Να μας ξανάρθετε!

Από την τριήμερη διαδικασία αξιολόγησης που έκαναν οι κριτές κατά την παραμονή τους στη Λέσβο, Πέμπτη - Σάββατο

Με την παράδοση της σκυτάλης του ATHENA IOOC στους εκπροσώπους της Σητείας από την Κρήτη που βρέθηκαν στην Αγία Παρασκευή στη Λέσβο, για να την παραλάβουν, καθώς  του χρόνου την άνοιξη ο διαγωνισμός θα φιλοξενηθεί στην Κρήτη, έπεσε το Σάββατο η αυλαία του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου που συνδιοργάνωσαν η εταιρεία Vinetum και η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, ενώ θεσμικοί εταίροι ήταν στη διοργάνωση ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς και το Επιμελητήριο Λέσβου. Η σκυτάλη δεν ήταν παρά ένας αμφορέας, αντίγραφο αυτών που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες για τη μεταφορά του ελαιολάδου.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού μετά από την τριήμερη αξιολόγηση των 570 δειγμάτων ελαιολάδων που συμμετείχαν από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων τα 46 από Λέσβιους ελαιοπαραγωγούς και τυποποιητές, αναμένεται να ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού στις 14 Ιουνίου. 

Ο διαγωνισμός αποτέλεσε μία πρώτης τάξης ευκαιρία για την προβολή της Λέσβου ως ελαιοπαραγωγικής περιοχής της χώρας μας, το σπουδαιότερο όμως είναι ότι η άρτια διοργάνωση από πλευράς Περιφέρειας, καθώς και το πρόγραμμα ξεναγήσεων, οι φυσικές ομορφιές και ο αρχαιολογικός και πολιτιστικός πλούτος του τόπου μας, σε συνδυασμό με τη φιλοξενία και τη γαστρονομία, ήταν στοιχεία που γοήτευσαν αρκετούς από τους 25 κριτές. Πρόκειται για κριτές από την Αμερική μέχρι την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Ισπανία και την Αγγλία και μάλιστα στο περιθώριο του διαγωνισμού έγιναν σημαντικές επαφές από τον Αντιπεριφερειάρχη Πανάγο Κουφέλο  και ήδη τρεις από τους κριτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για περαιτέρω συνεργασία με την Περιφέρεια, στην κατεύθυνση διοργάνωσης συνεδρίων και άλλων δράσεων για την προβολή του ελαιολάδου.

Από τις διάφορες ξεναγήσεις που έγιναν από το Σίγρι μέχρι το Μόλυβο και την κεντρική Λέσβο, όπου οι κριτές δήλωσαν γοητευμένοι από τις ομορφιές και τον αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο του νησιού μας

Ο Κώστας Μουτζούρης 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης τόνισε ότι «η απόφασή μας να ενισχύσουμε οικονομικά χρηματοδοτώντας την διοργάνωση για να γίνει ο διαγωνισμός στη Λέσβο έχει στο επίκεντρό της τους αγρότες, τους ελαιοπαραγωγούς μας καθώς θέλουμε το προϊόν που παράγεται στον τόπο να πάρει την προστιθέμενη αξία που πρέπει, όπως και κάθε αγροτικό και κτηνοτροφικό προϊόν και γι’ αυτό άλλωστε έχουμε ανοίξει όλους αυτούς τους κλάδους και ξετυλίγουμε το σχέδιό μας. Θα συνεχίσουμε και με άλλες εκδηλώσεις για το ελαιόλαδο και διατυπώθηκαν και ιδέες και προτάσεις και μέσα από το διαγωνισμό, αλλά και τις επαφές τις οποίες θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο προς όφελος των αγροτών και της οικονομίας των νησιών μας».

Από τη δική του πλευρά ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος επεσήμανε πως «μας χαροποιεί ιδιαίτερα κι, αν θέλετε, αυτό είναι και ηθική επιβράβευση των προσπαθειών μας το γεγονός ότι είδαμε ενθουσιασμένους τους κριτές, οι οποίοι έζησαν τη φιλοξενία της Λέσβου και είδαν έναν τόπο με τόσες ομορφιές, τόση παράδοση και πλεονεκτήματα. Η αυλαία του διαγωνισμού που πέφτει, για εμάς ανοίγει μία άλλη σελίδα ώστε να αξιοποιήσουμε αυτόν τον ενθουσιασμό και τις επαφές που κάναμε με τους κριτές για να γίνουν ακόμα περισσότερα στον τόπο μας. 

Αυτό κάναμε και με τον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου, η επιτυχία του οποίου δείχνει τις δυνατότητες που έχει ο τόπος μας καθώς και το τι μπορούμε να επιτύχουμε ως Περιφέρεια!».

Από την τελετή λήξης του διαγωνισμού και την παράδοση της σκυτάλης που ήταν ένα αντίγραφο αρχαίου αμφορέα για τη μεταφορά του ελαιολάδου

Να μας ξανάρθετε

Ο ATHENA IOOC είναι ο πρώτος διαγωνισμός ελαιολάδου και μάλιστα διεθνής που έγινε στη Λέσβο, καθώς το νησί μας δεν έχει προηγούμενη εμπειρία από τέτοιες διοργανώσεις. Η εβδομάδα που πέρασε έδειξε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και μάλιστα πολύ καλά αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τα άλλα πλεονεκτήματα του τόπου μας.  Η ευχή όλων στη λήξη του διαγωνισμού προς την εταιρεία Vinetum ήταν «να μας ξανάρθετε», καθώς στον επόμενο κύκλο που θα καταλήξει πάλι στη Λέσβο θα έχουμε ήδη την εμπειρία, ώστε να γίνουν ακόμα περισσότερα για το ελαιόλαδο.