«Να εμποδίσουμε δυναμικά την δημιουργία κάθε νέας δομής»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΣΤΥΡΑΚΑΚΗ ΣΤΑ “ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ”

astirakakis-kostas-neo Λειτουργώντας μέχρι τώρα αθόρυβα στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού, ο  Αντιδήμαρχος Κώστας Αστυρακάκης εξέπληξε την περασμένη εβδομάδα με άρθρο του όταν τοποθετήθηκε ως “δάσκαλος” και όχι με την Αυτοδιοικητική του ιδιότητα στο μεταναστευτικό ζήτημα, στον απόηχο των δηλώσεων Μουζάλα για τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης –Τουρκίας.

Σήμερα ο Αντιδήμαρχος με συνέντευξή του στα “Νέα της Λέσβου”, απαντά στις ερωτήσεις μας για το μεταναστευτικό δείχνοντας να διαφοροποιείται από την γραμμή Γαληνού για αποδοχή μιας νέας δομής υπό όρους, όπως αυτή προωθείται για το νησί μας από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τονίζει πως πρέπει να αποσυμφορηθεί η Λέσβος ενώ ταυτόχρονα μιλάει για το ζήτημα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, για τη στάση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και για τον τουρισμό μας.

  -Κύριε Αστυρακάκη, είστε ένας άνθρωπος  πού χρόνια ασχολείται με τα κοινά και έχετε μία σημαντική συνεισφορά στο κομμάτι του πολιτισμού όσο και του τουρισμού από την προηγούμενη ακόμα Δημοτική Αρχή. Παρότι μέχρι τώρα ασχολείστε στον τομέα σας αθόρυβα, το άρθρο – παρέμβασή σας την περασμένη εβδομάδα μετά τις τελευταίες δηλώσεις Μουζάλα σχετικά με την συμφωνία Ε.Ε Τουρκίας συζητήθηκε.

«Κάποια πράγματα ομολογήθηκαν από την Κυβέρνηση, δια στόματος του κ. Μουζάλα, και κάποια άλλα συνάγονται από τα γεγονότα και κάνουν την πραγματικότητα οδυνηρή.

Ομολογήθηκε πως δεν το αναφέρει η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας αλλά  είναι τακτική επιλογή να παραμείνουν οι πρόσφυγες στα νησιά, διότι έτσι μόνο εγκλωβίζονται και δεν προωθούνται στην Ευρώπη.  Αυτό το νόημα έχει και η μεγάλη καθυστέρηση παροχής ασύλου. Ο αριθμός θα αυξάνεται και θα παρουσιάζεται η ανάγκη δημιουργίας τρίτης και τέταρτης δομής κλπ».

-Επικαλούνται ότι με την δημιουργία και άλλων δομών, θα βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Ισχύει;

«Το επιχείρημα ότι κάνουν τρίτη δομή, για να μην στοιβάζονται  οι καημένοι οι άνθρωποι στην Μόρια, είναι άθλιο. Εδώ και δυο χρόνια οι προσπάθειες των κυβερνόντων να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών, δεν απέδωσαν. Προφανώς αυτή η κατάσταση αποθαρρύνει άλλους να έρθουν από τα Μικρασιατικά παράλια. Έτσι εξηγείται ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί τα 500 εκατομμύρια ευρώ, που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση – σύμφωνα με την ειδησεογραφία- για υποδομές στους καταυλισμούς των προσφύγων».

-Η απόγνωση που εκδηλώνεται τελευταία αλλά και οι εντάσεις, θα έχουν επιπτώσεις στον Τουρισμό;

«Ο εγκλωβισμός λοιπόν και οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, σπρώχνουν τους ανθρώπους αυτούς στην απόγνωση και στην παραβατικότητα. Μια παραβατικότητα που έχει τις επιπτώσεις της στην τοπική κοινωνία, που έχει κι αυτή τα δικά της οξυμένα προβλήματα λόγω της κρίσης. Οι κινητοποιήσεις, οι αντιπαλότητες, οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες ένθεν και ένθεν, δημιουργούν το υπόβαθρο και πρόσφορο έδαφος για την επικράτηση ακραίων ρατσιστικών αντιλήψεων αλλά και μια πολύ άσχημη εικόνα για το νησί, που θα έχει τις επιπτώσεις της στον Τουρισμό. Τα επακόλουθα αυτής της κατάστασης εμφανίστηκαν ήδη στην Χίο, όπου ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις τσάρτερ για το Καλοκαίρι και ουσιαστικά το νησί διαγράφηκε τελείως από τον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη».

-Τι έχετε να πείτε για τις δηλώσεις Ερντογαν;

«Επομένως, με την δημιουργία νέων hot spot, απλά θα αυξάνουμε τον αριθμό των εγκλωβισμένων προσφύγων στο νησί, οι οποίοι εύκολα μπορούν να γίνουν παιχνίδι στα σχέδια και στις επιδιώξεις γειτόνων, αφού εξαιτίας της εκρηκτικής -γεωπολιτικά- κατάστασης στην περιοχή και του παραλογισμού που επικρατεί,  η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια, κερδίζουν έδαφος καθημερινά στα νησιά μας. Η παρερμηνεία  -επί μακρόν μάλιστα- της συμφωνίας της Ε.Ε. – Τουρκίας, από τον κ. Μουζάλα, δημιουργεί ζήτημα αξιοπιστίας, εντείνοντας περαιτέρω την αβεβαιότητα και ανασφάλεια.

Η περίπτωση της απόρριψης του αιτήματός μας για μειωμένο Φ.Π.Α., καταποντίζει την οικονομία του νησιού μας  και οι κάτοικοι ωθούνται μαζικά σε επισκέψεις για φτηνά ψώνια, στα απέναντι παράλια».

-Τι προτείνετε;

«Η κατάσταση δεν έχει εκτιμηθεί και αξιολογηθεί σωστά από την κυβέρνηση.  Μένουμε όμως με την απορία , αν πρόκειται για αδιαφορία, για ελαφρότητα ή ανικανότητα.  Εν κατακλείδι.Ο μόνος τρόπος για να προστατευτεί το νησί μας, είναι να εμποδίσουμε δυναμικά την δημιουργία κάθε νέας δομής και να απαιτήσουμε να αποσυμφορηθούν άμεσα οι άλλες δύο δομές, με μια δίκαιη μοιρασιά σε όλη την ελληνική επικράτεια, μένοντας στο νησί ο αριθμός που μας αναλογεί. Οτιδήποτε άλλο υπονομεύει σοβαρά το μέλλον του τόπου μας».