Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Νέα “στέγη” για τον Δήμο Μυτιλήνης!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα με την καθυστέρηση του διαγωνισμού ανάθεσης και με την χρηματοδότηση των 5 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” θα προχωρήσει η ανέγερση του νέου Δημαρχείου στο οικόπεδο της παλιάς ΔΕΗ

Πρόσω ολοταχώς για να αποκτήσει επιτέλους ο Δήμος Μυτιλήνης το δικό του σπίτι προχωρά ο Παναγιώτης Χριστόφας, μετά από την διαβεβαίωση που έλαβε από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν κινδυνεύει η χρηματοδότηση του έργου που έχει εξασφαλιστεί εδώ και 2 χρόνια από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Στο πλαίσιο των επαφών του στην Αθήνα, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Δήμαρχος συναντήθηκε με τον αναπληρωτή Υπουργό, αρμόδιο για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Θεόδωρο Λιβάνιο, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι η ανέγερση του νέου Δημαρχείου, στο οικόπεδο της παλιάς ΔΕΗ μπορεί να προχωρήσει εφόσον έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα μαζί με άλλα έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει. Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο κ. Χριστόφας έδωσε εντολή να προχωρήσει η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης του έργου με στόχο να βγει στον αέρα το ερχόμενο καλοκαίρι.

Όπως είναι γνωστό, με την αλλαγή της χρονιάς, το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να προχωρήσει στην εκκαθάριση των έργων που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα “Αντώνης Τρίτσης” και “Φιλόδημος”, επειδή διαπίστωσε ότι υπάρχουν αδιάθετα εκατοντάδες εκατ. ευρώ που θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί από τους Δήμους τα τελευταία χρόνια. Για τον λόγο αυτό απέστειλε έγγραφο σε όλους τους Δήμους στο οποίο ανέφερε ότι όσα έργα εντάχθηκαν έως τις 30/6/2022 και δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, οι Δήμοι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε αυτά να δημοπρατηθούν έως τις 9/2/2024, ενημερώνοντας την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου, ειδάλλως θα απενταχθούν από το πρόγραμμα.

Στοίχημα 10ετιών…

Η ανέγερση του νέου Δημαρχείου Μυτιλήνης, μαζί με την ανάπλαση του Πάρκου Ιππείου και τη μελέτη δημιουργίας Κλειστού Γυμναστηρίου, στον Καρά-Τεπέ, είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή τον Μάρτιο του 2022. Από τα τρία έργα έχει ξεκινήσει μόνο το δεύτερο, η ανάπλαση στο Ίππειος. Ωστόσο, το γεγονός ότι εγκρίθηκε συνολικά η χρηματοδότηση των 6 εκατ. ευρώ και για τα τρία έργα και έχει αρχίσει να κινείται ο λογαριασμός από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για το πάρκο στο Ίππειος, “έσωσε” τελικά και το νέο Δημαρχείο, για το οποίο έχει εγκριθεί το ποσό των 5 εκατ. ευρώ.

Η ανέγερση νέου Δημαρχείου είναι ένα στοίχημα που είχαν βάλει όλες οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές τα τελευταία 20 χρόνια, αφού οι Υπηρεσίες του Δήμου είναι διασκορπισμένες σε διάφορα κτίρια. Εκτός από το οικόπεδο της παλιάς ΔΕΗ, υπήρχαν σχέδια για την δημιουργία του Δημαρχείου στο κτιριακό συγκρότημα Καλαμάρη, ενώ είχε συζητηθεί και η έκταση που είχε αγοράσει παλιότερα η Νομαρχία, στα Ταμπακαριά. 

Τελικά, όλα αυτά έμειναν “στα λόγια” και ως βέλτιστη λύση προκρίθηκε ο χώρος στο οικόπεδο της παλιάς ΔΕΗ για τον οποίο είχε γίνει εδώ και χρόνια προεργασία με την σύνταξη του κτιριολογικού προγράμματος. Μάλιστα, ένας από τους λόγους που κατεδαφίστηκε το 2015 το κτίριο (που ήταν ούτως ή άλλως ετοιμόρροπο) από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ήταν κι αυτός, αλλά στην πορεία οι μελέτες σταμάτησαν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Οι μελέτες

Η Τεχνική Υπηρεσία ανέλαβε να ολοκληρώσει τον φάκελο των προμελετών και των αδειοδοτήσεων, ενώ η στατική μελέτη ανατέθηκε σε εξωτερικό συνεργάτη. Σύμφωνα με το γενικό πλάνο και τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί, στο οικόπεδο της παλιάς ΔΕΗ μπορούν να χτιστούν 1.700 τ.μ. σε τρεις ορόφους, ισόγειο, α’ και β’ όροφος. Κάθε όροφος θα στεγάζει 12 γραφεία Υπηρεσιών του Δήμου, ενώ στο τρίτο επίπεδο θα δημιουργηθούν το γραφείο του Δημάρχου και η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα διαθέτει αίθουσα συνεδριάσεων – αμφιθέατρο (400 τ.μ.) και θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των στεγαστικών αναγκών. 

Στο σχέδιο έχουν προβλεφθεί και βοηθητικοί χώροι για τις ανάγκες των Υπηρεσιών. Η μορφή του νέου Δημαρχείου – όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες – θα είναι κυκλοτερής, γύρω από ένα κλειστό αίθριο και η πρόσβαση θα γίνεται από δύο εισόδους. Ο ακριβής προϋπολογισμός είναι 5.155.919 ευρώ.

Μισό εκατ. σε ενοίκια

Ο Δήμος Μυτιλήνης καταβάλλει πάνω από 500.000 ευρώ τον χρόνο σε ενοίκια για την στέγαση Υπηρεσιών του και η εξοικονόμηση πόρων θα είναι σημαντική από την ανέγερση του νέου Δημαρχείου, πέραν του γεγονότος ότι θα βελτιωθεί η οργάνωση και η λειτουργία των γραφείων και θα αναβαθμιστεί η εξυπηρέτηση των πολιτών. Ωστόσο, οι διαδικασίες για την εκτέλεση του έργου με το σύστημα μελέτη – κατασκευή είναι αρκετά περίπλοκες και χρονοβόρες και γι’ αυτό έχει παρουσιαστεί η σημαντική αυτή καθυστέρηση τα τελευταία 2 χρόνια.

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Δήμαρχος, «είναι έτοιμες η αρχιτεκτονική και η γεωτεχνική μελέτη και τώρα πρέπει να συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης για να δημοσιευτεί ο διαγωνισμός. Το έργο θα γίνει με το σύστημα μελέτη – κατασκευή και απαιτούνται συγκεκριμένες διαδικασίες για να μην υπάρξουν προβλήματα. Έδωσα την εντολή για την σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για να μην χαθεί η σημαντική αυτή χρηματοδότηση».

spot_img

More articles

spot_img