Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Νέα προσφυγή για τις αυξήσεις στο νερό

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Νέα προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, αυτή την φορά κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης που απέρριψε την εισήγηση της ΔΕΥΑΛ για τις αυξήσεις στο νερό, ετοιμάζεται να καταθέσει ο Γιώργος Φλώρος, όπως έπραξε ήδη για την αντίστοιχη απόφαση του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Λέσβου, μαζί με τον Διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας, Μιχάλη Μαραμπούτη, παρουσίασαν την εισήγηση για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων σε όλη τη Λέσβο, τονίζοντας ότι η αύξηση είναι επιβεβλημένη λόγω των συνεχών ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και στα υλικά. 

Ωστόσο, δεν έπεισαν καμία παράταξη με τους εκπροσώπους τους να δηλώνουν ότι ήδη οι καταναλωτές της Λέσβου και δη της Μυτιλήνης, πληρώνουν ακριβά το νερό και πρέπει να ελαφρυνθούν οικονομικά και όχι να επιβαρυνθούν περισσότερο.

Ο Γ. Φλώρος ανέφερε ότι οι αυξήσεις δεν είναι μεγάλες, περίπου στα 4 ευρώ στον λογαριασμό του τριμήνου, την ώρα που οι ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα έχουν φθάσει το 70%, ενώ στα υλικά που χρησιμοποιεί η Επιχείρηση οι αυξήσεις αγγίζουν το 50%. «Δεν είναι ευχάριστο για κανέναν μας αλλά είναι μονόδρομος το νέο τιμολόγιο», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ.

Ο Διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΛ, Μ. Μαραμπούτης

Παίρνοντας το λόγο ο Διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας της Επιχείρησης τόνισε ότι μόνο για τον Ιανουάριο ο λογαριασμός ρεύματος για την ΔΕΥΑΛ ήταν 947.000 ευρώ. «Πριν 2 χρόνια κάναμε μείωση στο πάγιο της Μυτιλήνης, αλλά σήμερα βρισκόμαστε στην θέση αυτή γιατί έχουμε μεγάλα προβλήματα στην εισπραξιμότητα. Πολλά χωριά δεν έχουν μάθει να πληρώνουν και δεν γίνονται σωστά οι καταμετρήσεις. Η αύξηση που προτείνουμε είναι 13,5%», σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι αν και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει περισσότερα ρολόγια πληρώνει αρκετά λιγότερα απ’ ό,τι ο Δήμος Μυτιλήνης.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επισημαίνοντας ότι το νερό είναι πολύ φθηνότερο στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως προκύπτει από τα τιμολόγια που έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες των Επιχειρήσεων Ύδρευσης.

Από την πλευρά του ο Γ. Φλώρος υποστήριξε ότι η Διοίκηση μαζί με τους εργαζόμενους αντικατέστησε χιλιάδες υδρόμετρα στο πλαίσιο της αποκατάστασης της δικαιοσύνης και της ισονομίας για να πληρώνουν όλοι αυτά που τους αναλογούν, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει στις καταμετρήσεις. «Κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε πολλά έργα για την εξοικονόμηση νερού και πόρων και πιάσαμε διαρροές χιλιάδες κυβικών. Αλλά υπάρχουν χιλιάδες που δεν πληρώνουν», τόνισε ο ίδιος. 

Στην τοποθέτησή της, η επικεφαλής της παράταξης “Με πυξίδα τον πολίτη”, Εριφύλη Χιωτέλλη, κατηγόρησε την κυβέρνηση που αν και είχε υποσχεθεί ότι θα κατανείμει στις ΔΕΥΑ 120 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, μέχρι σήμερα δεν έχει διαθέσει ούτε ένα ευρώ. «Η εύκολη λύση είναι οι αυξήσεις, αλλά οι καταναλωτές δεν μπορούν να τις σηκώσουν γιατί δεν είναι μόνο οι αυξήσεις στο νερό, αλλά παντού. Γι’ αυτό υποστηρίζω ότι “ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος”», κατέληξε η κ. Χιωτέλλη.

«Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει σχεδιασμός για να εκχωρηθούν κι αυτές οι υπηρεσίες σε ιδιώτες», ανέφερε από την πλευρά της η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκη Τσιριγώτη. Και συνέχισε: «Πριν 2 χρόνια είχαμε τις αυξήσεις στα χωριά και τώρα παντού. Θα τις καταψηφίσουμε γιατί δεν πρέπει ο λαός να πληρώσει τα αυξημένα κόστη και στην ενέργεια».

Κατά των αυξήσεων τάχθηκε και ο Παναγιώτης Ζαφειρίου, τονίζοντας παράλληλα ότι ο Δήμος Μυτιλήνης θα έπρεπε να περιμένει την απόφαση της ΑΔΑ επί της προσφυγής για την αντίστοιχη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου.

Λίγο πριν τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία, ο Δήμαρχος, Στρατής Κύτελης, ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή διεκδικεί συνεχώς και μετ’ επιτάσεως την έγκριση επιχορήγησης προς την ΔΕΥΑΛ για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στα αυξημένα λειτουργικά έξοδα.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img