Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2022

Μποναμάς για τους επιλαχόντες του Εξοικονομώ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Μποναμάς από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για όλους τους δικαιούχους του προγράμματος Εξοικονομώ, καθώς εντάσσονται και οι επιλαχόντες δεδομένου πώς αυξάνεται ο προϋπολογισμός για να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο δημοφιλές πρόγραμμα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι εντάσσονται ως καταρχήν επιλέξιμοι και οι 47.433 επιλαχόντες σε όλη την Ελλάδα.

 Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αυξάνεται κατά 591,7 εκατ. ευρώ και ανέρχεται συνολικά σε 1,2 δις  ευρώ (ποσοστό αύξησης 94%) ενώ συνολικά οι δικαιούχοι είναι πλέον 87.578 νοικοκυριά.

Όσοι από τους δικαιούχους έχουν ολοκληρωμένη ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου μπορούν να ξεκινήσουν τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, που σχετίζονται με το ποσοστό της δικής τους συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Υπενθυμίζουμε ότι η τελευταία προκήρυξη του προγράμματος Εξοικονομώ είχε αρκετές δομικές αλλαγές με κυρίαρχη την κατάργηση του καθεστώτος έγκρισης των αιτήσεων με βάση την προτεραιότητα δηλαδή το χρόνο υποβολής της. Είναι δε, το πρώτο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων με ξεχωριστό προϋπολογισμό για τα ευάλωτα νοικοκυριά και ουσιαστικά οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει δείχνουν την αλλαγή φιλοσοφίας της νέας ηγεσίας του Υπουργείου υπό τον Κώστα Σκρέκα η δουλειά του οποίου μπορεί να μη φάνηκε κατά το παρελθόν ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τώρα όμως από τη θέση του Υπουργού Περιβάλλοντος έχει να επιδείξει σημαντικές παρεμβάσεις και το κυριότερο, ευήκοα ώτα στα αιτήματα του τεχνικού κλάδου και επαφή με την πραγματικότητα.

Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Στρατής Μανωλακελλης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη του προγράμματος Εξοικονομώ σημειώνοντας ότι «η αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος για την ένταξη μεγαλύτερου αριθμού δικαιούχων ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα του τεχνικού κλάδου. Οι ανακοινώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος δικαιώνουν  τις  προσπάθειές  μας, κυρίως όμως δικαιώνουν τις προσδοκίες των νοικοκυριών που υπέβαλαν αιτήσεις στο πρόγραμμα και αυτό  έχει ιδιαίτερη  σημασία  ειδικά στους καιρούς μας  με τα ανοιχτά ζητήματα της  ενεργειακής  επάρκειας.

Η παροχή κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων ωφελεί όλες τις πλευρές και φυσικά υπάρχει και μία ακόμα παράμετρος που έχει να κάνει με την αναθέρμανση της αγοράς και των επαγγελμάτων του τεχνικού κλάδου τα οποία διέρχονται μία από μία πολυετή κρίση στην οικοδομική δραστηριότητα» είπε ο κ. Μανωλακελλης.

Να σημειώσουμε ότι σε τοπικό επίπεδο τον περασμένο Απρίλιο από το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν είχαν τις προϋποθέσεις οι 695 εκ των οποίων βάσει του διαθεσίμου προϋπολογισμού είχαν εγκριθεί 289 που σημαίνει ότι 406 αιτήσεις ήταν επιλαχούσες, καθώς ο προϋπολογισμός δεν επαρκούσε για να καλυφθούν. Αυτές λογικά είναι που θα ενταχθούν τώρα και όπως καταλαβαίνει ο καθένας, ο αριθμός τους είναι εξαιρετικά σημαντικός  και για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων που στο τέλος της υλοποίησης του προγράμματος θα είναι πολλαπλάσια από τα υπολογιζόμενα αρχικά. Ενώ ταυτόχρονα με τόσες ενεργειακές αναβαθμίσεις θα αναθερμανθεί σημαντικά και η τοπική αγορά γύρω από τα επαγγέλματα που συνδέονται με την οικοδομή όπως, μονώσεις, κουφώματα, τέντες κ.α..

Οι νέες λίστες με τα ονόματα των επιλαχόντων θα επικαιροποιηθούν αμέσως μόλις βγει ο νέος οδηγός του προγράμματος.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σκρέκας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ανταποκρινόμαστε στο μεγάλο ενδιαφέρον των ελληνικών νοικοκυριών για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ 2021” και σήμερα εντάσσουμε σε αυτό, το σύνολο των επιλαχόντων, τους οποίους μετατρέπουμε σε δικαιούχους».

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img