Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Νέα “μπλοκάκια” για ένα μήνα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • 33 εργολάβοι θα προσληφθούν με προγραμματική σύμβαση και ακόμη 50 από την Διαδημοτική Εταιρεία 

Νέα προγραμματική σύμβαση με την ΔΕΔΑΠΑΛ ετοιμάζεται να συνάψει ο Δήμος Μυτιλήνης για την απασχόληση υπαλλήλων με μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών, αλλά επειδή τα οικονομικά περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά, η σύμβαση θα έχει διάρκεια ενός μήνα και για 33 εργολάβους. Οι υπόλοιπες 50 θέσεις που υπάρχουν σήμερα αναμένεται να καλυφθούν από την ίδια την Επιχείρηση, κατάσχοντας τα ανταποδοτικά τέλη από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αφού σε διαφορετική περίπτωση ο τομέας της Καθαριότητας και πολλές ακόμη Υπηρεσίες θα αποδεκατιστούν, όπως τονίστηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα.

Η εισήγηση έγινε από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, Ηρακλή Κουντουρέλλη, ο οποίος είπε ότι στα ταμεία του Δήμου υπάρχουν σήμερα μόλις 50.000 ευρώ από το 1 εκατ. που είχε εξασφαλίσει η Δημοτική Αρχή από το Υπουργείο Μετανάστευσης γι’ αυτό τον σκοπό. Με το ποσό αυτό θα καλυφθούν οι 33 θέσεις, ενώ σε συνεννόηση με την Διοίκηση της ΔΕΔΑΠΑΛ θα παρέχουν τον Μάρτιο τις υπηρεσίες τους άλλα 50 άτομα, που θα πληρωθούν από τους λογαριασμούς ρεύματος, αν και εφόσον συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες πιστώσεις.

Λευκό

Αρνητική ήταν η θέση που πήρε η παράταξη “Με πυξίδα τον πολίτη”, αφού όπως είπε η Εριφύλη Χιωτέλλη, «θεωρούμε τον τρόπο πρόσληψης απαράδεκτο και ότι ενέχει στοιχεία αδιαφάνειας. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να καλυφθούν αυτές οι θέσεις, αλλά θα ψηφίσουμε λευκό επειδή διαφωνούμε με την σχέση εργασίας»

«Απαιτείται μόνιμο προσωπικό και όχι αυτές οι άθλιες συνθήκες εργασίας», τόνισε η Νίκη Τσιριγώτη, εκφράζοντας την θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης – υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν στο Δήμο εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων που δεν μπορούν να πάρουν άδεια, να αρρωστήσουν, κλπ. επειδή εργάζονται με τα μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών – και ψηφίζοντας λευκό.

«Από το προσφυγικό»

Την αγωνία του για το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες, μέσα στην προεκλογική περίοδο, αν δεν εξευρεθούν πιστώσεις για την κάλυψη αυτών των αναγκών εξέφρασε από την πλευρά του ο Γιάννης Βατός, επισημαίνοντας ότι έγινε υπέρβαση στα μπλοκάκια την περίοδο που ξέσπασε το προσφυγικό, το 2015. «Από τότε δεν σταμάτησε αυτή η σχέση εργασίας και μπράβο στην Δημοτική Αρχή που κρατά αυτό τον κόσμο. Ποιος άλλος Δήμος μπορεί και προσλαμβάνει για να καλύψει τις ανάγκες του;», είπε ο Αντιδήμαρχος Δόμησης σε έντονο ύφος.

Παίρνοντας τον λόγο ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, τόνισε ότι η Διοίκηση της Εταιρείας δεν έχει δεχθεί κανένα παράπονο από εργαζόμενο για τις συνθήκες εργασίας. «Προσπαθούμε να παρέχουμε στους εργολάβους όλα τα μέσα και τα υλικά για την ασφάλεια και την προστασία τους. Είναι όλα ελεγμένα και συντηρημένα για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Από κει και πέρα, σύντομα θα έχουμε την πρόσληψη μονίμων υπαλλήλων και αυτή είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Εσωτερικών έκανε δεκτό το αίτημά μας», σημείωσε ο ίδιος.

Μετά τον Μάρτιο;

Για το τι μέλλει γενέσθαι από τον Μάρτιο και μετά, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου ξεκαθάρισε ότι με την σύναψη των τελευταίων συμβάσεων εξαντλείται το ποσό του 1 εκατ. ευρώ που είχε λάβει η Δημοτική Αρχή από το Υπουργείο Μετανάστευσης. Για τον λόγο αυτό εξετάζεται να υλοποιηθεί παλιότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την πρόσληψη 13 συμβασιούχων, για 8 μήνες, στην Υπηρεσία Καθαριότητας. Το ποσό που αντιστοιχεί σε αυτές τις προσλήψεις έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2023, αλλά οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, αφού θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ, και επομένως θα πρέπει να βγει στον αέρα άμεσα ο διαγωνισμός. 

Επιπλέον, θα πρέπει προηγουμένως να ξεκαθαριστεί αν θα παραμείνουν ή όχι στις θέσεις τους οι συμβασιούχοι που είχαν προσληφθεί την περίοδο της πανδημίας, αφού δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες πιστώσεις για την απασχόληση προσωπικού, τουλάχιστον επί του παρόντος.

Ο Δήμαρχος, Στρατής Κύτελης, δεσμεύτηκε ότι θα βρεθεί τρόπος για να καλυφθούν όλες οι θέσεις και η μισθοδοσία των εργολάβων και για το επόμενο διάστημα.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img