ΜΠΑΣΚΕΤ: Χωρίς θεατές οι αγώνες των Εθνικών πρωταθλημάτων!

Η ΕΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα το υγειονομικό πρωτόκολλο για την διεξαγωγή των εθνικών πρωταθλημάτων εν καιρώ πανδημίας. Όλα τα παιχνίδια θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών, μιας και η αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα μας δεν επιτρέπει την παρουσία έστω κάποιου αριθμού φιλάθλων, ειδικά σε έναν κλειστό χώρο. 

Γενικά το πρωτόκολλο είναι αυστηρό, καθώς ο συνολικός αριθμός των ατόμων θα είναι αρκετά περιορισμένος, ώστε να αποτραπεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση του κορονοϊού. Φυσικά η εξέλιξη με τη μη παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα, θα είναι μεγάλο πλήγμα για όλες τις ομάδες που ουσιαστικά το μοναδικό έσοδο που είχαν ήταν από τον κόσμο. Η ζημιά είναι ακόμα μεγαλύτερη για τις νησιωτικές ομάδες και μην ξεχνάμε πως φέτος η Λέσβος θα εκπροσωπηθεί από τον Παπάδο Γέρας στην Γ΄ Εθνική των ανδρών και από τον Θησέα Παναγιούδας στην Α2 των γυναικών. 

Αναλυτικά το πρωτόκολλο:

 1. 18 άτομα για κάθε ομάδα (12 αθλητές, 2 προπονητές και άλλα 4 άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται φυσικοθεραπευτές, παράγοντες κλπ.)
 2. Τρεις ή τέσσερις κριτές, ανάλογα με τα χρονόμετρα που υπάρχουν σε κάθε γήπεδο
 3. Δύο ή τρεις διαιτητές, ανάλογα τον αγώνα.
 4. Ένας γιατρός αγώνα
 5. Ένας κομισάριος αγώνα (αν έχει οριστεί)
 6. Ένα ή δύο άτομα προσωπικό γηπέδου (φύλακες)
 7. Ένας παρατηρητής διαιτησίας (εφόσον έχει οριστεί από την ΚΕΔ/ΕΟΚ)
 8. Ένας κάμεραμαν από κάθε ομάδα (αν υπάρχει)
 9. Δύο ή τρία άτομα τηλεοπτικού συνεργείου, εφόσον γίνεται απευθείας μετάδοση του αγώνα (live streaming) μετά από γραπτή έγκριση της ΕΟΚ
 10. Μέχρι έξι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι, επιδεικνύοντας την επαγγελματική τους ταυτότητα
 11. Τέσσερις παράγοντες από κάθε ομάδα, οι οποίοι θα κάθονται στην εξέδρα, έχοντας απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους
 12. Τα μέλη του Δ.Σ. και της Επιτροπής Πρωταθλήματος της ΕΟΚ, επιδεικνύοντας την αντίστοιχη ταυτότητα της ΕΟΚ.

Εντός του αγωνιστικού χώρου θα έχουν δικαίωμα να παρευρίσκονται μόνο οι αναφερόμενοι στις παραγράφους 1, 2, 3, 4 & 5. Όλοι οι υπόλοιποι, υποχρεωτικά, θα παρακολουθούν τους αγώνες από την εξέδρα του γηπέδου, τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις. Ο αριθμός όσων αναφέρονται στις παραγράφους 11 και 12 δεν θα πρέπει να ξεπερνάει συνολικά τα 20 άτομα.

Κατά την διάρκεια του αγώνα, εξαιρουμένων μόνο των αθλητών που αγωνίζονται, των δύο προπονητών και των διαιτητών, όλοι οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν μάσκα.

Η είσοδος όλων των παρευρισκόμενων ατόμων θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από μόνο μία θύρα.

Όλοι οι προαναφερόμενοι θα πρέπει κατά την είσοδό τους στο γήπεδο να υπογράφουν την κατάσταση του πρωτοκόλλου αγώνων που προβλέπεται από την Γ.Γ.Α (όπου θα αναφέρεται το ονοματεπώνυμο, τα στοιχεία επικοινωνίας, η ώρα εισόδου, η ύπαρξη τυχόν συμπτωμάτων). Οι καταστάσεις θα διατηρούνται από το γηπεδούχο σωματείο για 15 ημέρες από την διεξαγωγή του αγώνα, και μετά θα καταστρέφονται.

Η τήρηση όλων των παραπάνω υγειονομικών υποχρεώσεων των εισερχομένων στο γήπεδο θα γίνεται με την ευθύνη του εκάστοτε γηπεδούχου σωματείου.