Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ο δανειολήπτης πέθανε και ο διευθυντής έξω

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Δεν πρόλαβε να φτάσει στο εδώλιο του Εφετείου ο δανειολήπτης, καθώς πέθανε τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα
  • Κεντρικό πρόσωπο ο διευθυντής της Συνεταιριστικής, ο οποίος ωστόσο λόγω της προχωρημένης ηλικίας του και των προβλημάτων υγείας δεν φυλακίστηκε

Κανένας δεν πλήρωσε για τις υποθέσεις των θαλασσοδανείων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, αν και θα μπορούσε να πει κάποιος ότι πλήρωσαν μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων που δεν είχαν γνώση και ανάμειξη στους χειρισμούς για τα δάνεια, βρέθηκαν όμως στα ποινικά τους μητρώα με ποινές φυλάκισης με ανασταλτικό μεν χαρακτήρα, όχι όμως με την αθώωση που θα ήταν και ηθική δικαίωση για τους ίδιους, όπως την επεδίωκαν και την περίμεναν.

Χθες έπεσε η αυλαία με την απόφαση του Εφετείου για τη δεύτερη υπόθεση των λεγόμενων θαλασσοδανείων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, που αφορά Λέσβιο επιχειρηματία, επιταγές του οποίου είχαν καλυφθεί από την Τράπεζα, αλλά ο ίδιος δεν κάλυψε ποτέ την οφειλή του, αν και είχε γίνει μία προσπάθεια, η οποία δεν απέδωσε. Στο πρώτο δικαστήριο ήταν κατηγορούμενοι 14 εμπλεκόμενοι, μεταξύ των οποίων ο επιχειρηματίας και η σύζυγός του που συμμετείχε στην εταιρεία και ένα στέλεχος της εταιρείας του, καθώς και τραπεζικά στελέχη της περιόδου του 2004, ο διευθυντής και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Με εξαίρεση τον διευθυντή και τον δανειολήπτη όλοι αθωώθηκαν, καθώς για τα μεν υπηρεσιακά στελέχη δεν προέκυψαν στοιχεία ενοχής, ενώ για το Διοικητικό Συμβούλιο η απαλλαγή ήρθε καθώς η συγκεκριμένη υπόθεση ήταν εκείνη όπου δόθηκαν τα δάνεια στο δανειολήπτη, αλλά δεν υπήρχε πρακτικό συνεδρίασης που να εμφανίζεται η διοίκηση να ενέκρινε τη χορήγηση και την κάλυψη των επιταγών. Υπ’ αυτήν την έννοια υπόλογος θα μπορούσε να ήταν εκτός από το διευθυντή και το δανειολήπτη και ο πρόεδρος της τράπεζας, ο οποίος ωστόσο είχε φύγει από τη ζωή και δεν δικάστηκε ποτέ γι’ αυτές τις αποφάσεις.

Ο δανειολήπτης είχε εμφανιστεί στην πρώτη δίκη περίπου ως άπορος δηλώνοντας οικονομικά κατεστραμμένος και αυτό προκάλεσε μεγάλη εντύπωση, καθώς τις εποχές των δανειοδοτήσεων ήταν γνωστός στην τοπική κοινωνία για τον πολυτελή βίο, τα κάμπριο αυτοκίνητα και τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Πέθανε πριν τη δίκη

Ωστόσο από την άλλη πλευρά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η δική του υπόθεση δεν είχε σχέση με την πρώτη πολύκροτη υπόθεση των θαλασσοδανείων που είχαν καταβληθεί σε Λέσβιο επιχειρηματία της διασποράς, ο οποίος ουσιαστικά είχε γονατίσει την τράπεζα “ρουφώντας και το μεδούλι της” με συνολικά δάνεια – επιταγές ύψους 3,4 εκατ. ευρώ όταν έκλεισαν οι λογαριασμοί του το 2004. 

Στην περίπτωση Μυτιληνιού επιχειρηματία η υπόθεση αφορούσε την κάλυψη 13 επιταγών χωρίς αντίκρισμα με το ποσό των 525.000 ευρώ και όταν τέλειωσε η σύμβασή του αρχές του 2005, το ποσό (λογιστικό) μαζί με τις προσαυξήσεις και τους τόκους ήταν στα 780.000 ευρώ, από τα οποία δεν έδωσε ούτε 1 ευρώ, αν και είχε γίνει μία προσπάθεια.

Ο δανειολήπτης που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 4 χρόνια φυλάκιση επιτυγχάνοντας αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι το Εφετείο, έφυγε από τη ζωή λίγες μέρες πριν το δικαστήριο στα τέλη του Μαρτίου όταν βρισκόταν στην Αθήνα για προγραμματισμένο λεπτό αγγειακό χειρουργείο, ώστε να προλάβει το ενδεχόμενο αιφνίδιου θανάτου λόγω επιπλοκής με την υγεία του. Τελικά όμως πέθανε από διαδοχικές επιπλοκές και ως εκ τούτου λόγω του θανάτου παύει κάθε δίωξη εναντίον του.

Ο ρόλος του διευθυντή

Σε αντίθεση με την πρώτη περίπτωση, εδώ το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, που ήταν το ίδιο που είχε εγκρίνει τις δανειοδοτήσεις του επιχειρηματία της διασποράς, δεν είχε ανάμειξη στα όσα συνέβαιναν με την κάλυψη των επιταγών του εν λόγω επιχειρηματία και δεν υπάρχουν και αποφάσεις, που να φαίνεται ότι η διοίκηση εγκρίνει την κάλυψη των επιταγών χωρίς αντίκρισμα. Παρότι το Δ.Σ. παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη για απιστία το ενδιαφέρον εστιάστηκε στους χειρισμούς που έκανε ο τότε διευθυντής μαζί με άλλα υπηρεσιακά στελέχη.

Η δεύτερη πολύκροτη υπόθεση της Συνεταιριστικής Τράπεζας έκλεισε χθες με τη μείωση της ποινής των 6 ετών κάθειρξη που είχε επιβληθεί πρωτόδικα στον διευθυντή της επίμαχης περιόδου, σε 3 χρόνια φυλάκιση με ανασταλτικό χαρακτήρα.  Ουσιαστικά  ο διευθυντής έχει στις πλάτες του δύο ποινές φυλάκιση με αναστολή, καθώς έχει μεν καταδικαστεί με αναστολή στο Εφετείο και για την πρώτη υπόθεση των θαλασσοδανείων. Ωστόσο καθώς αυτή η απόφαση του πρώτου δικαστηρίου δεν είναι ακόμα αμετάκλητη, δηλαδή δεν έχει παρέλθει και η προθεσμία που του δίνει ο νομοθέτης για προσφυγή στον Άρειο Πάγο, ως εκ τούτου ο συνήγορος υπεράσπισής του, Στρατής Ηλιογραμμένος, που είναι δίπλα του από την αρχή έθεσε αίτημα στην έδρα για ανασταλτικό χαρακτήρα πέραν της μείωσης, κάτι που έγινε αποδεκτό. Έτσι κι αλλιώς ο διευθυντής είναι άνω των 80 ετών και με χρόνιο νόσημα, που του έχει προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, καθώς έχει απολέσει μέρος της όρασής του αντιμετωπίζοντας και άλλα προβλήματα υγείας. Κάπως έτσι ο διευθυντής που αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο, καθώς ήταν ο πανίσχυρος υπηρεσιακός παράγοντας που την περίοδο του 2000 και μετά διαχειριζόταν τις χορηγήσεις δανείων στην τράπεζα και ήταν το πρόσωπο που έκανε τις εισηγήσεις, «έχει καθαρίσει» με τις δύο μεγάλες υποθέσεις των θαλασσοδανείων και απομένει το Εφετείο για τη μεγάλη υπόθεση των Οικονομικών Εισαγγελέων.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img