Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Νέο δίκτυο ύδρευσης στο Αμπελικό

Την υπόσχεση ότι η μελέτη για την κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης στο Αμπελικό θα επικαιροποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου έδωσε ο Γιώργος Φλώρος στον Πρόεδρο του χωριού, Γιώργο Κουρουλή. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ παραδέχτηκε μιλώντας στα “Νέα της Λέσβου” ότι πρόκειται για ένα αναγκαίο έργο για την δημόσια υγεία λόγω της μεγάλης φθοράς των υφιστάμενων σωλήνων και δεσμεύτηκε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί, θα κατασκευαστεί νέο εξωτερικό δίκτυο για την υδροδότηση των σπιτιών.

Πρόκειται για ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων που έχει τεθεί κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα στο Δήμο, τη ΔΕΥΑΛ, την Περιφέρεια και στον Βουλευτή του Νομού μας, Χαράλαμπο Αθανασίου, που επισκέφτηκε προσφάτως το Αμπελικό. Άλλωστε οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, όταν οι κάτοικοι μιλούν για σκουριασμένους, διαβρωμένους σωλήνες και μάλιστα από αμίαντο. 

Το εσωτερικό δίκτυο κατασκευάστηκε πριν από 70 χρόνια και, όπως είναι επόμενο, παρουσιάζει συχνά ζημιές. Οι υδραυλικοί του Δήμου επισκευάζουν τους σωλήνες σε ένα σημείο και μετά από λίγες μέρες σπάνε λίγα μέτρα παρακάτω επειδή έχουν σαπίσει. Το αποτέλεσμα είναι να χάνεται το νερό στη γη και να μην έχουν οι κάτοικοι να πιουν. Εδώ και χρόνια η υδροδότηση ρυθμίζεται με ηλεκτροβάνες που ανοίγουν και κλείνουν αυτόματα την παροχή για ελάχιστες ώρες της μέρας. 

Ο Πρόεδρος του Αμπελικού έχει ενημερώσει όλους τους αρμόδιους ότι υπάρχει έτοιμη μελέτη για την αντικατάσταση του δικτύου από το 2000, αλλά μένει στα συρτάρια λόγω υψηλού προϋπολογισμού που ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ. Ο Χ. Αθανασίου ενημέρωσε με την σειρά του το Υπουργείο Περιβάλλοντος που ζήτησε την επικαιροποίηση της μελέτης για να εξασφαλιστεί στη συνέχεια η απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ ανέλαβε την δέσμευση να παραδώσει την μελέτη έως το τέλος του χρόνου. «Έχουν απόλυτο δίκιο οι κάτοικοι του Αμπελικού και ο Πρόεδρος που διαμαρτύρονται για την κατάσταση των σωλήνων. Πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα. Εμείς θα επικαιροποιήσουμε την μελέτη, αλλά ταυτόχρονα, μέχρι να γίνει το έργο θα κατασκευάσουμε ένα πρόχειρο εξωτερικό δίκτυο που θα δίνει καθαρό νερό στα σπίτια», δήλωσε ο Γ. Φλώρος.