Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Νέα σελίδα στον τουρισμό από Τουρκία

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Μυτιλήνης και Σμύρνης με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των δύο πλευρών σε πρώτο πλάνο 
  • Σημαντικές προοπτικές για την ενίσχυση του τουρισμού μας από την Τουρκία και ενδιαφέρον ακόμα και για τις εκδηλώσεις του Λεσβιακού Καλοκαιριού

Νέα σελίδα στον τουρισμό από την Τουρκία για τη Λέσβο (και αντίστροφα) ανοίγει μετά την επίσκεψη του Δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και τη συνάντηση με τον Δήμαρχο του μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, Tunç Soyer, με τον οποίο εγκαινίασαν στην Τουρκία ένα πλαίσιο επικοινωνίας, συναντίληψης και συνεργασίας προς όφελος των δύο λαών του Αιγαίου. Αυτό κόντρα σε όλες εκείνες τις φωνές που θέλουν περιχαρακωμένους τους αυτοδιοικητικούς και τους πολίτες των δύο κρατών και προς τούτο, άλλωστε, έχει επικριθεί από ακραίους κύκλους και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης για τη φιλία του και τη συνεργασία με τον Δήμαρχο Σμύρνης κ. Σόγιερ.

Ανταλλαγή δώρων και χαμόγελα

Τα τρία μέτωπα 

Η επίσκεψη του κ. Κύτελη στη Σμύρνη επιστεγάζει σημαντικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την σύνδεσή της με την περιοχή μας τόσο για την απευθείας σύνδεση με ταχύπλοο τύπου καταμαράν (catamaran) όσο και για τη γραμμή Θεσσαλονίκη – Σμύρνη, που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει. Αυτό που δεν ήταν μέχρι τώρα γνωστό και αφορά τη γραμμή Θεσσαλονίκης-Σμύρνης με πλοίο της εταιρείας Λεβάντε (Levante) στην οποία η Λέσβος προσδοκά να αποτελέσει ενδιάμεσο σταθμό, είναι πως αν και η γραμμή έχει ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει τον Ιούνιο ακόμα και από την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας της χώρας μας, στην πραγματικότητα το όλο εγχείρημα βρίσκεται σε αδιέξοδο λόγω των υψηλών λιμενικών τελών για τον ελλιμενισμό του πλοίου στη Σμύρνη.  

Το θέμα ήταν ένα από τα κυρίαρχα που συζητήθηκαν μεταξύ των Δημάρχων Κύτελη και Σόγιερ, με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης να καλεί τον ομόλογό του να μειώσει τις απαιτήσεις για τον ελλιμενισμό του πλοίου της Λεβάντε, υπογραμμίζοντας ότι από την ακτοπλοϊκή σύνδεση των δυο χωρών με μεγάλο πλοίο, το αμοιβαίο όφελος θα είναι πολλαπλάσιο των εσόδων από τα λιμενικά τέλη. Επίσης τέθηκε και το ζήτημα να αποτελέσει η Μυτιλήνη ενδιάμεσο σταθμό όταν θα ξεκινήσει ένα τέτοιο δρομολόγιο. Ο κ. Σόγιερ έδειξε να αντιμετωπίζει θετικά τις επισημάνσεις του κ. Κυτελη και σε κάθε περίπτωση αυτό θα φανεί σύντομα κατά πόσο θα προκαλέσει αλλαγές των μέχρι τώρα δεδομένων, καθώς συνεχίζεται η διαπραγμάτευση μεταξύ των παραγόντων της Σμύρνης με την εταιρεία Levante.

Διπλή σύνδεση με καταμαράν

Ο Δήμος Σμύρνης που έχει στην ιδιοκτησία του ναυτική εταιρεία έχει την πρόθεση να δρομολογήσει,  σε συνεργασία με το τουριστικό πρακτορείο της Μυτιλήνης Fotis Tours, καταμαράν που να συνδέει δύο φορές την εβδομάδα τη Μυτιλήνη με τη Σμύρνη και ουσιαστικά αυτό ανακοίνωσε ο Δήμαρχος του μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης στον κ. Κύτελη. Προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε και το ταξίδι του Δημάρχου Μυτιλήνης, τον οποίο συνόδευσαν ο πρόεδρος του Πλωμαρίου Γιάννης Ξανθούλης, ο Αντιδήμαρχος Κώστας Κουνέλης, οι Δημήτρης Βαρβαγιάννης και Γιάννης Άνεμος καθώς και από πλευράς αντιπολίτευσης η Εριφύλη Χιωτέλλη και η Μαρία Ζερβού, ενώ μαζί τους βρέθηκε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γιάννης Μουτζούρης.  

Η πλευρά του Δήμου Μυτιλήνης επέμεινε και για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Πλωμαρίου με τη Σμύρνη, όπου ο χρόνος μετράει αντίστροφα για να λειτουργήσει από φέτος για πρώτη φορά η Πύλη Εισόδου. Εάν η Πύλη Εισόδου πράγματι είναι έτοιμη αρχές Ιουνίου, όπως αναμένεται, τότε σύμφωνα με τη δέσμευση του Δημάρχου Σόγιερ στις 24 Ιουνίου θα γίνει το πρώτο δρομολόγιο με πλοίο καταμαράν που θα συνδέσει το Πλωμάρι απευθείας με τη Σμύρνη. Για το δρομολόγιο που θα συνδέει το Πλωμάρι με την Σμύρνη δεν υπάρχουν ακόμα λεπτομέρειες, καθώς αυτές θα τεθούν αφού προηγουμένως λειτουργήσει η Πύλη Εισόδου, που αποτελεί και την βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει το δρομολόγιο. Σε κάθε περίπτωση όμως η βιωσιμότητα του δρομολογίου θα εξαρτηθεί και από την ανταπόκριση που θα υπάρχει, καθώς αν το καταμαράν πηγαινοέρχεται άδειο η συγκεκριμένη γραμμή θα έχει άδοξο τέλος.

Έρχεται το καταμαράν 

Όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες αναμένεται να συζητηθούν σήμερα σε ευρεία σύσκεψη, παρουσία του Δημάρχου κ. Κύτελη και των τουριστικών πρακτόρων, που θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη στα γραφεία του Λιμενικού Ταμείου, καθώς αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της πρωτεύουσας το πρώτο καταμαράν της ναυτικής εταιρείας του μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, το οποίο θα μεταφέρει στην περιοχή μας τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας για να γίνει η επιθεώρηση και να συζητηθούν οι λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με τον ελλιμενισμό του πλοίου. 

Πρόκειται για καταμαράν 404 θέσεων, δηλαδή ένα μεγάλο ταχύπλοο αυτής της κατηγορίας, το οποίο αν αδειοδοτηθεί χωρίς προβλήματα αναμένεται να ξεκινήσει τα δρομολόγιά του την Παρασκευή 17 Ιουνίου, μεταφέροντας τους πρώτους τουρίστες από τη Σμύρνη στη Μυτιλήνη περίπου στις 12:00 – 13:00, ενώ θα αναχωρεί (περίπου) στις 15:00 νωρίς το απόγευμα μεταφέροντας τουρίστες από τη Λέσβο προς τη Σμύρνη. Το ίδιο δρομολόγιο θα επαναλαμβάνεται και την Κυριακή περίπου αυτές τις ώρες για την επιστροφή των τουριστών της Λέσβου από τη Σμύρνη πίσω στο νησί μας και την παραλαβή των Τούρκων τουριστών από το λιμάνι της Μυτιλήνης για να γυρίσουν στη Σμύρνη!

Αλμυρό το εισιτήριο

Η διάρκεια του ταξιδιού από τη Μυτιλήνη θα είναι περίπου 2,5 ώρες ενώ το κόστος του εισιτηρίου αναμένεται σχετικά τσιμπημένο, καθώς εκτιμάται πως θα κυμανθεί στα 80 ευρώ κατ’ άτομο με επιστροφή, που σημαίνει ότι για μία τετραμελή οικογένεια προκειμένου να ταξιδέψει στη Σμύρνη θα πρέπει να πληρώσει 320 ευρώ μόνο για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Σημαντικό ενδιαφέρον και προοπτικές 

Η συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης με τον Δήμαρχο του μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης έγινε σε πολύ καλό κλίμα και μάλιστα ο κ. Κύτελης προσκάλεσε τον κ. Σόγιερ να επισκεφθεί και να φιλοξενηθεί στη Μυτιλήνη και να ξεναγηθεί στις ομορφιές του νησιού μας λαμβάνοντας θετική απάντηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σόγιερ εξέφρασε το ενδιαφέρον των δημοτών του για τους Έλληνες τραγουδιστές και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα του Λεσβιακού Καλοκαιριού για φέτος το καλοκαίρι, όπως για παράδειγμα τη συναυλία του Γιάννη Πάριου και προς τούτο μάλιστα δεσμεύτηκε ότι προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση αν χρειαστεί θα προγραμματιστούν και έκτακτα δρομολόγια από Σμύρνη προς Μυτιλήνη.

«Με τον φίλο Δήμαρχο Σμύρνης Tunç Soyer χτίζουμε γέφυρες φιλίας και συνεργασίας προς όφελος των λαών μας που είναι τόσα πολλά αυτά που τους ενώνουν», δήλωσε στα Νέα της Λέσβου ο κ. Κύτελης. Και συνέχισε: «Βρεθήκαμε στη Σμύρνη ως αντιπροσωπεία του Δήμου Μυτιλήνης και ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους και της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για την παρουσία και την υποστήριξή τους. Οι εξελίξεις για την ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας μας με την Τουρκία είναι σημαντικές φέτος το καλοκαίρι, καθώς σύντομα ξεκινά η ακτοπλοϊκή γραμμή που θα συνδέει τη Μυτιλήνη με τη Σμύρνη και τέλος του Ιουνίου θα γίνει και το πρώτο δρομολόγιο προς το Πλωμάρι. Βασικό μέλημά μας είναι και η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης, της Βορείου Ελλάδας με τη Σμύρνη, καθώς διεκδικούμε η Μυτιλήνη να αποτελέσει τον ενδιάμεσο σταθμό. Ωστόσο υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία συζητήσαμε με τον Δήμαρχο Σμύρνης και είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να εγκαινιαστεί και αυτή η γραμμή, που εκτός από την σύνδεση της Λέσβου με τη Σμύρνη με μεγάλο πλοίο θα αποτελέσει και την ευκαιρία για την καλοκαιρινή σύνδεση της Λέσβου με τη Θεσσαλονίκη και γι’ αυτό προσπαθούμε, πιέζοντας προς κάθε κατεύθυνση, να αποτελέσει η Μυτιλήνη τον ενδιάμεσο σταθμό. Το θέμα όμως είναι να ξεκινήσει αυτή η γραμμή. Αυτό στο οποίο θέλω να σταθώ και μας συγκίνησε ιδιαίτερα είναι το ενδιαφέρον, όπως μας δήλωσε ο συνάδελφος Δήμαρχος, που υπάρχει στους πολίτες της Σμύρνης για τις εκδηλώσεις του Λεσβιακού καλοκαιριού και τα ονόματα των Ελλήνων καλλιτεχνών», είπε ο κ. Κύτελης παραπέμποντας για σήμερα Δευτέρα, που θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις από το χώρο του Λιμενικού ταμείου μετά τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με τους τουριστικούς πράκτορες, παρουσία του Γενικού Διευθυντή της ναυτικής εταιρείας του Δήμου Σμύρνης.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις