Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

“ΠΑΠΑΣ Ο ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ – ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ”: Νέο “συνοικέσιο” Κύτελη – Μαμάκου!

  • Ξανά κοντά ο Δήμαρχος και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στα μέσα της δημοτικής θητείας και με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές
  • Ποιοι συμφωνούν, ποιοι διαφωνούν, ποιες οι προϋποθέσεις

“Τώρα που βρήκαμε παπά, ας παντρέψουμε πέντε – έξι” λέει η παροιμία και όπως όλα δείχνουν αυτό θα ισχύσει και στην περίπτωση του Δήμου Μυτιλήνης. Μετά από τον “γάμο αλά ελληνικά” του Κώστα Μουτζούρη με την υπό διάλυση παράταξη της Χριστιάνας Καλογήρου, τώρα ετοιμάζεται νέο συνοικέσιο από τον Στρατή Κύτελη και τον Μιχάλη Μαμάκο

Στα μέσα της θητείας του, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης φαίνεται πως προχωρά σε ένα άνοιγμα για την ενίσχυση των δυνάμεων αλλά και των στελεχών της παράταξής του, που ενδεχομένως όμως να οδηγήσουν σε απροσδόκητα αποτελέσματα και να αλλάξουν άρδην το σκηνικό των υποψηφίων στις επόμενες εκλογές.

 

Δεύτερο “προξενιό”

Όπως πολλοί θα θυμούνται, αυτή είναι η δεύτερη απόπειρα να ενώσουν τις δυνάμεις τους ο Στρατής Κύτελης και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, αφού οι πρώτες συζητήσεις είχαν γίνει μόλις λίγους μήνες μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής, τον Σεπτέμβριο του 2019. Το προξενιό αυτό, αν και κράτησε σχεδόν έναν χρόνο, δεν είχε αίσιο τέλος, επειδή αφενός η παράταξη Μαμάκου δεν έλαβε όσα ζήτησε (βλ. Αντιδημαρχίες, ΔΕΔΑΠΑΛ, Νομικά Πρόσωπα) και αφετέρου επειδή υπήρξαν, όπως και συνεχίζουν να υπάρχουν, σθεναρές αντιδράσεις εκ των έσω της Δημοτικής Αρχής.

 

“Κόβει και ράβει” ο Χατζηγιάννης

Κάνοντας όμως τον απολογισμό της πρώτης διετίας ο Στρατής Κύτελης, που σκοπεύει να είναι υποψήφιος και στις επόμενες εκλογές, άνοιξε τις τελευταίες ημέρες και πάλι την συζήτηση για την συμπόρευση με τα στελέχη της παράταξης “Αλλάζουμε τον τόπο μας”, που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται απέναντι σε κάθε θέμα και πρόταση της Δημοτικής Αρχής. 

Ενεργό ρόλο σε αυτό το άνοιγμα, έπαιξε και παίζει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, που ήταν εξ’ αρχής θετικός στην συγκεκριμένη συνεργασία. Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι οι διαρροές που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την στάση του Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος θα δώσει τις “ευλογίες του και γι’ αυτό το γάμο” κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Άλλωστε οι πολιτικοί εκτός από το σήμερα, βλέπουν το αύριο και βάσει αυτού πορεύονται σε κάθε είδους συνεργασία.

 

Ο ρόλος Αθανασίου

Ο Βουλευτής του Νομού μας βρίσκεται αυτές τις μέρες στο νησί μας και συζήτησε διεξοδικά αυτή την προοπτική με τον Στρατή Κύτελη, ο οποίος θα κληθεί πολύ σύντομα να πάρει τις οριστικές αποφάσεις αλλά και να επωμιστεί τις συνέπειές τους. Ήδη έχει εξασφαλίσει την συναίνεση της παράταξης του Παναγιώτη Ζαφειρίου, με τον οποίο συμπορεύτηκε από την πρώτη μέρα, αλλά υπάρχουν στελέχη της Δημοτικής Αρχής που δήλωναν, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, την κάθετη αντίθεσή τους. 

Ένας από αυτούς είναι ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης, που εκτός από την Αντιδημαρχία Οικονομικών ανέλαβε πριν μερικούς μήνες την προεδρία της ΔΕΔΑΠΑΛ βγάζοντας εκτός τον Γιάννη Βατό που προόριζε εαυτόν σε σημαίνουσα θέση. Αλλά και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Γιώργος Φλώρος, που σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε συμφωνήσει ποτέ με αυτό το πάντρεμα για συγκεκριμένους λόγους.

 

Εν όψει ανασχηματισμού

Η συζήτηση αυτή είναι εξαιρετικά επίκαιρη αυτό το διάστημα, εν όψει της λήξης της θητείας των Αντιδημάρχων, στις 31 Αυγούστου και του ανασχηματισμού που αναμένεται να ανακοινώσει ο Δήμαρχος την 1η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ο Στρατής Κύτελης δεν θέλει να προχωρήσει σε βεβιασμένες κινήσεις και γι’ αυτό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν θα προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές άμεσα, αλλά θα περιμένει να απορροφήσει όλους τους κραδασμούς που θα προκαλέσει αυτή η σύμπραξη. 

Χθες πάντως, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση των μελών της παράταξης, παρουσία του Χαράλαμπου Αθανασίου, κατά την οποία έγινε ένας σύντομος απολογισμός των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα έργα που έχει εξαγγείλει η Δημοτική Αρχή, όπως η αξιοποίηση του παλιού Κολυμβητηρίου, η εκτέλεση του έργου του βιολογικού καθαρισμού στη νότια Μυτιλήνη, η νότια παράκαμψη, η ανάπλαση της Προκυμαίας, κλπ. Ο Βουλευτής δεσμεύτηκε να στηρίξει, σε κεντρικό επίπεδο, τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος, ενώ στο περιθώριο της συνεδρίασης ζήτησε συνεχή ενημέρωση από τον Στρατή Κύτελη για τις επόμενες κινήσεις του.