Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

“Μπουλντόζες” για το νέο Κολυμβητήριο!


  • Την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι εκσκαφές για την δημιουργία του κόμβου και την ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων της αθλητικής υποδομής

“Από σαράντα κύματα” πέρασε το νέο Κολυμβητήριο στα Θέρμα, αλλά επιτέλους έφθασε η ώρα για την έναρξη των εργασιών. Αν και η σύμβαση έχει υπογραφεί από το τέλος Αυγούστου, οι προκαταρκτικές εργασίες καθώς και η άδεια που έπρεπε να εκδοθεί από την ΔΕΗ για την μετατόπιση στύλων και καλωδίων υψηλής τάσης καθυστέρησαν τις εκσκαφές, που όμως πλέον ξεκινούν από το σημείο όπου θα ανεγερθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις. 

Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η χάραξη για την δημιουργία του κόμβου και τα μηχανήματα θα μπουν στο οικόπεδο την επόμενη εβδομάδα. Την εκτέλεση του έργου έχει αναλάβει η εταιρεία “Τέχνημα” που πρόσφερε το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης, 45% επί του αρχικού προϋπολογισμού, που ήταν 5 εκατ. ευρώ, μειώνοντας το κόστος στα 2.730.348 ευρώ.

 

Τέλος του 2023

Σύμφωνα με την σύμβαση, το νέο Κολυμβητήριο θα πρέπει να παραδοθεί σε 24 μήνες, αλλά αν όλα πάνε καλά από δω και πέρα και δεν παρουσιαστούν νέα εμπόδια αναμένεται να δοθεί προς χρήση στους Αθλητικούς Συλλόγους και γενικότερα στους πολίτες αρκετά νωρίτερα. Η Δημοτική Αρχή έχει έρθει σε επαφή με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και έχει λάβει την διαβεβαίωση ότι η προγραμματική σύμβαση για την χρηματοδότηση του έργου θα παραταθεί μέχρι την ολοκλήρωση του νέου Κολυμβητηρίου και οι λογαριασμοί θα πληρώνονται κανονικά μέσω του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων. Εκτός από τα 5 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ, ο Δήμος έχει εξασφαλίσει από ιδίους πόρους ακόμη 500.000 ευρώ που θα διατεθούν για την προμήθεια του εξοπλισμού.

 

Σύνδεση με τις ιαματικές πηγές

Το ολυμπιακών προδιαγραφών κολυμβητήριο θα διαθέτει δύο πισίνες (κύρια και παιδική), διαστάσεων 25Χ50μ. και 10μ.Χ12,50 μέτρων αντίστοιχα, κερκίδες χωρητικότητας 798 θεατών, κυλικείο, χώρο εκδηλώσεων και στάθμευσης, χώρους υγιεινής (WC) για το κοινό και για άτομα με ειδικές ανάγκες, γραφεία διοικητικής υποστήριξης αλλά και χώρους εξυπηρέτησης των αθλούμενων, των προπονητών και διαιτητών. Παράλληλα θα τρέξει ο διαγωνισμός για την προμήθεια του εξοπλισμού. Επίσης, έχει προβλεφθεί η σύνδεση των εγκαταστάσεων με τις ιαματικές πηγές για την θέρμανση της πισίνας και την εξοικονόμηση ενέργειας. 

Αρχικά, το νέο κολυμβητήριο θα είναι ανοιχτό, με την προοπτική ο Δήμος να αναλάβει στην πορεία το κόστος για την τοποθέτηση ειδικής μεμβράνης πάνω από την πισίνα ή την κάλυψή του με την λεγόμενη ανοιγοκλειόμενη “φούσκα” που υπάρχει σε πολλά κολυμβητήρια της χώρας. Ακόμη, έχει προβλεφθεί η κατασκευή μικρής πισίνας εκμάθησης κολύμβησης για τα παιδιά.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου έχει λάβει ήδη μια απόφαση ανάληψης υποχρέωσης δαπάνης ύψους 300.000 ευρώ για τα πρώτα έξοδα του έργου και προκειμένου να σταλεί στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για να αρχίσει να κινείται ο λογαριασμός των 5 εκατ. ευρώ

Όπως είναι γνωστό, οι προσπάθειες για την δημιουργία του νέου Κολυμβητηρίου στα Θέρμα ξεκίνησαν πριν από 4 χρόνια και τον Μάιο του 2018 η προηγούμενη Δημοτική Αρχή κατάφερε να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση των 5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Το ποσό αυτό χωριζόταν σε 4,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του Κολυμβητηρίου και σε 500.000 ευρώ για την προμήθεια του προβλεπόμενου εξοπλισμού. Με την ολοκλήρωση όμως της ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης, τα παραπάνω δεδομένα άλλαξαν και ο προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά 500.000 ευρώ, ποσό που εξασφάλισε από ιδίους πόρους η σημερινή Δημοτική Αρχή.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι για την εκπόνηση των μελετών συνεργάστηκαν μηχανικοί που υπηρετούν και στους δύο Δήμους του νησιού μας, με τον Ανδρέα Παπαχριστοφόρου ως επικεφαλής και συγκεκριμένα οι Μ. Καλδή, Ε. Μανωλακέλλης, Ν. Αποστολέλλη, Κ. Τζιτζίνα, Ερ. Σέντας, Γ. Τακτικός, Α. Γιαννακού, Ε. Αξιώτης.