Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

“Ναι” για την ανάπλαση της Προκυμαίας!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • «Θα προχωρήσουμε άμεσα στην υπογραφή της σύμβασης και θα πιέσουμε τον εργολάβο να εγκατασταθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου», δηλώνει ο Στρ. Κύτελης

Τέλος καλό, όλα καλά για το μεγάλο έργο της ανάπλασης της Προκυμαίας Μυτιλήνης που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα από τον Δήμο Μυτιλήνης. Χθες το απόγευμα έγινε γνωστή η έκδοση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή που είχε καταθέσει γνωστή εργοληπτική εταιρεία κατά της ανάθεσης στον πρώτο μειοδότη. Αυτό σημαίνει ότι άνοιξε ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης και την εγκατάσταση του εργολάβου μέσα στο καλοκαίρι, όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Δήμαρχος Στρατής Κύτελης.

Το έργο της ανάπλασης της Προκυμαίας αποτελεί το μεγάλο στοίχημα που έβαλε με τον εαυτό της η Δημοτική Αρχή για να αλλάξει την εικόνα και την λειτουργία της πρωτεύουσας και να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για την Μυτιλήνη. Ωστόσο, συνάντησε αρκετά εμπόδια από την διεξαγωγή του διαγωνισμού ανάθεσης μέχρι σήμερα, αφού έμπλεξε σε ενστάσεις και προσφυγές, που είχαν ως συνέπεια την 7μηνη καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών που προγραμματιζόταν για τον περασμένο Οκτώβρη.

Η πορεία ανάθεσης του σημαντικού αυτού έργου για την εικόνα και την λειτουργία του κέντρου της πόλης ήταν προδιαγεγραμμένη από την ημέρα που ανοίχτηκαν οι προσφορές και διαπιστώθηκε ότι στον διαγωνισμό συμμετείχαν 16 εταιρείες, εκ των οποίων έξι εδρεύουν στο νησί μας και οι υπόλοιπες 10 προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας. Το μεγάλο ενδιαφέρον των εργολάβων για ένα σημαντικό έργο, προϋπολογισμού 6.435.015 ευρώ, με υψηλές εκπτώσεις έως 45%, προμήνυε ότι οι εταιρείες θα κονταροχτυπηθούν διεκδικώντας την ανάληψή του. 

Πράγματι, μετά από την ανάδειξη του προσωρινού μειοδότη κατατέθηκε η πρώτη ένσταση στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών για την έκπτωση του 45% που προσέφερε ο προσωρινός ανάδοχος, με το σκεπτικό ότι ξεπερνούσε το 10% του μέσου όρου των εκπτώσεων που είχαν προσφερθεί από τις υπόλοιπες εταιρείες. Η ένσταση απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους και η ίδια εταιρεία προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης τον περασμένο Μάρτιο ο Δήμος κατέθεσε τις απόψεις του και όπως προκύπτει από την απόφαση του δικαστηρίου, έγιναν αποδεκτές και το έργο θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα.

Σε 2 χρόνια

Θυμίζουμε ότι βάσει της μελέτης οι εργασίες θα ξεκινήσουν από το Φανάρι και την προβλήτα του λιμανιού, όπου προβλέπεται η επίστρωση των πεζοδρομίων από το ξενοδοχείο “Blue Sea” μέχρι και την οδό Χριστουγέννων, δηλαδή σε όλο το πέταλο  της Προκυμαίας, με χυτά υλικά, αντιολισθητικά (βοτσαλωτά) σε γήινες αποχρώσεις, σε έκταση 11.000 τ.μ.. Θα κατασκευαστούν μαρμάρινα και πέτρινα παγκάκια και θα γίνει εκ νέου διαμόρφωση των χώρων πρασίνου. Στην μελέτη έχει επίσης συμπεριληφθεί η παρέμβαση για την υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων, σε τρία σημεία της πλατείας Σαπφούς, δίπλα από το παλιό Λιμεναρχείο, στην πίσω πλευρά της πλατείας όπου βρίσκεται το περίπτερο και απέναντι από το “Public”. Τα πεζοδρόμια με τη νέα σχεδίασή τους θα εξασφαλίζουν την κυκλοφορία των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες με ράμπες και διαβάσεις σε όλα τα σημεία, όπου απαιτείται. 

Η πλατεία Σαπφούς θα σχεδιαστεί κατ’ επέκταση των πεζοδρομίων και της πόλης, χρησιμοποιώντας στοιχεία του παρελθόντος, δεμένα αρμονικά με τη σημερινή εποχή. Βασικός άξονας του σχεδιασμού είναι η περιοχή γύρω από το Άγαλμα της Σαπφούς να παραμείνει λιτή με το άγαλμά της και να αναδεικνύεται με τις τοπικές χρωματικές διαβαθμίσεις. Οι όψεις των κτιρίων του εκάστοτε οικοδομικού τετραγώνου μέσω των χαράξεων της προέκτασής τους, επί της πλατείας, θα διαμορφώνουν το δάπεδό της. Το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ θα καλύπτεται από ιδιαίτερο υλικό με στίχους της Σαπφούς ετεροφωτιζόμενους.

Ο δρόμος της Προκυμαίας θα ανακατασκευαστεί με έγχρωμη άσφαλτο δίνοντας μια διαφορετική αισθητική. Παράλληλα θα δημιουργηθούν διακριτοί χώροι για τη στάθμευση και την κυκλοφορία των οχημάτων με διαφορετικές αποχρώσεις. Τέλος, όλη η Προκυμαία και η πλατεία θα φωτιστούν με σύγχρονα φωτιστικά τύπου LED με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και το σωστό φωτισμό όλων των χώρων.

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο κ. Κύτελης, «αφού ξεπεράσαμε όλα τα εμπόδια, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αυτό το σπουδαίο έργο για την πόλη μας, το Δήμο, τους δημότες και τους επισκέπτες. Η Μυτιλήνη αλλάζει σελίδα, φεύγει από την μιζέρια και αποκτά υποδομές σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων για όλους τους πολίτες. Θα καλέσουμε άμεσα τον εργολάβο για την υπογραφή της σύμβασης και θα τον πιέσουμε να εγκατασταθεί έως το τέλος Ιουνίου».

- Advertisement -

More articles

spot_img