Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

«Να πώς ξεπουλούν τη Λέσβο»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Με σκληρή – σκληρότατη γλώσσα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που έχουν συστήσει οι κάτοικοι των βορειόχωρων για να αποτρέψουν το νέο κλειστό ΚΥΤ στη θέση Βάστρια απευθύνουν προσκλητήριο στο λεσβιακό λαό να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια του τόπου, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «έχει πουλήσει τη Λέσβο» για να μπορέσει η Ευρώπη να κρατήσει τους μετανάστες έξω από την αυλή της, φυλακισμένους στον δικό μας τόπο. 

Η παρέμβαση της Συντονιστικής Επιτροπής γίνεται με αφορμή τις κινήσεις της εργολήπτριας εταιρείας για την κατασκευή, αλλά και τη διαχείριση των ΚΥΤ και τις υπεργολαβίες που έχουν δοθεί μέχρι τώρα σε τοπικούς επιχειρηματίες και άλλα πρόσωπα που έχουν ρόλο στο δημόσιο βίο. Είναι προφανές ότι οι κινήσεις που γίνονται, ειδικά το τελευταίο διάστημα – τόσο το νέο ΚΥΤ-μαμούθ που σκοπεύουν να κατασκευάσουν στη Βάστρια όσο και οι μεγάλες χρηματοδοτήσεις στους τοπικούς φορείς για τη συναίνεσή τους και την καλλιέργεια του ανάλογου κλίματος στην τοπική κοινωνία – τροφοδοτούν τις υποψίες για τα πιο εφιαλτικά σχέδια σε βάρος του τόπου μας, για υποθήκευση της Λέσβου σε έναν τόπο που θα κρατούνται οι πρόσφυγες κατά χιλιάδες στο μέλλον. 

Στην παρέμβασή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα προχωρά ένα βήμα πιο μπροστά καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αν και η ίδια καταλογίζει στους Τούρκους την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, εφαρμόζει επικίνδυνη πρακτική σε βάρος των νησιών. Ακόμη αναφέρεται και στην αποσυμφόρηση εκτιμώντας ότι με αυτές τις κινήσεις η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεγελάσει τους κατοίκους της Λέσβου για να δεχθούν το νέο ΚΥΤ για το οποίο, όπως αναφέρει, υπάρχει ένα μεγάλο πεδίο δράσης οικονομικών και άλλων συμφερόντων και κάποιοι πλουτίζουν από όλη αυτή την ιστορία.

«Το μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί μείζον πρόβλημα για την Λέσβο τουλάχιστον 10 χρόνια τώρα. Η γεωγραφική θέση του νησιού μας στα σύνορα και η εγγύτητά του με τις τουρκικές ακτές είναι ένας παράγοντας που ευνοεί την διέλευση ανθρώπων που τους μεταφέρουν παράνομα κυκλώματα λαθρεμπόρων», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα. Και συνεχίζει: «Δεν είναι ο μόνος παράγοντας όμως, καθόσον άλλα νησιά, όπως π.χ. η Ρόδος, δεν υφίστανται την ίδια μοίρα. Στο νησί μας υπήρχε και υπάρχει μακρόχρονη συνέργεια συμφερόντων που το έχουν αναγάγει σε προνομιακό πεδίο δράσης κύκλων που πλουτίζουν από το μεταναστευτικό. Λόγω λάθος χειρισμών του παρελθόντος έχει στηθεί μια φάμπρικα που εγκλώβισε το νησί μας σε ένα σπιράλ αργού, αναπτυξιακού και οικονομικού μαρασμού».

 

«Ξεπουλούν τη Λέσβο»

Συνεχίζοντας η Επιτροπή για το ρόλο του Κράτους αναφέρει: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα τον έλεγχο του μεταναστευτικού τον έχει αναλάβει η επίσημη πολιτεία, κάτι που θα περίμενε κάποιος να είναι θετική εξέλιξη, και ίσως είναι, πρόσκαιρα. Το ερώτημα όμως είναι αν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικά  για την μεσομακροπρόθεσμη προοπτική του νησιού μας. Η απάντηση είναι ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα. Η Λέσβος είναι, και το Ελληνικό κράτος επιλέγει να παραμείνει, χώρος μεταφοράς και εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών. Το Ελληνικό κράτος πουλάει το νησί μας και επιλέγει να το θυσιάσει προκειμένου το μεταναστευτικό να παραμείνει στο φράκτη και να μην μπει στην αυλή της Ελλάδας και της Ευρώπης. Το πόσο κοντόφθαλμη και εθνικά επικίνδυνη στάση είναι αυτή το έχουμε αναλύσει αρκετές φορές. Αν και η κυβέρνηση καυτηριάζει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και τον εκβιασμό από την Τουρκία, συνεχίζει εντούτοις την ίδια επικίνδυνη τακτική εις βάρος των νησιών του Αν. Αιγαίου που πυροδοτεί τις ορέξεις της γειτονικής χώρας, λειτουργώντας προφανώς μικροπολιτικά». 

 

«Πρόσκαιρη η αποσυμφόρηση»

Για την αποσυμφόρηση που καταγράφεται μέχρι τώρα η Επιτροπή Αγώνα επισημαίνει: «Τελευταία προσπαθούν να μας ξεγελάσουν μέσω της αποσυμφόρησης, που όντως έχει γίνει σε ένα βαθμό, ώστε να δεχθούμε την κατασκευή μιας πολιτείας στην Βάστρια που θα στοιχίσει σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα πακτωλός χρήματος επενδύεται και στο Μαυροβούνι. Μας υπόσχονται ότι θα κλείσουν ένα ΚΥΤ το οποίο συνεχώς το αναβαθμίζουν, για να φτιάξουν μια Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΕΔ), η οποία θα είναι και αυτή ΚΥΤ, αλλά και ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α, χώρος δηλαδή ιδιότυπης φυλάκισης και μόνιμου εγκλωβισμού ανθρώπων. Αυτών των ανθρώπων δηλαδή που τώρα τους παίρνουν από το νησί μας, αλλά που αν επιτρέψουμε να χτιστεί η ΚΕΔ στη Βάστρια θα τους εγκλωβίζουν εκεί επ’ άπειρον. Ήδη παρατηρούμε από τα στατιστικά του Υπουργείου Μετανάστευσης  ότι ο αριθμός των διαμενόντων στην ΚΕΔ Σάμου, η οποία θυμόμαστε ότι εγκαινιάστηκε με τυμπανοκρουσίες, έχει αυξηθεί κατά 40% τους τελευταίους 2 μήνες», αναφέρει η Επιτροπή. 

Και καταλήγει στην ανακοίνωσή της ως ακολούθως: «Ο Λεσβιακός λαός όμως έχει ιστορική μνήμη και δεν επηρεάζεται από στιγμιαίες φωτογραφίες. Ξέρει ότι η ένταση του μεταναστευτικού έχει διακυμάνσεις. Και αν υπάρχει μια ύφεση τώρα, απλά περιμένουμε την επόμενη έξαρση. Στην επόμενη μεταναστευτική κρίση οι Λέσβιοι δεν θα πρέπει να είναι στο ίδιο έργο θεατές και το νησί μας ένας τόπος κόλασης για τους κατοίκους του.

Μαθαίνουμε ότι τελευταία υπάρχει κινητικότητα στο θέμα της Βάστριας από την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συμφωνίες με ντόπιους υπεργολάβους. Κύριοι να γνωρίζετε ότι, για όλους τους παραπάνω λόγους, αυτό που για εσάς είναι ένα έργο που θα γεμίσει τα ταμεία σας, για τον Λεσβιακό λαό είναι απειλή οριστικής υποβάθμισης και μαρασμού του τόπου του. Η εκτίμησή μας είναι ότι όταν χρειαστεί οι Λέσβιοι θα είναι πάλι στις επάλξεις για να υπερασπιστούν την αξιοπρέπειά τους. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, όπως αποδείχθηκε δυο χρόνια πριν, οι αντιδράσεις δεν θα έχουν τοπικιστικό, συντεχνιακό ή κομματικό χαρακτήρα. Η μαζικότητα και η έντασή τους θα χαρακτηρίζεται από το αίσθημα και την ανάγκη επιβίωσης μιας ολόκληρης κοινωνίας. Καλούμε τους πάντες και κυρίως την επίσημη πολιτεία να το αναλογιστεί αυτό και να σταματήσει την άδικη αντιμετώπιση ενός λαού, ο οποίος είναι αφοσιωμένος στην πατρίδα και τους θεσμούς της, που ξέρει όμως να αγωνίζεται με σθένος όταν αμφισβητούνται τα δίκαιά του».

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img