Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

Νέοι εκκαθαριστές για την Αναπτυξιακή Ερεσού – Αντίσσης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Ορίστηκε δικηγόρος για την διερεύνηση της υπόθεσης

Τον ορισμό νέων εκκαθαριστών της Αναπτυξιακής Επιχείρησης του πρώην Δήμου Ερεσού – Αντίσσης  διέταξε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας μετά από την καταγγελία του πρώην Αντιδημάρχου, Μιχάλη Ρούσση, σχετικά με την πολυετή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών. Παράλληλα όμως, στο έγγραφο που στάλθηκε στο Δήμο Δυτικής Λέσβου και στον καταγγέλλοντα αναφέρεται ότι εξ’ αρχής η ανάθεση της εκκαθάρισης δεν ήταν νόμιμη επειδή οι εκκαθαριστές δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να αναλάβουν αυτά τα καθήκοντα, ενώ δεν τηρήθηκε η εκ του νόμου απαιτούμενη διαδικασία και μετά από την παρέλευση της τριετίας. 

Πιο αναλυτικά, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αναφέρει τα εξής σχετικά με την υπόθεση που ήταν η αφορμή για να παραιτηθεί από την θέση του ο πρώην στενός συνεργάτης του Δημάρχου και να συζητηθεί διεξοδικά στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: «Κατόπιν διερεύνησης της καταγγελίας, που αφορά στην Αμιγή Επιχείρηση Ανάπτυξης του Δήμου Ερεσού – Αντίσσης, διαπιστώθηκαν τα κάτωθι: Η εκκαθάριση της Επιχείρησης, σύμφωνα με τα προσκομιζόμενα έγγραφα, δεν έχει περατωθεί, διότι υπάρχει εκκρεμοδικία τουλάχιστον σε μια υπόθεση, και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Επιπλέον, η εκκαθάριση ως διαδικασία δεν είναι σύμφωνη με τον νόμο, διότι δεν προκύπτει ότι τηρήθηκε η εκ του νόμου απαιτούμενη διαδικασία για τη συνέχιση των εργασιών πέραν της τριετίας, ενώ οι εκκαθαριστές δεν τηρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται από το νόμο για το διορισμό τους. Συνεπώς, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου θα πρέπει να μεριμνήσει, κατόπιν οδηγιών του Υπουργείου Εσωτερικών να τηρηθεί η διαδικασία των άρθρων σχετικά με τη συνέχιση της εκκαθάρισης, να προχωρήσει σε ορισμό νέων εκκαθαριστών και γενικά να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να είναι νόμιμη πλέον η διαδικασία της εκκαθάρισης. Κατόπιν των ανωτέρω, παρέλκει η περαιτέρω ενασχόληση με την υπόθεση, η οποία τίθεται στο αρχείο».

«Δικαιώθηκα»

Λαμβάνοντας αυτή την απόφαση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ο ανεξάρτητος, πλέον Δημοτικός Σύμβουλος, Μ. Ρούσσης, δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου”: «Αισθάνομαι δικαιωμένος που μετά από την καταγγελία μου η Αρχή Διαφάνειας στηρίζει αυτό που έχω ζητήσει για την αντικατάσταση των εκκαθαριστών και για να διαπιστωθεί πόσα χρήματα έχουν εισπραχθεί όλα αυτά τα χρόνια και πού βρίσκονται».

«Ποιος όρισε τους εκκαθαριστές;»

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος, Ταξιάρχης Βέρρος, σχολίασε το εν λόγω έγγραφο αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Τι λέει λοιπόν αυτό το χαρτί, εκτός του ότι βάζει την υπόθεση στο αρχείο; Ότι δεν μπορούσε να τελειώσει η εκκαθάριση γιατί υπάρχει εκκρεμοδικία σε τουλάχιστον μία υπόθεση και πως οι εκκαθαριστές δεν πήραν παράταση από το Δημοτικό Συμβούλιο του ενιαίου Δ. Λέσβου και ότι κακώς ορίσθηκαν γιατί δεν ήταν ορκωτοί λογιστές. Ποιος τους όρισε; Όποιοι τους όρισαν έχουν διαπράξει καραμπινάτη παράβαση καθήκοντος. Ας εύχονται να έχει παραγραφεί το αδίκημα».

Όπως είναι γνωστό, η Αναπτυξιακή Εταιρεία του πρώην Δήμου Ερεσού – Αντίσσης ιδρύθηκε το 2000, αλλά λόγω της συνένωσης των Δήμων το 2010 με το νόμο του “Καλλικράτη” αποφασίστηκε να τεθεί υπό εκκαθάριση. Η Εταιρεία εισέπραττε ποσοστό επί των μισθώσεων εκτάσεων της περιοχής για την λειτουργία των ανεμογεννητριών στην Άντισσα αλλά και στο Σκαλοχώρι, όπως και από τις εγκαταστάσεις των ιχθυοκαλλιεργειών και του Δημοτικού Ελαιοτριβείου της Βατούσας που δημιουργήθηκε αργότερα.

Ορίστηκε δικηγόρος

Την προηγούμενη εβδομάδα αποφασίστηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ο ορισμός της δικηγόρου, Ρέας Κυρατζή για την διερεύνηση της υπόθεσης, όπως είχε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα, έχει συγκροτηθεί πενταμελής Επιτροπή για την παρακολούθηση του θέματος και της εξέλιξης των εργασιών της εκκαθάρισης. Στην Επιτροπή συμμετέχουν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κώστας Πάππος, ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, Νίκος Χήρας, ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, Μιχάλης Ρούσσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιώργος Σαλταμάρας και ο Πρόεδρος της Κοινότητας της Άντισσας, Κυριάκος Καραμιχαήλ

Τα μέλη της Επιτροπής θα ζητήσουν να ενημερωθούν από τον εκκαθαριστή για την πρόοδο των εργασιών, ζητώντας να λάβουν τα απαραίτητα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από το 2010 που ξεκίνησε η εκκαθάριση. Στο τέλος του μήνα θα γίνει ενημέρωση από τα μέλη της Επιτροπής και θα τεθεί το ζήτημα της αντικατάστασης των εκκαθαριστών, όπως αποφάσισε και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Σε κάθε περίπτωση, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι αυτή η υπόθεση θα πρέπει να κλείσει μέσα στο 2023.

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img