Μπράουνις: Rich and famous

Spread the love

Τα «καφετιά» – λόγω χρώματος –  ή αλλιώς brownies είναι το δίχως άλλο μια λατρεμένη αμερικανιά.
Μια επιλογή για όσους δεν επιθυμούν να ξεφύγουν από τα όρια μιας κλασικής γεύσης.
H ιστορία τους είναι προβλέψιμη. Κάποτε ένας ξεχασιάρης ζαχαροπλάστης παρέλειψε να προσθέσει μπέικιν πάουντερ στο μίγμα του σοκολατένιου  κέικ. Ήταν τότε που ανακάλυψε μια από τις δεκάδες εκατοντάδες συνταγές των brownies που έμελλε να κυκλοφορήσουν έκτοτε στις κουζίνες του κόσμου.
Μια απλή ρετσέτα λοιπόν. Λιωμένο βούτυρο με σοκολάτα, ελαφρώς χτυπημένα αυγά, κοσκινισμένο αλεύρι.
Το μυστικό;
Μην τα παραψήσετε.
Και προ παντός να μην μοιάζουν ούτε σαν κέικ, ούτε σαν μπισκότο. Ζουμερά, μαστιχωτά, πλούσια και γευστικά τα brownies τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν ευρύτατα και επιβάλλουν το δικό τους fashion statement στο χώρο της γεύσης.
Σκέτα ή με ξηρούς καρπούς, ζεστά ή κρύα, σερβιρισμένα με σαντιγί, παγωτό, σάλτσα σοκολάτας, πραλίνας ή κρέμα μασκαρπόνε φιγουράρουν εντυπωσιακά και έχουν αληθινούς fan.
Από το 1897 που κυκλοφόρησε η πρώτη συνταγή μέχρι σήμερα τα brownies σαν αμαρτωλές λιχουδιές γίνανε το πάθος των chocoholics.  
Μπορείτε να τα σερβίρετε με τσάι ή καφέ, σαν επιδόρπιο μετά το δείπνο, σαν κέικ γενεθλίων, σαν τούρτα στη γιορτή  των ερωτευμένων!
Tip
Δοκιμάστε πολλές συνταγές και καθιερώστε τη δική σας παραλλαγή, αναθεωρώντας το δόγμα!


Classic Brownies σοκολάτας

Υλικά για 10 άτομα
190 γρ. βούτυρο
125 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια
1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι απλό
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κακάο
¼ κουταλάκι του τσαγιού μπέικιν πάουντερ
4 αυγά
Άχνη ζάχαρη και κακάο για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο.  Σε μία μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν. Σ’ ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ.  Προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ρίχνουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και προσθέτουμε το μίγμα της σοκολάτας. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί μία φόρμα για κέικ 20 Χ 30 εκ. και ρίχνουμε μέσα το μίγμα. Ψήνουμε για 45’-50΄ λεπτά.  Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα. Κόβουμε τα brownies σε μικρά κομματάκια, κοσκινίζουμε την άχνη ζάχαρη και το κακάο και τα πασπαλίζουμε.


Brownies με ξηρούς καρπούς

Υλικά για 24 κομμάτια
250 γρ. βούτυρο
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού μαύρη ζάχαρη
4 αυγά
1 φλιτζάνι αλεύρι απλό
¼ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/3 του φλιτζανιού του τσαγιού κακάο
100 γρ. φουντούκια χοντροκομμένα
100 γρ. μακαντάμια* χοντροκομμένα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.  Σε μία μικρή κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να λιώσουν.  Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο και ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα.  Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί  μία τετράγωνη φόρμα για κέικ 23 εκ., και ρίχνουμε μέσα το μίγμα.  Ψήνουμε για 30’ – 35’ λεπτά.  Αφήνουμε το brownie να κρυώσει μέσα στη φόρμα και στη συνέχεια τo κόβουμε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια.
* μακαντάμια είναι ένας ξηρός καρπός που μοιάζει με φουντούκι


Brownies με τρία είδη σοκολάτας

Υλικά για 20 κομμάτια
180 γρ. βούτυρο
180 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
3 αυγά
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
2/3 του φλιτζανιού του τσαγιού αλεύρι απλό
½ φλιτζάνι κακάο
¾ του φλιτζανιού λευκή σοκολάτα χοντροτριμμένη
¾ του φλιτζανιού του τσαγιού σοκολάτα γάλακτος χοντροτριμμένη

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.  Σε μία μικρή κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά βάζουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο μέχρι να λιώσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.  Προσθέτουμε το μίγμα της σοκολάτας, το αλεύρι και το κακάο κοσκινισμένα.  Ρίχνουμε και τις άλλες σοκολάτες.  Βάζουμε το μίγμα σε  μια τετράγωνη φόρμα για κέικ 23 εκ. που έχουμε προηγουμένως στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.  Ψήνουμε για 35-40 λεπτά, αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα και κόβουμε σε κομμάτια.


Λικέρ σοκολάτας on the rocks
Υλικά

125 γρ. σοκολάτα γάλακτος
1 φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος
3-4 κουταλιές της σούπας λικέρ φουντουκιού ή καφέ

Εκτέλεση

Σε μία μικρή κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά βάζουμε την κρέμα γάλακτος και τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει ένα λείο μίγμα.  Αφήνουμε να κρυώσει.  Προσθέτουμε το λικέρ, το βάζουμε σε φιάλη και το φυλάσσουμε στο ψυγείο για 2 εβδομάδες. Σερβίρουμε το λικέρ με παγάκια σε ποτήρι του κονιάκ ή old fashion.

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση