Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Νεκρός 48χρονος από τσίμπημα μέλισσας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Ανείπωτη είναι η τραγωδία για την οικογένεια 48χρονου στη Λήμνο που έχασε τη ζωή του την Τετάρτη μετά από τσίμπημα μέλισσας. Ο άτυχος άνδρας ασχολούνταν συστηματικά και επαγγελματικά με τη μελισσοκομία γι’ αυτό και ο θάνατός του προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση.

Κάτω από αδιευκρίνιστες για την ώρα συνθήκες, δέχθηκε τσιμπήματα από ένα σμήνος μελισσών. Αμέσως αποχώρησε από την περιοχή που βρίσκονταν τα μελίσσια του και επέστρεψε σπίτι, ενώ λίγο αργότερα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του νησιού, όπου έχασε τις αισθήσεις του και κατέληξε.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί με αφορμή αυτό το τραγικό περιστατικό, είναι ότι το τσίμπημα της μέλισσας διαφέρει από αυτό της σφήκας. Κατ’ αρχήν, τα συγγενή έντομα διαφέρουν στο κεντρί, καθώς αυτό της μέλισσας είναι ακανθώδες και μένει στο δέρμα του ατόμου που κεντρίζει μαζί με τον δηλητηριώδη σάκο. Αντίθετα η σφήκα δεν αφήνει το κεντρί της και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταφέρει πολλαπλά συνεχόμενα τσιμπήματα σε ένα άτομο.

Η θνησιμότητα μετά από τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας οφείλεται στο γεγονός ότι τα θύματα μπορεί να πάθουν έμφραγμα της καρδιάς ή του εγκεφάλου, ή να πεθάνουν, λίγο μετά το τσίμπημα από αναφυλακτικό shock. Οι περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τσίμπημα (μέλισσες) ή δάγκωμα (μόνον οι σφήκες) είναι το επακόλουθο αντιδράσεων υπερευαισθησίας, που προκαλούν αναφυλαξία ή αναφυλακτικό σοκ.

Η έναρξη των επικίνδυνων για τη ζωή του θύματος συμπτωμάτων γίνεται μέσα σε 10 λεπτά από τη στιγμή του τσιμπήματος. Η πρόκληση μαζικών τσιμπημάτων στο θύμα και η επακόλουθη δηλητηρίασή του, από το δηλητήριο του εντόμου, μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο ακόμη και άτομα που δεν έχουν αλλεργία.

Το τσίμπημα της σφήκας είναι πολύ πιο επικίνδυνο, όχι μόνο από αλλεργικής άποψης αλλά και μόλυνσης γιατί η σφήκα τρώει νέκταρ αλλά και σάπια κρέατα και αποφάγια στα σκουπίδια, με αποτέλεσμα η μεταφορά ενός μικροβίου με το τσίμπημα σε κάποιον άνθρωπο να είναι άμεση. Τα τσιμπήματα από έντομα μέλισσας ή σφήκας προκαλούν μία τοπική φλεγμονώδη αντίδραση του δέρματος, που είναι αποτέλεσμα του δηλητηρίου που εισχωρεί στον οργανισμό με το κεντρί του εντόμου.

Τοπική κοκκινίλα, πρήξιμο, πόνος ή φαγούρα είναι τα κύρια συμπτώματα στο σημείο του τσιμπήματος που μπορούν να διαρκέσουν από λίγες ώρες μέχρι αρκετές ημέρες. Ευτυχώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα τσιμπήματα αυτού του είδους δεν είναι επικίνδυνα και οι περισσότεροι από τους ενήλικες χρειάζονται αρκετές εκατοντάδες τσιμπημάτων τον ίδιο χρόνο για να κινδυνεύσουν.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img