Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Νέες δεσμεύσεις για την παραχώρηση του πάρκινγκ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στα γραφεία του Λιμενικού Ταμείου η σύσκεψη για την παραχώρηση του πάρκινγκ στο Δήμο Μυτιλήνης, υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΪΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη. Ο κ. Πολίτης βρέθηκε στη Μυτιλήνη με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού και άκουσε το χρόνιο αίτημα της Δημοτικής Αρχής και της Διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες αξιοποίησης του κεντρικού αυτού χώρου προς όφελος των δημοτών. 

Όπως τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Παπαδόπουλος, «η παραχώρηση του πάρκινγκ στο Δήμο αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εξομοίωση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού και την έγκριση του master plan.  Ο κ. Πολίτης αντιλήφθηκε πλήρως την σημασία ικανοποίησης αυτού του αιτήματος και δεσμεύτηκε ότι θα έρθει σε επαφή με την ΕΤΑΔ για την διευθέτηση του ζητήματος. Παράλληλα, υπήρξε επικοινωνία με στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας για να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα και να προχωρήσει το σημαντικό αυτό έργο».

Μέχρι και το 2014 διαχειρίζονταν αυτή την έκταση, από τη ΔΕΗ μέχρι την μαρίνα, ο Δήμος σε ό,τι αφορούσε το δημοτικό πάρκινγκ και την στάθμευση των αστικών λεωφορείων και το Λιμενικό Ταμείο όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες, 50 περίπου στρέμματα συνολικά, ενώ ιδιοκτήτης ήταν το Ελληνικό Δημόσιο (Κτηματική Υπηρεσία). Αυτοί οι διαχειριστές (Δήμος και Λιμενικό Ταμείο) είχαν την ευθύνη των όποιων κατασκευών, καθώς και τη φροντίδα και δαπάνη της καθαριότητας, του φωτισμού, συντήρησης πλατειών, χώρων στάθμευσης και εμπορικού λιμανιού, φορτοεκφόρτωση καυσίμων, κλπ.. Στη συνέχεια, το ακίνητο παραχωρήθηκε στο ΤΑΪΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.). 

Η σημερινή Δημοτική Αρχή έθεσε ψηλά αυτό το ζήτημα στην ατζέντα της όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της, τον Σεπτέμβριο του 2019. Σε συσκέψεις που είχαν γίνει με τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών, ο κ. Βεσυρόπουλος είχε δεσμευτεί ότι με δική του απόφαση το πάρκινγκ θα παραχωρηθεί στο Δήμο δωρεάν για την συντήρηση και την βελτίωση όλης της έκτασης, από τα γραφεία της ΔΕΗ μέχρι την μαρίνα. Ωστόσο, στην πορεία έγινε γνωστό ότι η υπογραφή του Υφυπουργού “σκόνταψε” στην Διοίκηση της ΕΤΑΔ που υποστηρίζει ότι το πάρκινγκ της Μυτιλήνης δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με ακίνητα που επέστρεψαν στο Υπουργείο και κατ’ επέκταση δεν έχει κανένα δικαίωμα να το παραχωρήσει στο Δήμο. Από τότε ξεκίνησε ένας νέος κύκλος επαφών από την Δημοτική Αρχή για να βρει λύση και να υλοποιήσει το σχέδιό της σχετικά με την αξιοποίηση του χώρου.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img