Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Νέες προσλήψεις για την Πολιτική Προστασία

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • 20 εργάτες γενικών καθηκόντων, 8 οδηγοί και 2 χειριστές θα απασχοληθούν για 4 μήνες στον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων και δασικών δρόμων

Η προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας από πυρκαγιές και πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής είναι το πρώτο μέλημα της Δημοτικής Αρχής Δυτικής Λέσβου καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και ειδικά τώρα που ξεκίνησε το καλοκαίρι και ο κίνδυνος μεγαλώνει. Για τον λόγο αυτό απαιτείται η ενίσχυση του προσωπικού της Πολιτικής Προστασίας και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα δημοσιευτεί η προκήρυξη για την πρόσληψη 30 συμβασιούχων υπαλλήλων. 

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Ανδρέας Αξής, ο Δήμος θα προσλάβει 20 εργάτες ΥΕ γενικών καθηκόντων, 8 οδηγούς και 2 χειριστές (με τις απαραίτητες άδειες) οι οποίοι θα απασχοληθούν για 4 μήνες στον κρίσιμο αυτό τομέα.

Το εποχικό προσωπικό θα αναλάβει κατ’ αρχήν τον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων, οικοπέδων, πάρκων, αλσυλλίων από χόρτα, σκουπίδια και εύφλεκτα υλικά. Παράλληλα, οι οδηγοί και οι χειριστές θα προχωρήσουν στον καθαρισμό και την διάνοιξη των δασικών δρόμων σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

 

Από τις τουριστικές περιοχές

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν από τις τουριστικές περιοχές, Μόλυβο, Πέτρα, Ερεσό, Βατερά, Καλλονή και σταδιακά θα προχωρήσουν σε όλα τα χωριά της Δυτικής Λέσβου. «Πέρυσι καταφέραμε να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην εκδηλωθούν μεγάλες πυρκαγιές, με εξαίρεση φυσικά την φωτιά στα Βατερά, που σύμφωνα με την δικογραφία μπήκε από ανθρώπινο χέρι. Στόχος μας είναι η πρόληψη και όχι η καταστολή και γι’ αυτό θα “χτενίσουμε” όλες τις δασικές και αγροτικές περιοχές που βρίσκονται υπ’ ευθύνη μας. Στην προσπάθεια αυτή βέβαια πρέπει να έχουμε συμμάχους τους πολίτες, οι οποίοι οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όλες τις δραστηριότητές τους στην ύπαιθρο μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου», δήλωσε ο κ. Αξής.

Την ερχόμενη Τρίτη συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου όπου θα συζητηθεί η έγκριση της πρόσληψης των 30 υπαλλήλων για να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός. Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά εντός προθεσμίας 5 ημερών και στη συνέχεια θα κληθούν οι επιλεγέντες να υπογράψουν συμβάσεις.

 

Προσοχή στα οικόπεδα

Με την ευκαιρία ο Δήμος Δυτικής Λέσβου υπενθυμίζει στους ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων ότι έχουν την υποχρέωση να προβούν στον καθαρισμό τους και να συντηρούν τους χώρους αυτούς καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της. Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα, απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά, αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου, αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους, καθώς και απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων. Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, επιβάλλεται ή καταλογίζεται αντίστοιχα εξ ολοκλήρου στον/στους υπόχρεο/υπόχρεους από τον Δήμο πρόστιμο 0,50 λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ, καθώς και η δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και της απομάκρυνσης των υλικών.

Οι προαναφερόμενες υποχρεώσεις απορρέουν από την Πυροσβεστική Διάταξη και αφορούν σε ιδιοκτήτες και νομείς οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, εκτάσεων που είναι εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των παραπάνω και εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα.

Ο Δήμος προσβλέπει στην συνεργασία των δημοτών του και τονίζει ότι κάθε ολιγωρία είναι σε βάρος του περιβάλλοντος, της υγείας, της ασφάλειας και της περιουσίας των πολιτών.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img