ποια είναι η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής για την αξιοποίηση της Βάστριας, συμπληρώνοντας με δήλωσή του ότι θα μπορούσαν επίσης αυτές οι εγκαταστάσεις να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία κοινωνικών δομών ή ακόμα και για την τρίτη ηλικία ή κατασκηνώσεις για παιδιά, σε καμία περίπτωση όμως ως μια κλειστή φυλακή για το μεταναστευτικό. Με αυτό τον τρόπο επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που τροφοδοτούνται από τις διαρροές ότι η Βάστρια είναι έτοιμη να λειτουργήσει, κάτι που μεθοδευμένα από ελεγχόμενους κύκλους του Υπουργείου Μετανάστευσης διαχέεται από την περίοδο του Οκτωβρίου, ώστε με αυτό τον τρόπο να δείξουν ότι κανένα εμπόδιο δεν στάθηκε μπροστά στις κυβερνητικές αποφάσεις.

Ο Περιφερειάρχης λίγες μέρες μετά την έναρξη της νέας αυτή τη φορά πενταετούς διάρκειας θητείας του στη Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση μετέβη, χθες το πρωί, στη Βάστρια και μάλιστα γι’ αυτό το λόγο δεν παρέστη στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής, που ήταν η πρώτη που έγινε κατά τη νέα θητεία, θέλοντας να δει από κοντά το πόσο έχουν προχωρήσει οι εργασίες στις εγκαταστάσεις. Το τελευταίο δεν είναι τυχαίο καθώς από τον Οκτώβριο ακόμα διάφοροι κυβερνητικοί κύκλοι διέρρεαν ότι η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να εγκαινιάσει τις εγκαταστάσεις στη Βάστρια, στην πραγματικότητα όμως, όπως έχουν γράψει ακόμα πιο πριν τα Νέα της Λέσβου, το υπό κατασκευή ΚΥΤ στερείται βασικών υποδομών, όπως είναι η ύδρευση και η αποχέτευση, πέραν του ότι δεν υπάρχει και ο δρόμος πρόσβασης που έχει μπλοκαριστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.  

Αν και ως προς το τελευταίο, η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει τη νομοθεσία για να παρακάμψει με αυτό τον τρόπο τις αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Με άλλα λόγια, όπου ισχύει ο νόμος δεν εφαρμόζεται, όπως έγινε με την κατασκευή του ΚΥΤ στο πεδίο βολής του Καρά-Τεπέ χωρίς άδειες και μελέτες και με μπαζώματα του αιγιαλού που είχαν καταγγελθεί ακόμα και από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Και όταν μπαίνει μπροστά η δικαιοσύνη και εν προκειμένω το Συμβούλιο της Επικρατείας, τότε επιχειρείται  η αλλαγή των διατάξεων με μοναδικό στόχο να μην σταθεί τίποτα εμπόδιο στη συγκεκριμένη φαραωνική δομή. Η Βάστρια (που είναι σχεδόν το μοναδικό έργο που εκτελείται αυτή την περίοδο στη Λέσβο) θα μπορούσε να αποτελέσει μνημείο προσαρμογής των νόμων στο έργο κατασκευής και όχι της κατασκευής στην νομοθεσία και στους κανόνες που ισχύουν για κάθε άλλη κατασκευή, ιδιωτική και δημόσια, στη χώρα μας!

Σε κάθε περίπτωση η νέα δομή δεν είναι ακόμα έτοιμη να λειτουργήσει, αν και η κυβέρνηση προγραμμάτιζε να την εγκαινιάσει από το 2023 και μάλιστα αυτό δηλώνει και ο Περιφερειάρχης σημειώνοντας ότι παρά την φημολογία προς αυτήν την κατεύθυνση, ο ίδιος διαπίστωσε ότι έχουν ακόμα δρόμο τα έργα μπροστά τους.

Πάντως η χθεσινή κίνηση του κ. Μουτζούρη να επισκεφθεί επί τόπου τη Βάστρια έχει και έναν συμβολισμό κατά την εκκίνηση της νέας του περιφερειακής θητείας, ώστε να δείξει στην κοινωνία ότι παραμένει σταθερός στις θέσεις του, δηλαδή ότι είναι αντίθετος με την κατασκευή της συγκεκριμένης δομής.

Τον Περιφερειάρχη συνόδευαν στη Βάστρια ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Χωροθέτησης Δομών Παναγιώτης  Φίκιας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για το μεταναστευτικό Δημήτρης Κουρσουμπάς, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Άρης Ελευθερίου και το στέλεχος της Περιφέρειας Ε. Βερβέρη.  

Σε επίσημη ανακοίνωση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Περιφέρεια αναφέρει ότι «η Περιφερειακή Αρχή παραμένει σταθερή και αμετακίνητη στην από το 2019 θέση της, στην απαλλαγή  των νήσων από τις δομές παράτυπων οικονομικών μεταναστών λόγω της ιδιάζουσας γεωγραφικής θέσεώς τους και σημειώνει για πολλοστή φορά τους κινδύνους, που εγκυμονεί η χωροθέτηση στην καρδιά του πευκοδάσους της νήσου Λέσβου, η καταστροφή από τις τεράστιες διανοίξεις οδών και εκσκαφών στην περιοχή της Βάστριας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Λέσβο». 

spot_img

More articles

spot_img