Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Νέα στέγη για τους πυροσβέστες Πλωμαρίου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Σε νέες εγκαταστάσεις, στην Πλαγιά θα μεταφερθεί πολύ σύντομα το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πλωμαρίου, που εδώ και πολλά χρόνια στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με τις Δημοτικές Υπηρεσίες του Πλωμαρίου, στο κέντρο της πόλης. Ο Δήμος Μυτιλήνης και η τοπική Διοίκηση του Πυροσβεστικού Σώματος ήρθαν σε συνεννόηση για την μετεγκατάσταση του Κλιμακίου, αφενός λόγω των προβλημάτων στατικότητας που υπάρχουν στο υφιστάμενο κτίριο και αφετέρου βάσει του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της Υπηρεσίας. Ήδη, επισκέφθηκαν το δημοτικό κτίριο που θα στεγάσει τους πυροσβέστες στην Πλαγιά ο Δήμαρχος, Στρατής Κύτελης και ο Αντιδήμαρχος, Στρατής Τζιμής, για να ρυθμίσουν τις διαδικασίες που απαιτούνται για την παραχώρησή του.

Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Π.Κ. Πλωμαρίου

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε κάνει παρέμβαση γι’ αυτό το θέμα η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της σχετικά με τις εγκαταστάσεις του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πλωμαρίου. Από το 2019 η Ε.Α.Κ.Π. μέσω υπομνήματος είχε επισημάνει στην πολιτική και τη φυσική ηγεσία του Π.Σ. την ανάγκη μετεγκατάστασης Πυροσβεστικών Κλιμακίων που στεγάζονται σε ακατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά τους, καθώς και την έναρξη εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης, όπου είναι αναγκαίο. 

«Η απαράδεκτη κατάσταση στην οποία εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται το Π.Κ. Πλωμαρίου έχει κατά πολύ μεγάλο βαθμό επιδεινωθεί λόγω της εγκατάλειψης και της ελλιπούς χρηματοδότησης, αποτέλεσμα του νομοθετικού πλαισίου που έχει μετακυλήσει όλες τις ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης και οι σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ετών στην περιοχή έχουν καταπονήσει σε μεγάλο βαθμό το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο», αναφέρουν οι πυροσβέστες.

Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν παρατηρηθεί πτώσεις σοβάδων, ακόμα και ανάμεσα στα πυροσβεστικά οχήματα που σταθμεύουν δίπλα στο κτίριο. «Εντός των εγκαταστάσεων οι συνθήκες που επικρατούν είναι παντελώς ακατάλληλες και επικίνδυνες για τη διαβίωση των υπαλλήλων. Ακόμα και μέσα στο κτίριο παρατηρούνται φθορές των επιχρισμάτων τοιχοποιίας, διαρροές σε σωληνώσεις ύδρευσης, αποχέτευσης, καλοριφέρ, κουφώματα παλιά, με μεγάλα κενά, που δεν προσφέρουν καμία στεγανοποίηση, ύπαρξη τρωκτικών και εντόμων σε χώρους που σιτίζονται οι συνάδελφοι, ελλιπής συντήρηση του καυστήρα πετρελαίου και διαρροές υγρών», επισημαίνει η Ε.Α.Κ.Π..

Ερώτηση για το ίδιο θέμα κατέθεσε, χθες, στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Στυλιανίδη,  ο Βουλευτής του Νομού μας, Γιάννης Μπουρνούς, μαζί με εννέα ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιδήμαρχος Έργων, «πράγματι, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πλωμαρίου θα μετεγκατασταθεί σε νέο, δημοτικό κτίριο στην Πλαγιά, όπως μας ζήτησε η Πυροσβεστική βάσει του επιχειρησιακού τους σχεδίου. Το κτίριο είναι έτοιμο να στεγάσει την Υπηρεσία και πιστεύω ότι πολύ σύντομα, μέσα στον επόμενο μήνα, θα γίνει η μεταφορά».

Ο Στρ. Τζιμής σημείωσε επίσης ότι ο Δήμος έχει εντάξει στο Τεχνικό Πρόγραμμα την εκπόνηση της μελέτης για την επισκευή του κτιρίου στο Πλωμάρι, ενώ το κόστος που θα προκύψει θα πρέπει να καλυφθεί από χρηματοδοτικό πρόγραμμα, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο σε ακίνητο περίπου 700 τ.μ..

spot_img

More articles

spot_img
spot_img