Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Να παραμείνουν οι 53 συμβασιούχοι»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Τον Μάρτιο εκδικάζονται οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας και εν μέσω της πανδημίας

Στο πλευρό των 53 συμβασιούχων υπαλλήλων που είχαν προσληφθεί εν μέσω της πανδημίας και από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στέκεται ο Δήμος Μυτιλήνης, που έλαβε ομόφωνη απόφαση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να παραμείνουν στις θέσεις τους καλύπτοντας μέρος των εκατοντάδων κενών θέσεων στις Υπηρεσίες. 

Την επόμενη Παρασκευή, 1η Μαρτίου εκδικάζεται μετά από αναβολές η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει 29 εργαζόμενοι της Κοινωφελούς Εργασίας διεκδικώντας την παραμονή τους στην εργασία μέχρι την εκδίκαση της κύριας αγωγής τους, ενώ στις 15 του ίδιου μήνα εκδικάζεται η αντίστοιχη αίτηση που έχουν καταθέσει 24 εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί για την αντιμετώπιση της διάδοσης της πανδημίας COVID-19 στις υπηρεσίες της Καθαριότητας και της Αυτεπιστασίας του Δήμου.

Με βάση τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, ο Δήμος Μυτιλήνης διαθέτει 439 οργανικές θέσεις, ενώ καλυμμένες με μόνιμο προσωπικό είναι σήμερα μόλις 281 και εξ αυτών οι 34 είναι προσωπικό του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” και οι 7 αποσπασμένοι. Από το 2019 που διασπάστηκε ο Δήμος Λέσβου και με το ίδιο προσωπικό συστάθηκαν οι δύο νέοι Δήμοι, έχουν αποχωρήσει με συνταξιοδότηση 35 άτομα, ενώ ήρθαν με την κινητικότητα μόλις εννιά.

Όπως είπε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Χριστόφας, «ο Δήμος Μυτιλήνης βρίσκεται εδώ και χρόνια στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού, καταβάλλοντας αγωνιώδεις προσπάθειες για να αντιμετωπίσει τις δυσανάλογα μεγάλες ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά με το υφιστάμενο προσωπικό που συνεχώς μειώνεται, ενώ κάποιες ειδικότητες δεν υπάρχουν καθόλου. Οι όποιες εγκρίσεις έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού προχωρούν με καθυστερήσεις, οι δημότες όμως απαιτούν άμεσες λύσεις, και δικαίως».

Για τον λόγο αυτό ο κ. Χριστόφας πρότεινε την έκδοση ψηφίσματος που να εκφράζει την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου στο δικαστικό αγώνα όλων των συμβασιούχων για παραμονή τους στην εργασία, αναγνωρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και με την εμπειρία που έχουν αποκτήσει βοηθούν ουσιαστικά το Δήμο να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, ασκώντας τα καθήκοντά τους με ζήλο και εργατικότητα. «Υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής είναι να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου, η οποία είναι αδύνατη μόνο με το μόνιμο προσωπικό που διαθέτει, με ευθύνη της πολιτείας. Επομένως οι παραπάνω συμβασιούχοι κρίνονται παραπάνω από απαραίτητοι, και μάλιστα δυστυχώς δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση τόσων αρμοδιοτήτων που έχουν μετακυλήσει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τυχόν απορριπτική δικαστική απόφαση και άμεση απομάκρυνσή τους από τις υπηρεσίες του Δήμου θα καταστήσει ιδιαίτερα προβληματική τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου μας, και μάλιστα Υπηρεσιών που σχετίζονται με τη δημόσια υγιεινή και ασφάλεια», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Παναγιώτης Τσακύρης, ο οποίος εξέφρασε κατ’ αρχήν την σύμφωνη γνώμη της παράταξης για την διατήρηση των θέσεων εργασίας των συμβασιούχων και παράλληλα πρότεινε αντί για την έκδοση ψηφίσματος να ληφθεί απόφαση από το σώμα για την στήριξη του αγώνα των εργαζομένων που θα έχει ισχύ και στο δικαστήριο. «Συμφωνούμε με την εισήγηση, αλλά μόνο το ψήφισμα δεν βοηθά. Είναι καλύτερο για τους εργαζόμενους να λάβουμε μια απόφαση στήριξης η οποία θα συνοδεύεται από έγγραφο της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών», τόνισε ο ίδιος.

Ο Δήμαρχος αποδέχτηκε την πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης και έλαβε ομόφωνη απόφαση για την παραμονή στην εργασία όλων των συμβασιούχων.

spot_img

More articles

spot_img