Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Να ετοιμάζουμε βαλίτσες για Βόλο!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Προς την ίδια κατεύθυνση για την έναρξη των δρομολογίων κινείται και το Επιμελητήριο και ο Εμπορικός Σύλλογος, αλλά και οι Δήμαρχοι του νησιού

  • Συζητιέται η εφαρμογή του δρομολογίου για τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου ο τουρισμός χτυπάει «κόκκινο»

Την αναμενόμενη αύξηση του τουρισμού φέτος το καλοκαίρι στη χώρα μας και κατ’ επέκταση και στη Λέσβο επιχειρεί να μετατρέψει σε ευκαιρία το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου ώστε να διευρύνει τις συνδέσεις με την περιοχή μας, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού αλλά και του εμπορίου. Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Παναγιώτης Τακτικός, είχε σειρά επαφών στην Αθήνα, με στόχο έστω για τους 2 ή 3 μήνες του καλοκαιριού να υπάρξει ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου και συγκεκριμένα με τον Βόλο, ενώ στο δρομολόγιο γίνεται πρόταση να μπει και η Χίος με το λιμάνι των Μεστών και αντιστοίχως από την πλευρά της κεντρικής Ελλάδας με το λιμάνι της Σκιάθου. 

Το πακέτο… ακούγεται δελεαστικό καθώς θα συμβάλει αφενός μεν μέσω αυτής της σύνδεσης να πάρει το Βόρειο Αιγαίο τουρίστες από τη Δυτική Ελλάδα, αυτό όμως θα λειτουργήσει και αμφίδρομα καθώς εκτιμάται ότι είναι πολλοί οι κάτοικοι του Βορείου Αιγαίου που θα κάνουν χρήση της γραμμής ώστε να φτάσουν απευθείας στη Σκιάθο και στο Βόλο και ενδεχομένως αυτό μπορεί να μπει και στα τουριστικά πακέτα αμφότερων των πλευρών που συμμετέχουν.

Θυμίζουμε ότι η πρώτη συζήτηση για την σύνδεση της Λέσβου με τον Βόλο έγινε από τον Στρατή Κύτελη σε συνάντηση που είχε στο παρελθόν με τον Δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, ενώ ο νέος Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, όπως και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος στηρίζουν το εγχείρημα, καθώς μια τέτοια γραμμή θα βοηθήσει ώστε να αρχίσει να λειτουργεί και το λιμάνι του Σιγρίου από όπου θα γίνει και η σύνδεση. 

Σημειώνουμε ότι στην προσπάθεια συμμετέχουν ενεργά το Επιμελητήριο Λέσβου και ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης, καθώς τόσο ο Βαγγέλης Μυρσινιάς όσο και ο Γιάννης Μουτζούρης κινούνται και πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς η σχέση της Λέσβου με τον Βόλο στις εμπορικές ανταλλαγές υπάρχει εδώ και δεκαετίες και η απευθείας σύνδεση καταρχάς θα διευκολύνει τους συνεταιρισμούς και την κτηνοτροφία με την απευθείας μεταφορά ζωοτροφών. 

Το πλοίο

Τις προηγούμενες μέρες ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Τακτικός είχε διαδοχικές συναντήσεις στην Αθήνα τόσο με εκπροσώπους της SeaJets στην οποία προτείνεται να δρομολογήσει πλοίο στη γραμμή, ενώ έγινε και συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας για την χρηματοδότηση της γραμμής, καθώς το κόστος των καυσίμων για νέα πειραματικά δρομολόγια είναι απαγορευτικό για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Υπ’ αυτήν την έννοια η προσπάθεια που καταβάλλει το Λιμενικό Ταμείο με το Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο δεν είναι σπαρμένη με ροδοπέταλα, υπάρχουν δυσκολίες, ωστόσο οι κινήσεις του κ. Τακτικού από το δεύτερο κιόλας μήνα της θητείας του δείχνουν ότι υπάρχει διάθεση από πλευράς του να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια. Και εδώ πλέον εναπόκειται και στους τοπικούς πολιτικούς φορείς κατά πόσο θα παίξει ο καθένας τον δικό του ρόλο προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο αν βρει τρόπο να χρηματοδοτήσει την γραμμή, τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως αν όχι τον Ιούνιο, σίγουρα τον Ιούλιο η Λέσβος θα έχει σύνδεση με το Βόλο. 

Οι θετικές προθέσεις όλων των πλευρών είναι δεδομένες και υποστηρίζονται και από τον Δήμαρχο Βόλου και το μόνο ζήτημα είναι το οικονομικό, καθώς οι εταιρείες θέτουν ζήτημα έστω μερικής κάλυψης του κόστους του καυσίμου τουλάχιστον στην αρχή μέχρι να φανεί η βιωσιμότητα του δρομολογίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Παναγιώτης Τακτικός, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς τις πληροφορίες μας, σημειώνοντας ωστόσο: «Καλύτερα να απευθυνθείτε στους Δημάρχους για επίσημη ενημέρωση. Εμείς ως Λιμενικό Ταμείο και εγώ προσωπικά ως Πρόεδρος από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου προσπαθώ να είμαι χρήσιμος στον τόπο μου και στους συμπολίτες μου με την στήριξη των Δημάρχων, ώστε εκτός από τα θέματα της καθημερινότητας που θέλω να πιστεύω ότι έχει αρχίσει να φαίνεται η δουλειά μας, να δημιουργήσουμε και τις προοπτικές για τον τόπο συνεργαζόμενοι με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με τα γειτονικά νησιά για να δυναμώσουμε τη φωνή μας.  Υπ’ αυτήν την έννοια έχοντας μπροστά μας μια τουριστική περίοδο που εκτιμάται ότι θα είναι καλή για τον τόπο και ενώ εμείς εργαζόμαστε πάνω στα θέματα των υποδομών, καθώς δεν αρκεί να έχεις τουρίστες θα πρέπει και να μπορείς να τους διαχειριστείς, ταυτόχρονα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε και προοπτικές σε κάθε επίπεδο για την κίνηση στα λιμάνια του τόπου μας».

Περιμένοντας τον Στυλιανίδη

Ο κύκλος των επαφών του κ. Τακτικού θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα μαζί με τους άλλους εκπροσώπους φορέων και περιλαμβάνεται συνάντηση και με τον Υπουργό Ναυτιλίας, Χρήστο Στυλιανίδη, με την πρώτη ευκαιρία που θα μεταβεί στη Μυτιλήνη.

spot_img

More articles

spot_img