Να σας πω το φλιτζάνι;

Spread the love

Το κατακάθι του καφέ, μπορεί να μας πει το μέλλον μας; 

Θυμάμαι τη θεία Αθηνά.

Ερχόταν πολύ συχνά στο σπίτι μας για να τα πούνε με τη μαμά, να κεντήσουν και να πλέξουν, να μοιραστούν χαρές και λύπες. Η πιο μαγική όμως συνήθειά τους ήταν εκείνη του “φλιτζανιού”.

Μια συνήθεια που τελείται σαν ιεροτελεστία.

Έφτιαχναν τον ελληνικό καφέ στο μπρίκι, με μπόλικο καϊμάκι, τον σέρβιραν στο φλιτζανάκι και αφού τον έπιναν παρέα με κουλουράκια και μπισκοτάκια, πάντα σπιτικά το “γύριζαν”. 

Όταν ήταν για να “δουν” το φλιτζάνι δεν βουτούσαν ποτέ μέσα τα κουλουράκια.

Η καφεμαντεία είναι η τέχνη της ανάγνωσης του μέλλοντος μέσα από το φλιτζάνι του καφέ. Στο φλιτζάνι του καφέ όλα τα σύμβολα που σχηματίζονται  έχουν το νόημά τους, όλα συνδέονται και τίποτα δεν εμφανίζεται τυχαία.

Πολλά πουλιά, σταυροί, λόγια, εχθροί και άγγελοι εμφανίζονται μ’ ένα μαγικό τρόπο και δείχνουν το δρόμο του άγνωστου αύριο. 

Εδώ η διαίσθηση και η ενόραση παίζει τον πιο βασικό ρόλο.

Βγαίνει άραγε το φλιτζάνι; 

Της θείας Αθηνάς που είχε το μεγάλο ταλέντο, όλα βγαίνανε. Πάντα όλα τα  μελλούμενα ήταν καλά, αγαπησιάρικα που μαλάκωναν την ψυχή. Διάβαζε τη σκέψη και συνέθετε την προφητεία της. Ποτέ δεν μας είπε τίποτα το τοξικό.

Αν ποτέ σας πούνε φλιτζάνι, μην ξεχάσετε να το σταυρώσετε!     

 

Ο καφές 

Ένα από τα πιο εμπορεύσιμα προϊόντα στην υφήλιο σήμερα είναι ο καφές.

Μεγάλο ατού της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και μια ολόκληρη κουλτούρα που εξελίσσεται συνεχώς και μεταλλάσσεται, επηρεαζόμενη από τις εκάστοτε συνθήκες.

Το μόνο που μένει ίδιο είναι η πρωινή συνήθεια των ανθρώπων αυτού του πλανήτη, που καθημερινά ξυπνάνε και η πρώτη τους δουλειά είναι να ετοιμάσουν τον καφέ τους.

Λαμβάνοντας υπόψη πως  η κοινωνία αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερες αλλαγές και στην κουλτούρα του καφέ.

Η νέα συνήθεια να παραγγέλνουν οι νέοι κυρίως τον πρωινό καφέ από το ειδικό μαγαζάκι της γειτονιάς σε χάρτινο ποτήρι, είναι μια συνήθεια που ήρθε για να μείνει.

Τις τελευταίες μέρες όποτε έρθει φίλος σπίτι για να πιούμε καφέ, με παίρνει από το δόμο και μου λέει: 

“Παίρνω καφέ, να σου πάρω;”.

Νέες συνήθειες.

Νέες γεύσεις, νέες ποικιλίες, νέοι συνδυασμοί, νέες τάσεις. 

Στον καφέ όλα τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς.

 

MatchaBar

Σήμερα κυκλοφορούν καφέδες εμπλουτισμένοι με πρωτεΐνη, ή διάφορα είδη γάλακτος, π.χ. γάλα αμυγδάλου, σόγιας και κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Στην Κοπεγχάγη πριν μερικά χρόνια γνώρισα ένα μικρό MatchaBar, με  το πολύ γνωστό πλέον matcha latte.

Ένα πράσινο περιβάλλον στην απόχρωση της χλωροφύλλης, όπως είναι και η γιαπωνέζικη σκόνη matchα, επιδιδόταν σε όλες τις παρασκευές με το σχετικό μίγμα. 

Φτιαγμένο από λεπτά αλεσμένα φύλλα matcha, τα οποία καλλιεργούνται στη σκιά, για να μαζεύουν περισσότερη χλωροφύλλη, το matcha διαθέτει 130 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ό,τι το κλασικό πράσινο τσάι και προσφέρει περισσότερη ενέργεια. Το matcha tea που πίνεται και ως καφές, βοηθάει τον οργανισμό να χαλαρώσει, και όχι να τον διεγείρει, όπως κάνει ο κλασικός καφές, ενώ μας λένε πως ενισχύει τη διάθεση και τον μεταβολισμό. Χρησιμοποιώ σκόνη μάτσα για να φτιάξω πράσινα κέικ που εντυπωσιάζουν, αλλά και φτιάχνουν το κέφι.

Για μας τους Έλληνες, στην κορυφή των γεύσεων βρίσκεται ο ελληνικός μερακλίδικος στη χόβολη, κατά προτίμηση με φουσκάλες. Η καυτή άμμος κάνει τη διαφορά. Το γκαζάκι είναι η άλλη πιο καθημερινή προσέγγιση στο θέμα. Ποτέ όμως στον ατμό της εσπρεσομηχανής.

Ο εσπρέσο, ένας κορυφαίος καφές και ο μικρότερος καφές φίλτρου στον κόσμο, σε ποσότητα και χρόνο κατανάλωσης. Μια, άντε δυο γουλιές, το πολύ. Καφές με πλούσια γεύση, μαλακή υφή, μακριά γλυκόπικρη επίγευση. Μαέστροι στο είδος οι γείτονες Ιταλοί που κατάφεραν να τον μεταδώσουν σε όλο τον κόσμο, όπως καταφέρνουν να κάνουν με τα περισσότερα προϊόντα τους έχοντας φυσικά το τέλειο marketting απ’ αρχής του κόσμου. 

 

Κέικ με matcha

Υλικά για μια φόρμα του κέικ 

  • 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. τσάι matcha σκόνη
  • 4 αυγά
  • 200 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
  • 2 κ.γ. baking powder
  • 2 κ.σ. νερό

 

Για την επικάλυψη:

  • 100 γρ. τυρί κρέμα
  • 2 κ.σ.  ζάχαρη
  • 200 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης

 

Πασπάλισμα 

  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. matcha, σκόνη

 

Εκτέλεση 

Χτυπάμε  στο μίξερ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

Ρίχνουμε  τους κρόκους και το νερό και σε δόσεις το αλεύρι, το baking powder και το τσάι matcha. Ανακατεύουμε.

Χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι σε μια μαρέγκα και την προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 25 εκ., την οποία έχουμε βουτυρώσει και στρώσει με λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C στον αέρα για 17-20 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από το φούρνο, ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει μία λεία κρέμα. Καλύπτουμε το κέικ. Σερβίρουμε το γλυκό πασπαλίζοντάς το με άχνη ζάχαρη και τσάι matcha.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση