Ζήτησε και τα ρέστα στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο εργολάβος της προκυμαίας όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί και να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα των Δημοτικών Συμβούλων για τα ζητήματα που έχουν προκύψει και τα οποία οδήγησαν σε “συναινετικό διαζύγιο”, αν και ο ίδιος θα αποζημιωθεί από τη διάλυση της εργολαβίας με το ποσό των 75.000 ευρώ περίπου. Η εταιρεία παρέδωσε μέχρι τώρα ένα έργο, το οποίο βρίθει κακοτεχνιών, δεδομένου ότι το βοτσαλωτό δάπεδο της Προκυμαίας σπάει σαν “παξιμάδι” και οι ταινίες led με τις οποίες φωτίζεται περιμετρικά το έργο και τα παγκάκια είναι οικιακές και όχι βαρέος τύπου, όπως θα έπρεπε σε ένα τέτοιο έργο, ενώ σε σημεία της πλακόστρωσης επί της Κομνηνάκη αντί να τοποθετηθούν πλάκες έχουν καλυφθεί με… χρωματισμένο τσιμέντο! Ο εργολάβος που παρέστη στη συνεδρίαση ωστόσο στην αρχή “είχε τον αέρα” εκλεγμένων της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, που προσπάθησαν να πάρουν απαντήσεις από τον ίδιο με στόχο να εκθέσουν τη Δημοτική Αρχή. Από την αρχή περιέγραψε ένα κακό κλίμα συνεργασίας με το Δήμο λέγοντας ότι η μελέτη που του έδωσαν να υλοποιήσει δεν ήταν σωστή και αυτό του δημιούργησε πολλά προβλήματα. Στη συνέχεια όμως πέφτοντας σε αντιφάσεις είπε ότι το έργο ήταν ασύμφορο, καθώς το είχε πάρει με τιμές του 2020, ενώ η εργολαβία ξεκίνησε το 2023.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν και παράγοντες της Δημοτικής Αρχής Χριστόφα, που «έδωσαν αέρα στα πανιά» του εργολάβου, όπως κατά τις ερωτήσεις που έκανε ο Δημοτικός Σύμβουλος, Γιώργος Αλεξίου, ο οποίος αναφέρθηκε για παράδειγμα σε υψομετρικές διαφορές στον ασφαλτοτάπητα της Προκυμαίας προκαλώντας την αντίδραση του εργολάβου, καθώς η εργολαβία προβλέπει για το σύνολο της Προκυμαίας να γίνει από την αρχή ασφαλτόστρωση. Αυτές οι ερωτήσεις του κ. Αλεξίου τις οποίες έκανε με επιθετικό ύφος προς τον εργολάβο προκάλεσαν την αντίδρασή του ώστε να ανεβάσει τους τόνους, εμφανιζόμενος ως θιγόμενος και να απαντήσει τεκμηριωμένα.
Σε αντίθεση με την άστοχη και αδικαιολόγητα επιθετική τοποθέτηση του κ. Αλεξίου, καίρια ήταν η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου Χρήστου Δαγιέλλη, ο οποίος εξέφρασε μέσα από τις ερωτήσεις που έκανε στον εργολάβο τη φωνή της τοπικής κοινωνίας, μιλώντας για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι πολίτες και οι καταστηματάρχες, πρωτίστως όμως ο Δήμος από μια εταιρεία που από την αρχή έδειξε ασυνέπεια στο έργο πέραν των κακοτεχνιών, ενώ και ο Αντιδήμαρχος Νίκος Γιαννάκας θύμισε επί προηγούμενης Δημοτικής Αρχής τα ζητήματα που έθετε η εστίαση για τις καθυστερήσεις του εργολάβου.
Τον εργολάβο “έσφαξε με το γάντι” ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, Ανδρέας Παπαχριστοφόρου, ο οποίος σημείωσε ότι εάν ήταν λάθος η τεχνική μελέτη που του έδωσαν τότε μπορούσε ο ίδιος από την αρχή να καταγγείλει το έργο και να αποχωρήσει με πολύ μεγάλη αποζημίωση, κάτι που δεν έκανε, αλλά συνέχισε να υλοποιεί φτάνοντας στο 30% και εισπράττοντας άμεσα τα χρήματα για καθένα από τα 15 τιμολόγια που έχει κόψει συνολικά. Το έργο που έχει ολοκληρωθεί μέχρι τώρα είναι στο 35% και ο εργολάβος έχει εισπράξει περίπου 900.000 ευρώ, ενώ απομένουν άλλα 2 εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθεί μαζί με την πλατεία Σαπφούς, την απέναντι πλευρά από τα καταστήματα και την οδό Χριστουγέννων ’44.
Ο κ. Παπαχριστοφόρου μίλησε για μία εργολαβία που λειτουργούσε… έτσι χωρίς πρόγραμμα, όπου άλλοτε δούλευαν 20 εργαζόμενοι, άλλοτε 10 και άλλοτε κανένας, χωρίς να υπάρχει κάποιος στόχος και συγκεκριμένος σχεδιασμός που να υλοποιείται κάθε μέρα με επίβλεψη από τον εργολάβο. Ακόμη δεν παρέλειψε να πει ότι για το μεγαλύτερο διάστημα το έργο υλοποιούνταν από διάφορους υπεργολάβους που έμπαιναν και έβγαιναν στην προκυμαία.
Κρίσιμες ήταν οι ερωτήσεις του Δημοτικού Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης, Παναγιώτη Αυγουστή για τη στάση του εργολάβου, ενώ από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο Προκόπης Τζιμής, με τις ερωτήσεις του, υπερασπίστηκε τα πρώτα χρόνια υλοποίησης της εργολαβίας και την μελέτη που έγινε από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου για να μην χαθούν οι πόροι του προγράμματος και το ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή εξοικονόμησε τουλάχιστον 200.000 ευρώ από το να την ανέθετε σε μελετητή κερδίζοντας σημαντικά και σε χρόνο.
Από την δική του πλευρά ο εργολάβος επιχειρούσε να παρουσιάσει ότι το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο από την αρχή και πως όταν τέλειωνε τις εργασίες δεν του έδιναν άλλα μέτωπα για να ξεκινήσει. Ωστόσο και ο ίδιος παραδέχτηκε τις τεχνικές δυσκολίες που θα υπάρξουν στο κομμάτι του έργου που απομένει από εδώ και στο εξής, καθώς θα πρέπει να γίνει ανάπλαση των πεζοδρομίων από την πλευρά των καταστημάτων, που είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι, λόγω της λειτουργίας των επιχειρήσεων και της όχλησης, που έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να γίνει τώρα μέσα στο καλοκαίρι. Ωστόσο ο κ. Παπαχριστοφόρου αποδόμησε αυτό το επιχείρημα λέγοντας ότι σε τελική ανάλυση ο εργολάβος που επικαλείται δυσκολίες, αυτό που έκανε δεν ήταν άλλο από το να αναπλάθει τα πεζοδρόμια, δηλαδή ένα έργο που δεν είναι περίπλοκο.
Ενδεικτικό πάντως του κλίματος είναι ότι ο εργολάβος έφυγε πριν πάρει την απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο, λέγοντας ότι πρέπει να προλάβει την πτήση του στο αεροδρόμιο και συμφωνώντας και ο ίδιος ότι το καλύτερο θα είναι η διάλυση της εργολαβίας. Από την δική της πλευρά η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης επέρριψε ευθύνες στη Δημοτική Αρχή καταλογίζοντας ότι δεν χειρίστηκε καλά τις διαδικασίες για να κηρυχθεί έκπτωτος, με συνέπεια να κερδίσει την προσφυγή και τώρα για να φύγει να πρέπει να του δοθεί αποζημίωση.