Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Από το Λασίθι η καταγωγή του, αν και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο Νίκος Ανδρουλάκης σπούδασε πολιτικός μηχανικός και αναμείχθηκε με την πολιτική από τα νεανικά του χρόνια μέσα από τη νεολαία του κόμματος. Σε ηλικία μόλις 34 ετών το 2013 εξελέγη με υψηλά ποσοστά Γραμματέας του κόμματος, ενώ ακολούθησε πορεία ως Ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο προσανατολισμός του Νίκου Ανδρουλάκη για την ηγεσία του κόμματος είχε φανεί από εκείνα τα χρόνια και πράγματι αυτό επιβεβαιώθηκε μετά την απώλεια της Φώφης Γεννηματά όταν αναδείχθηκε πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Σήμερα στα 44 του χρόνια ο κ. Ανδρουλάκης αναδεικνύεται σε ρυθμιστή των εκλογών καταφέρνοντας να ανεβάσει, όπως φαίνεται, δημοσκοπικά τα ποσοστά του κόμματος και να συνδέσει το παλιό ΠΑΣΟΚ με τη νέα γενιά και τη σύγχρονη αντίληψη και λόγο.  

Στη Λέσβο έχει δεσμούς μέσα από ισχυρές φιλίες με στελέχη του κόμματος με τους οποίους έχει συμπορευτεί στο παρελθόν ως νεολαίοι στο κόμμα, δίνοντας τον αγώνα στα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ. Να γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τη Λέσβο και μάλιστα έχει δώσει ξανά συνέντευξη, κατά την προηγούμενη επίσκεψή του, στα Νέα της Λέσβου, την οποία μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης θυμόταν στη νέα μας συνάντηση, αυτή τη φορά όμως ο ίδιος από τη θέση της ηγεσίας του κόμματός του.

Μία συνέντευξη με απαντήσεις σε μία σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους του Νομού μας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗ ΣΑΜΙΩΤΗ 

-Κύριε Ανδρουλάκη δεν επισκέπτεστε για πρώτη φορά τη Λέσβο, έναν τόπο που συνδέθηκε στενά με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τόσα και τόσα φέρουν τη σφραγίδα του, όπως το Υπουργείο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

«Το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά συνδέθηκε με μεγάλες μεταρρυθμίσεις και τη δημιουργία  των προϋποθέσεων για μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Στο νησί, πράγματι, οι πολιτικές του κόμματός μας άφησαν το αποτύπωμά τους. Ερχόμενος στη Λέσβο μελέτησα με τους συνεργάτες μου τα προβλήματα του νησιού και θλίβομαι που διαπίστωσα και εδώ τη συνειδητή εγκατάλειψη του ΕΣΥ από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Προκηρύξεις γιατρών βγαίνουν άγονες καθώς δεν συνοδεύονται από οικονομικά κίνητρα και άλλα, όπως είναι η μοριοδότηση, με αποτέλεσμα να λείπουν βασικές ειδικότητες. Πολλές βάρδιες μένουν ακάλυπτες λόγω έλλειψης προσωπικού στα Κέντρα Υγείας στην Καλλονή, στον Πολιχνίτο και στη Μυτιλήνη.
Αν θέλουμε να στηρίξουμε πραγματικά τη νησιωτικότητα, δεν νοείται σε ένα μεγάλο νησί, όπως η Λέσβος, το Νοσοκομείο να μην έχει όλες τις ειδικότητες και να απουσιάζει η πλήρης κάλυψη σε προσωπικό. Άλλωστε, χρειαζόμαστε κέντρα υγείας σε όλα τα νησιά, με πλήρη στελέχωση και 24ωρη λειτουργία. Εκμεταλλευόμενοι τις νέες τεχνολογίες θα πρέπει να υπάρξει σύνδεση με μεγάλα Νοσοκομεία της Αθήνας για υπηρεσίες τηλεϊατρικής, ενώ ειδική μέριμνα πρέπει να δείξουμε και για την ταχεία μεταφορά ασθενών». 

Ποιες διαφορές διαπιστώνετε  σε σχέση με την προηγούμενη επίσκεψή σας, αν και ως προς τους οικονομικούς δείκτες οι αλλαγές δεν είναι θεαματικές στην οικονομία του τόπου και στον τουρισμό μας. Ποια μέτρα θεωρείτε εσείς ότι πρέπει να εφαρμοστούν για την ανάπτυξη των νησιών;    

«Ο τουρισμός αποτελεί πηγή ζωής για τα νησιά μας. Όμως τίποτε δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη του. Έχουμε την ευθύνη να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια ανάπτυξη με διάρκεια, η οποία θα είναι βιώσιμη και θα παράγει οφέλη για όλους. Όχι μόνο για τους μεγάλους και ισχυρούς.
Η ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού απαιτεί υποδομές σε λιμάνια, αεροδρόμια, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Λέσβος, όπου αυτές είναι απαραίτητες για τη διασύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα και τον κόσμο. Απαιτεί ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τη δημιουργία των νέων μονάδων. Απαιτεί σύνδεση με την αγροτική παραγωγή, τον πολιτισμό και την παράδοση κάθε περιοχής. Προϋποθέτει την αξιοποίηση των νέων ψηφιακών δυνατοτήτων από Δημόσιο και ιδιώτες. Περιλαμβάνει την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από αυτοδιοίκηση, αγρότες, μικρούς καταναλωτές, με ενεργειακές κοινότητες και φωτοβολταϊκά στη στέγη, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να προστατεύονται οι ιδιώτες και οι μικρομεσαίοι από τις διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας. Απαιτεί, τέλος, σωστές εργασιακές σχέσεις και αξιοπρεπείς αμοιβές. 

Αυτές είναι οι δικές μας προτεραιότητες. Ιδιαίτερα σήμερα που οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μας επιτρέπουν έναν σχεδιασμό με έμφαση στη νησιωτικότητα. Δεσμευόμαστε ειδικότερα για:
*Την εφαρμογή της ειδικής ρήτρας νησιωτικότητας σε κάθε νομοθετική ρύθμιση που αφορά άμεσα ή έμμεσα στα ελληνικά νησιά
*Τη μετεξέλιξη της σημερινής Γενικής Γραμματείας Αιγαίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε ένα σύγχρονο διυπουργικό φορέα άσκησης επιτελικού σχεδιασμού για τα νησιά μας
*Την επιτελική οργάνωση των νησιωτικών μεταφορών για να οργανωθεί ο προγραμματισμός, ο συντονισμός και η παρακολούθηση του συγκοινωνιακού έργου
*Την επέκταση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου και στους ναύλους των οχημάτων».

-Συνεχώς επαναλαμβάνετε ότι στην περίπτωση που το κόμμα σας συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, δεν θα είναι πρωθυπουργός ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε ο κ. Μητσοτάκης. Πώς θα το επιβάλλετε αυτό όταν ο λαός με την ψήφο του θέλει ως πρωθυπουργό τον αρχηγό του κόμματος, που ψηφίζει; 

«Στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, το μείζον διακύβευμα για τον ελληνικό λαό είναι εάν θα συνεχίσουμε να έχουμε ένα κράτος – λάφυρο των εκάστοτε κυβερνώντων ή ένα κράτος – εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος, που θα δώσει προοπτική στην πατρίδα μας. 

Σε μία κυβέρνηση συνεργασίας όλα τα πρόσωπα που την απαρτίζουν, δηλαδή ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί, πρέπει να είναι αποτέλεσμα συναίνεσης και συμφωνίας. Οπότε δεν έχω σκοπό να επιβάλλω κανέναν. Τα πρόσωπα αυτά, όμως, παράλληλα, δεν μπορεί να είναι οι πρωταγωνιστές των προβλημάτων, οι πρωθυπουργοί των υποκλοπών, του δημοψηφίσματος των πέντε εργάσιμων ημερών, της αναξιοκρατίας, οι πρωταθλητές των μετακλητών και των απευθείας αναθέσεων. Πώς θα μπορούσαν αυτά τα πρόσωπα να φέρουν εις πέρας ένα πρόγραμμα, που στόχο έχει να αλλάξει η χώρα προς το καλύτερο;

Έχουμε χρέος να οικοδομήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τη νέα γενιά, που διψά για ένα άλλο πολιτικό υπόδειγμα μακριά από συστήματα εξουσίας αμετανόητα, πελατειακά, διχαστικά, που εν τέλει την απομακρύνουν από την πολιτική. Να απευθυνθούμε με ρεαλιστικές λύσεις στους πολίτες.

Βασική μας προτεραιότητα είναι η μείωση του κόστους διαβίωσης. Το πρόβλημα της στέγασης είναι οξύ. Γι’ αυτό, έχουμε προτείνει τη δημιουργία μίας δημόσιας δεξαμενής 150.000 κατοικιών, είτε νεόδμητων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης είτε μέσω ανακατασκευών κλειστών κατοικιών δίνοντας φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες τους, προκειμένου να διατεθούν προς ενοικίαση με χαμηλό αντίτιμο σε νέα ζευγάρια, φοιτητές. 

Έχουμε καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και των πλειστηριασμών, προτείνοντας την επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας με επικαιροποίηση των κριτηρίων του νόμου του ΠΑΣΟΚ από το 2010, ρύθμιση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο ώστε να επωμιστούν το 1/3 της συναλλαγματικής διαφοράς, 120 δόσεις για οφειλές στην εφορία και τον ΕΦΚΑ και απόλυτη προστασία της αγροτικής γης για να μην αφελληνιστεί η ελληνική οικονομία. 

Επί μήνες επισημαίνουμε ότι η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορήγησης δανείων είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να παρουσιάζουν υπερκέρδη, την ίδια ώρα που οι πολίτες – εξαιτίας και του υψηλού πληθωρισμού – βλέπουν την αξία των αποταμιεύσεών τους να συρρικνώνεται. 

Προτείναμε στην κυβέρνηση να φορολογήσει τα υπερκέρδη των τραπεζών, αλλά αντ’ αυτού ο κ. Μητσοτάκης προτίμησε τη στάση του Πόντιου Πιλάτου. Προεκλογικά ανακοινώνεται η απόφαση για πάγωμα των επιτοκίων που επιβεβαιώνει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα αδιαφόρησαν. Για όλα αυτά καλούμε τους πολίτες να πάρουν στις 21 Μαΐου απόφαση Αλλαγής».

-Πώς θα χρησιμοποιήσετε την τρίτη εντολή στην περίπτωση που αυτή σας δοθεί; 

«Όταν μετά τις εκλογές πάρουμε την διερευνητική εντολή, θα ξεκινήσουμε προσπάθεια να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις. Αν επιτευχθούν βάσει των προτεραιοτήτων που θέτουμε για τη χώρα, τότε θα συζητήσουμε για τα πρόσωπα κοινής αποδοχής, μεταξύ αυτών και του Πρωθυπουργού, τα οποία θα μπορούν να υπηρετήσουν το εν λόγω πρόγραμμα».

-Σε μερικούς μήνες οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν και για την τοπική αυτοδιοίκηση και ήδη έχουν ανακοινωθεί αρκετοί συνδυασμοί. Ποια είναι η θέση του κόμματός σας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ποιους θα στηρίξει το κόμμα σας στη Λέσβο; 

«Αυτή την ώρα πρωτεύει η μάχη των εθνικών εκλογών. Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως έχω τοποθετηθεί και στο παρελθόν, προκρίνω πρόσωπα και παρατάξεις που αναδεικνύονται από τις τοπικές κοινωνίες με σχέδιο για την κάθε περιοχή. Είμαστε υπέρμαχοι μιας αυτοδιοίκησης ισχυρής, αποτελεσματικής, χειραφετημένης από την κεντρική εξουσία, με ουσιαστικές αρμοδιότητες και διακριτή παρέμβαση στις τοπικές υποθέσεις Αλλά θα έχουμε τον χρόνο, μετά τις εθνικές κάλπες να δουλέψουμε περισσότερο πάνω σε αυτό, σε όλη τη χώρα».

-Με τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα της ΝΔ για το προσφυγικό, η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος μετατρέπονται σε «φρούρια» της Ευρώπης. Δημιουργούνται σ’ αυτά τεράστια προσφυγικά κέντρα, όπως η Βάστρια στην Κεντρική Λέσβο. Ποια είναι η θέση του κόμματός σας για το προσφυγικό και τι ακριβώς θα κάνετε με τα κέντρα αυτά στην περίπτωση που συγκυβερνήσετε; Θα τα διατηρήσετε ή θα επαναδιαπραγματευθείτε την συμφωνία;

«Από την πρώτη στιγμή εκδηλώσαμε την αντίθεσή μας στις πρακτικές εγκλωβισμού μεταναστών και προσφύγων στα νησιά μας. Η εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα να δώσει η Ευρώπη τα κλειδιά του προσφυγικού στην Τουρκία.

Δική μας πολιτική στόχευση δεν είναι οι πολλές δομές μακροχρόνιας διαμονής μεταναστών και προσφύγων, αλλά το να μην υπάρχει μακροχρόνια διαμονή και εγκλωβισμός τους στα νησιά μας. Για να γίνει αυτό πράξη, πρέπει να αλλάξουν και οι ευρωπαϊκές πολιτικές, ο Κανονισμός του Δουβλίνου. Δεν γίνεται πια οι χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της ΕΕ να αναλαμβάνουν όλο το βάρος των προσφυγικών ροών.
Χρειαζόμαστε αναλογικό επιμερισμό στα κράτη-μέλη, όχι μόνο στην υποδοχή των αιτούντων άσυλο, αλλά σε κάθε πτυχή. Από το σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση. Από τη φύλαξη των συνόρων μέχρι τη διαχείριση των αιτημάτων ασύλου, την κοινωνική ένταξη ή τις επιστροφές. Η ευθύνη των κρατών-μελών της ΕΕ  οφείλει να είναι ενιαία και όχι αποσπασματική. Παράλληλα βέβαια θα πρέπει να προστατεύουμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.   

Δυστυχώς η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να μην δυσαρεστήσει τους συντρόφους της στην Ευρωπαϊκή Δεξιά επικεντρώνεται μόνο στο δεύτερο, αφήνοντας όλο το βάρος της διαχείρισης στη χώρα μας, στον Έβρο, τη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. 

Το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί ριζικά με τις πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας με τις  οποίες συμφώνησαν να χωροθετηθεί το σύνολο της ευθύνης για τους αιτούντες άσυλο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Δεν είναι θέμα δομών ο συνωστισμός που οδηγεί σε απάνθρωπες καταστάσεις. Είναι θέμα διαδικασιών. Οι δομές στα σύνορα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά στην καταγραφή – ταυτοποίηση των νεοεισερχομένων και την υποβολή αιτήματος ασύλου, εφόσον το επιθυμούν. 

Εμείς υποστηρίζουμε πλήρη αλλαγή της πολιτικής. Εγγυόμαστε πως δεν θα αφεθούν οι συνοριακές περιοχές της χώρας μόνες τους, με μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης από αυτό που τους αναλογεί. Δεν θα αφήσουμε κανένα παράθυρο ανοιχτό για να ξαναζήσουν τα νησιά μας όσα έζησαν».

– Δεδομένου ότι για τη Λέσβο είναι ισχυρό κεφάλαιο τόσο η ελαιοκομία όσο και η κτηνοτροφία, ποια είναι η θέση του κόμματός σας για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ και το νέο παραγωγικό μοντέλο, που επιβάλλει η πράσινη συμφωνία; 

«Και οι δύο αγροτικές δραστηριότητες που αναφέρατε εντάσσονται στο πνεύμα της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal), δηλαδή των χαμηλών εισροών και του μικρού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Εξασφαλίζουν την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας πρώτης ύλης στην αγροδιατροφική αλυσίδα.

Οι ελαιώνες της Λέσβου στις πλαγιές των ημιορεινών περιοχών του νησιού, προστατεύουν το έδαφος από τη διάβρωση, το εμπλουτίζουν και βοηθούν στην αποθήκευση του νερού. Η καλλιέργειά τους με την περιορισμένη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων είναι πολύ κοντά στην ολοκληρωμένη και βιολογική γεωργία. Επιπλέον, έχουν εξαιρετική συμβολή στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με υψηλή συνεισφορά στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Η κτηνοτροφία της Λέσβου με προεξάρχουσα την εκτατική αιγοπροβατοτροφία, συμβάλλει στην διατήρηση της βιοποικιλότητας και της καλής κατάστασης των μόνιμων βοσκοτόπων και προσφέρει υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη στην τυροκομία και στα ονομαστά προϊόντα ονομασίας προέλευσης του νησιού.

Δυστυχώς, το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ δεν αναδεικνύει την οικολογικά προσαρμοσμένη γεωργία των νησιών ως το επιζητούμενο παραγωγικό μοντέλο που θα εξασφαλίσει αξιοπρεπές και σταθερό εισόδημα στον Έλληνα αγρότη, πρώτη ύλη σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας στη χωρική επεξεργασία τροφίμων και στον τουρισμό, καθώς και προστασία στο φυσικό περιβάλλον και τους γεωργικούς πόρους. Το Σχέδιο χρειάζεται μεγαλύτερη χωρική στόχευση στα νησιά αλλά και παραγωγική εξειδίκευση πέρα από τις ανεπαρκείς και πενιχρές τομεακές παρεμβάσεις».

-Σύμφωνα με τις έρευνες, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία είναι η ακρίβεια. Τελικά αυτή είναι εισαγόμενη, όπως λέει η κυβέρνηση, ή οφείλεται στην δική της πολιτική; Τι θα κάνετε εσείς για την αντιμετώπισή της; 

«Έχουμε διψήφιο και διαρκώς αυξανόμενο πληθωρισμό στα τρόφιμα από τον Απρίλιο του 2022. Μόνο ενθαρρυντικό δεν είναι αυτό το γεγονός, ειδικά σε μια χώρα όπου η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών συγκαταλέγεται μεταξύ των χαμηλότερων στην Ε.Ε. 

Δυστυχώς, η κυβερνητική κανονικότητα, που σπαταλά σε όφελος των λίγων και ισχυρών τους διαθέσιμους πόρους, κατάφερε, μεταξύ άλλων, το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων, σε όρους αγοραστικής δύναμης, να είναι τρίτο από το τέλος στην Ε.Ε.

Επιμένουμε στη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, στους εκτεταμένους ελέγχους για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και στο πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στην αγορά. Είναι απαράδεκτο να συνεχίζει η Κυβέρνηση να κερδοσκοπεί εις βάρος των πολιτών. Εξάλλου, πρέπει να επισημανθεί, ότι έχουμε εδώ και καιρό προτείνει ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους».

-Σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε

«Και εγώ για τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με τους πολίτες».

spot_img

More articles