- «Να κάνουμε το παν για να μην την πληρώσουν τα σχολεία και τα παιδιά», λένε οι εκπαιδευτικοί
Την παράταση των διακοπών των Χριστουγέννων ζητούν σε όλους τους τόνους οι επιστήμονες κατά τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, καθώς το γεγονός της έξαρσης των κρουσμάτων εν μέσω εορτών ακόμη και με κλειστά σχολεία τους κάνει να ανησυχούν για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η διασπορά του κορονοϊού με την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις. Προτροπή, η οποία έρχεται σε «σύγκρουση» με την έως τώρα προσέγγιση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που θέλει τα σχολεία πάσει θυσία ανοιχτά, ακόμα και αν εκατοντάδες παιδιά κάθε μέρα… «έπεφταν σαν τα κοτόπουλα», θετικά στον κορονοϊό.
Ενώ αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και έντονης αντιπαράθεσης τόσο η εφαρμογή νέων μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό από την Κυβέρνηση, όσο και ο χρόνος εφαρμογής τους, οι ειδικοί επιστήμονες συνιστούν την μεταφορά της ημερομηνίας επιστροφής των μαθητών στα σχολεία κατά μία εβδομάδα, δηλαδή αντί για τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022, με προοπτική η εβδομάδα αυτή να μην «χαθεί», αλλά να αναπληρωθεί στο τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Η πρόταση αυτή έρχεται με στόχο να προλάβουμε την έξαρση της πανδημίας εντός του Ιανουαρίου, η οποία είναι λίγο-πολύ δεδομένο ότι θα συμβεί, και για να έχουμε ένα ακόμη «ανάχωμα» στην επέλαση του κορονοϊού, καθώς είναι δεδομένο πως τα σχολεία δεν είναι το μοναδικό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε πως δεν αποτελούν μια από τις εστίες μετάδοσης του ιού και διασποράς του και στον γενικό πληθυσμό.
Δεν το συζητάνε
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα τα σχολεία που έκλεισαν την προηγούμενη Πέμπτη αναμένεται να ανοίξουν τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. «Βούληση της Κυβέρνησης είναι να ανοίξουν κανονικά μετά τις γιορτές με το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας. Αν βέβαια χρειαστεί μπορούμε να δούμε και τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας», είχε υπογραμμίσει πριν λίγες μέρες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, συντασσόμενος με την άποψη της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, που είχε πει: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία συζήτηση για εξ αποστάσεως εκπαίδευση», ενώ και η Υφυπουργός Ζέτα Μακρή είχε αναφέρει: «Δεν τέθηκε ποτέ θέμα να κλείσουν νωρίτερα ή να ανοίξουν αργότερα».
Όπως σημειώναμε και σε προηγούμενο δημοσίευμα, το μόνο που συζητιέται αυτή την περίοδο και μένει να αποσαφηνιστεί το πότε ακριβώς θα ανακοινωθεί, είναι η αλλαγή του πρωτοκόλλου που αφορά το πότε κλείνει ένα σχολικό τμήμα μετά την εμφάνιση κρουσμάτων. Μέχρι τώρα για να τεθεί σε καραντίνα το τμήμα ενός σχολείου θα πρέπει να διαπιστωθούν θετικά στον κορονοϊό το 50%+1 των παιδιών, που φοιτούν σε αυτό. Πρωτόκολλο με αρκετά παράδοξα, καθώς στην πράξη έκλειναν ολιγομελή τμήματα, ωστόσο τμήματα με περισσότερους μαθητές και μαθήτριες, αλλά με αξιοσημείωτη εμφάνιση κρουσμάτων μεταξύ αυτών παρέμεναν ανοιχτά. Την αλλαγή αυτού του μέτρου φαίνεται πως ζητάνε με ιδιαίτερη επιμονή από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.
«Δεν έχει νόημα»
Την δική της άποψη για το συγκεκριμένο ζήτημα μοιράστηκε με τα «ΝΕΑ της Λέσβου» η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Καίτη Στρατάκη, η οποία υποστήριξε πως δεν θα εξυπηρετήσει σε κάτι η αναβολή της επαναλειτουργίας των σχολείων. «Δεν έχει νόημα η παράταση των διακοπών. Τα παιδιά πρέπει για πολλούς λόγους να είναι στα σχολεία, δεν βοηθά η απουσία τους από αυτά» ανέφερε, σχολιάζοντας μάλιστα πως εντός του σχολικού περιβάλλοντος δίνεται περισσότερη προσοχή στα παιδιά και στην προστασία τους από τον κορονοϊό, παρά στις λοιπές δραστηριότητές τους εκτός σχολικού ωραρίου. «Αυτό που πρέπει να εξεταστεί ξανά είναι το πότε θα κλείνουν τα τμήματα» επεσήμανε η κ. Στρατάκη, συμφωνώντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην εφαρμογή του 50%+1 για το κλείσιμο των σχολικών τμημάτων μετά την εμφάνιση κρουσμάτων σε αυτά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τίμος Θεοφανέλλης, που υποστηρίζει πως πρέπει να αφήσουμε τους ειδικούς να πάρουν τις αποφάσεις που πρέπει. «Έχοντας δει τα αποτελέσματα των κλειστών σχολείων στα ίδια τα παιδιά, πιστεύω πως πρέπει το κλείσιμο των σχολείων για μεγάλα διαστήματα να είναι το τελευταίο μέτρο που θα πάρουμε» δήλωσε ο κ. Θεοφανέλλης, καλώντας μας να κάνουμε την καλύτερη δυνατή προσπάθεια με γενικότερη τήρηση των μέτρων προστασίας και αυτοπροστασίας. «Να βάλουμε τα δυνατά μας για να μην την πληρώσουν τα σχολεία και τα παιδιά», σημείωσε.