Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Νέες αυξήσεις στα καύσιμα!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

“Μουδιασμένη” είναι η αγορά των καυσίμων, στην καρδιά του περίεργου αυτού χειμώνα που, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, έχει δείξει το καλό του πρόσωπο, χωρίς τσουχτερό κρύο και με ανοιξιάτικες, κατά βάση, συνθήκες. Την ίδια ώρα, τα σκαμπανεβάσματα της τιμής του πετρελαίου έχουν προκαλέσει προβληματισμό στους καταναλωτές και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα. Με την έλευση της νέας χρονιάς πάντως η τιμή του λίτρου “τσίμπησε” ήδη 7 λεπτά πάνω, αφού από 1,131 ευρώ που ήταν στο τέλος του 2022, σήμερα η μέση τιμή διαμορφώνεται στο 1,206. Ανάλογη είναι η αύξηση και στην αμόλυβδη βενζίνη που έχει φθάσει το 1,85 ευρώ το λίτρο.

Ο βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η μείωση από το κράτος της επιδότησης στην αντλία από 25 στα 15 λεπτά το λίτρο, ενώ παράλληλα παρατηρείται αύξηση και στις χονδρικές τιμές των εταιρειών. Σε σύγκριση όμως με το άνοιγμα της λιανικής πώλησης, τον περασμένο Οκτώβριο, που η τιμή είχε πιάσει “ταβάνι”, στο 1,413 ευρώ το λίτρο, καταγράφεται μείωση κατά 21 λεπτά, δηλαδή 210 ευρώ στην προμήθεια τόνου.

Οι περισσότεροι καταναλωτές προμηθεύτηκαν πετρέλαιο λίγο πριν τις γιορτές, στην χαμηλότερη, με τα σημερινά δεδομένα, τιμή, του 1,131 ευρώ, ενώ πλέον, όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Ν. Λέσβου, Νίκος Βελετάκης, οι παραγγελίες θα δίνονται ανάλογα με τον καιρό. «Είχαμε μια έκρηξη παραγγελιών με το άνοιγμα της αγοράς, τον Οκτώβριο και λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, από όσους είχαν αποφασίσει ότι φέτος θα ζεσταθούν με πετρέλαιο και δεν θα χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικό ρεύμα. Οι καιρικές συνθήκες είναι καλές και έτσι ο κόσμος μπορεί να κάνει οικονομία. Αν πιάσουν τα κρύα το επόμενο διάστημα θα υπάρξει και πάλι ενδιαφέρον», τόνισε ο ίδιος.

Ο πίνακας με την τελευταία τιμοληψία της Διεύθυνσης Εμπορίου

Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις

Εν τω μεταξύ, κλείνει σήμερα, Παρασκευή, η ηλεκτρονική πλατφόρμα “myΘέρμανση” για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, που “έχασαν” την αρχική προθεσμία η οποία έληξε στις 9 Δεκεμβρίου. Νέα παράταση, όπως αναφέρουν από το Υπουργείο Οικονομικών, δεν πρόκειται να δοθεί, ενώ η συγκεκριμένη κρίθηκε αναγκαία λόγω κυρίως της χορήγησης επιδόματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φωτιστικού πετρελαίου (μπλε κηροζίνης), φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων, βιομάζας (πέλετ) και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.

Όπως είναι γνωστό, φέτος το επίδομα είναι αυξημένο κατά 33,3% για τους παλαιούς δικαιούχους και φτάνει τα 1.600 ευρώ για όσους εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο, αυξάνεται κατά 25% για δικαιούχους που ζουν σε οικισμούς των οποίων ο συντελεστής επιδότησης είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας και φθάνει μέχρι τα 1.000 ευρώ, ενώ θα δοθεί και σε περισσότερους καταναλωτές που χρησιμοποιούν πέλετ, αφού θα διατεθεί σε όσους ζουν σε οικισμούς κάτω των 10.000 κατοίκων και ο συντελεστής επιδότησης είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Επίσης, το επίδομα για αγορές καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης ανέρχεται σε 350 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία και προσαυξανόμενο κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. 

Οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης δεν απαιτείται να υποβάλουν παραστατικά αγοράς, διότι η διασταύρωση αυτών γίνεται αυτόματα. Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και αυτά της ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Οικονομικών, η πληρωμή της επόμενης δόσης του επιδόματος θέρμανσης έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Φεβρουαρίου. Η τελευταία δόση είναι προγραμματισμένη για τις 28 Απριλίου, για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img