Μπάχαλο οι εμβολιασμοί

  • Παρακάμπτονται οι εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού και μπαίνουν εμβόλιμα στη διαδικασία και τα ραντεβού για εμβολιασμούς του μαζικού πληθυσμού 
  • Μόνο το νοσοκομείο θα εμβολιάζει, καθώς τα Κέντρα Υγείας δεν είναι ακόμα έτοιμα, ενώ και ο αριθμός των εμβολίων που φτάνουν από την Αθήνα είναι μικρός 

Μπάχαλο οι πολυδιαφημισμένοι εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού από το Υπουργείο Υγείας το οποίο 15 μέρες μετά την έναρξη (ούτε μια εβδομάδα για τη Λέσβο!) αιφνιδίως σταματά τα εμβόλια στέλνοντας το προσωπικό να ακολουθήσει την ίδια οδό με το γενικό πληθυσμό δηλαδή να δηλώσουν ότι θέλουν να εμβολιαστούν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να πάρουν σειρά όπως όλοι οι πολίτες. Μόνο που το υγειονομικό προσωπικό και γενικότερα όλες οι ειδικότητες που υπηρετούν στον τομέα υγείας είναι οι άμεσα και περισσότερο εκτεθειμένοι στην πανδημία!

Ο μικρός αριθμός εμβολίων που κατανέμεται σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με τις παραλαβές της χώρας μας και των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, αλλάζει τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Υγείας για εμβολιασμό πρώτα των υγειονομικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων των άλλων ειδικοτήτων στο νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας, θέτοντας παράλληλα και τη δυνατότητα εμβολιασμού της κοινωνίας. Αυτή, ωστόσο, η εξέλιξη εκτός από τη δυσφορία που προκαλεί στον κλάδο της υγείας δείχνοντας εικόνα ανοργανωσιάς, βρίσκει απροετοίμαστα και τα Κέντρα Υγείας της Λέσβου που δεν μπορούν να λειτουργήσουν εμβολιαστικές γραμμές, καθώς θα πρέπει να καθοριστεί το απαιτούμενο προσωπικό που θα απασχολείται ανά βάρδια. Έτσι κι αλλιώς, πάντως, με την ροή που φτάνουν τα εμβόλια στη Λέσβο μόλις που επαρκούν για να κάνει εμβολιασμούς μόνο το Βοστάνειο, το οποίο όπως έχουν εξελιχθεί μέχρι τώρα τα πράγματα με την πανδημία, έχει αναδειχθεί στον κυρίαρχο της δημόσιας περίθαλψης αναλαμβάνοντας επί του παρόντος και αυτό το βάρος. 

 

Σειρά στους πολίτες 

Όπως προκύπτει από τα μηνύματα που έχουν δεχθεί αναγνώστες των “Νέων της Λέσβου” για τον προγραμματισμό του εμβολιασμού τους, αύριο Σάββατο θα γίνουν τα πρώτα εμβόλια στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, κάτι που ήταν χθες σε γνώση και μελών της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης, καθώς όπως επιβεβαίωσε στα “Νέα της Λέσβου” το μέλος της, χειρουργός, Μάκης Αξιώτης «οι εμβολιασμοί του γενικού πληθυσμού προχωρούν γρηγορότερα απ’ ό,τι αρχικά είχε προγραμματιστεί και βρισκόμαστε πλέον στο στάδιο ώστε να ξεκινήσουν από το Σάββατο οι εμβολιασμοί των ατόμων 85 ετών και άνω και μάλιστα μεταξύ των ατόμων που θα εμβολιαστούν θα είναι και από τη γενέτειρά μου τη Γέρα». 

 

Έξαλλος ο Κλεάνθης 

Έντονα ενοχλημένος ήταν χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Στρατής Κλεάνθης ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση των Νέων της Λέσβου είπε: «Πρόκειται για μεγάλη αδικία σε βάρος των συναδέλφων που δίνουν τη μάχη από τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας δίπλα στους αρρώστους με κίνδυνο της υγείας τους. Αν είναι δυνατόν να στέλνουν το προσωπικό του ΕΣΥ να υποβάλει δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να εμβολιαστεί… εν καιρώ όταν μέχρι χθες συνέχιζαν να βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα και αυτό δεν είναι μονό λογικό αλλά και επιβεβλημένο εφόσον κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον ιό. Από την άλλη πλευρά βλέπουμε ότι δεν δίνεται προτεραιότητα ούτε στους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. 

Αδυνατούμε να ερμηνεύσουμε αυτούς τους χειρισμούς της Αθήνας, θα διαμαρτυρηθούμε προς κάθε κατεύθυνση, αυτό που κάνουν είναι άδικο και τους εκθέτει» είπε ο κ. Κλεάνθης.

 

Λιγοστά τα εμβόλια 

Επί του παρόντος ο αριθμός των εμβολίων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αν και ακόμα βρισκόμαστε στην έναρξη της διαδικασίας των εμβολιασμών καθώς την Τρίτη συμπληρώνεται η πρώτη εβδομάδα. Μέχρι και χθες Πέμπτη είχαν εξαντληθεί τα 215 εμβόλια που έφθασαν στη Μυτιλήνη με την πρώτη παρτίδα νωρίς το βράδυ της Τρίτης, ενώ χθες αναμενόταν το απόγευμα η δεύτερη παρτίδα των εμβολίων με 70 δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες για αύριο Σάββατο έχουν προγραμματιστεί να εμβολιαστούν 34 άτομα του γενικού πληθυσμού με ραντεβού στο νοσοκομείο, ενώ για τη Δευτέρα υπάρχει προγραμματισμός να εμβολιαστούν άλλοι 36 πολίτες.

 

Η παράκαμψη της πρώτης φάσης

Με βάση τον μέχρι πρότινος προγραμματισμό οι προτεραιότητες για τους εμβολιασμούς χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την ομάδα του πληθυσμού. Η πρώτη κατηγορία αφορά το υγειονομικό προσωπικό  και τους τροφίμους και προσωπικό των γηροκομείων και τους ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης. 

Η πρώτη κατηγορία για λόγους ανωτέρας βίας παρακάμπτεται. Για την ακρίβεια καλείται να μοιραστεί τα εμβόλια με την επόμενη κατηγορία που είναι τα άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω. Ακολουθούν τα άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω και στη συνεχεία τα άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω.

Στη συνέχεια σειρά παίρνουν τα άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και οι ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με covid-19 ανεξαρτήτως ηλικίας.

Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν με τα άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων) και μετά οι ασθενείς 18 έως 59 ετών.

Όταν ολοκληρωθούν οι παραπάνω εμβολιασμοί τότε θα υλοποιηθεί η τελευταία φάση που αφορά άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα και με αυτούς θα κλείσει ο κύκλος των εμβολιασμών.

Τα παραπάνω, αν και προέρχονται από την επίσημη πληροφόρηση του Υπουργείου Υγείας τα μεταφέρουμε με μια σχετική επιφύλαξη, καθώς δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να «τρέξουν» παράλληλα εμβολιασμοί διαφορετικών ηλικιών, όπως τώρα που θα βρεθούν σε εξέλιξη οι εμβολιασμοί του γενικού πληθυσμού πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού, ενώ αρχικά προβλεπόταν πρώτα να θωρακιστεί το υγειονομικό προσωπικό και μετά ο γενικός πληθυσμός.

Υπενθυμίζουμε ότι οι πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν θα πρέπει να κλείνουν τα ραντεβού στη νέα ιστοσελίδα emvolio.gov.gr και όσοι δεν έχουν αυτήν την δυνατότητα να απευθύνονται στα κατά τόπους φαρμακεία ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Όσοι είναι γραμμένοι ή εγγραφούν στην άυλη  συνταγογράφηση (ehealth.gov.gr) δεν χρειάζεται να κάνουν απολύτως τίποτα. Θα λαμβάνουν ειδοποίηση για το ραντεβού τους το οποίο θα πρέπει να επιβεβαιώσουν, όπως και οι πολίτες που θα κλείνουν τα ραντεβού τους στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr, όπως έγραψαν αναλυτικά βήμα προς βήμα τα “Νέα της Λέσβου” στο ρεπορτάζ τους από την περασμένη Παρασκευή.