Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Ο εμπαιγμός… της νησιωτικότητας!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Ούτε καν η πλατφόρμα για την υποβολή των εξόδων του πρώτου εξαμήνου του 2022 δεν έχει ανοίξει για τις επιχειρήσεις, σε μία περίοδο που η αγορά αναζητά ρευστότητα
  • Απλήρωτοι από τις 20 Φεβρουαρίου οι επιβάτες για τα εισιτήρια περιμένουν εδώ και 8 μήνες, χωρίς κανένας αρμόδιος να τους διαβεβαιώνει για τίποτα

Την ώρα που οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις για τη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, που φέτος φιλοξενείται στη Μυτιλήνη, στο Επιμελητήριο Λέσβου, τα συναρμόδια Υπουργεία συνεχίζουν τον εμπαιγμό των νησιωτών με το να μην εκπληρώνουν την υποχρέωσή τους για την πληρωμή των επιδοτήσεων μεταφοράς πρώτων υλών και εμπορευμάτων για τους επιχειρηματίες των νησιών μας. Σε μία περίοδο που ο πληθωρισμός σφίγγει γύρω από τους καταστηματάρχες και τους καταναλωτές και η ρευστότητα αποτελεί ζητούμενο για την αγορά, η πολιτεία που κατά τα άλλα απαιτεί από τους πολίτες της να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμα και στα αυτονόητα. 

Η έγκαιρη πληρωμή των επιδοτήσεων του Μεταφορικού Ισοδύναμου αποτελεί παρελθόν, καθώς το Κράτος οφείλει το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και το πρώτο εξάμηνο του 2022 και τα μεταφορικά κόστη των επιχειρηματιών κι αυτό, ενώ σε λιγότερο από 2 μήνες συμπληρώνεται και το τρίτο εξάμηνο απληρωσιάς!

Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση, κατά κοινή ομολογία, σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, το οποίο χωρίς πληρωμές απαξιώνεται στα μάτια των νησιωτών δικαιούχων. Μέχρι χθες 3 Νοεμβρίου δεν είχε ανοίξει ούτε καν η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των εξόδων από τους επιχειρηματίες για το πρώτο εξάμηνο του 2022!! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων, μέχρι το τέλος του 2022 θα έχει πληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Με άλλα λόγια η φετινή χρονιά θα βγει χωρίς να έχει πληρωθεί το Μεταφορικό Ισοδύναμο στις επιχειρήσεις!

 

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω…

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση στα εισιτήρια των επιβατών, αυτό που έχει πληρωθεί μέχρι τώρα είναι οι εκκρεμότητες του 2021 και έφτασαν τα χρήματα για να πληρωθούν ο Ιανουάριος και οι πρώτες 20 μέρες του Φεβρουαρίου του 2022! Αυτό σημαίνει ότι παραμένουν απλήρωτοι στους πολίτες 8 μήνες κι αυτό όταν το 2018 κάθε επόμενο μήνα πληρωνόταν ο προηγούμενος!

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο που κατά τα άλλα θα στήριζε τις επιχειρήσεις των νησιών για να εξοικονομήσουν, έστω και ένα μέρος από τα μεταφορικά τους κόστη και να μετακυλήσουν αυτή την ελάφρυνση στις τιμές καταναλωτή, το μέτρο εκείνο που επιδοτώντας τα εισιτήρια των επιβατών θα επεκτεινόταν και στους επισκέπτες δίνοντας κίνητρο για την ενίσχυση του τουρισμού, ιδιαίτερα στα ακριτικά νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές, όπως το Βόρειο Αιγαίο, μένει κενό γράμμα. 

Ούτε καν το Παρατηρητήριο Τιμών, το οποίο υποτίθεται θα δημιουργούνταν για να παρακολουθεί αν το όφελος στις επιχειρήσεις από την επιδότηση του μεταφορικού κόστους μετακυλίεται στους καταναλωτές παρεμβαίνοντας εκεί που χρειάζεται, ξέρει κανείς πού βρίσκεται.

 

Τώρα είναι η ευκαιρία

Η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας μέσα από την οποία, σύμφωνα με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου, θα δοθούν μηνύματα για τη νησιωτικότητα, παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκου, δεν μπορεί παρά να είναι μία ευκαιρία ανάδειξης του ζητήματος. Ανάδειξη ώστε με άμεσες διαδικασίες το Μεταφορικό Ισοδύναμο να μπει σε μία νέα τροχιά πληρωμών για τους δικαιούχους, είτε πρόκειται για επιχειρηματίες σε μία περίοδο που η αγορά έχει στραγγίξει από ρευστό, είτε πρόκειται για τους πολίτες. Πολύ δε περισσότερο αυτό που θα δώσει σημαντική προοπτική για τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου είναι η επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου  και στα εισιτήρια των επισκεπτών, ως ένα ελάχιστο κίνητρο για τη στήριξη της νησιωτικότητας.

 

Πριν… 9 μήνες!

«Ως Υπουργείο προχωράμε συντεταγμένα και μεθοδικά για τη στήριξη των νησιωτικών κοινωνιών και οικονομιών. Το Μεταφορικό ισοδύναμο βελτιώνεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες και σε αυτό έρχονται να προστεθούν επιπλέον προγράμματα εντός του 2022 σε συνεργασία με το Υπ. Ανάπτυξης, ειδικά για τα νησιά και σε συνεργασία με τα νησιωτικά επιμελητήρια που αποτελούν κρίσιμοι συνεργάτες μας». Αυτή είναι η επίσημη δήλωση από του βήματος της Βουλής που έκανε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης στις 12 Ιανουαρίου του 2022, χωρίς τίποτα από αυτά να έχει γίνει ως τώρα πράξη. Απεναντίας, 9 μήνες μετά τη δήλωση του Υπουργού, οι επιχειρηματίες και οι πολίτες ακόμα περιμένουν να πληρωθούν, χωρίς κανένας αρμόδιος να μπορεί να τους πει πότε θα γίνει αυτό.

spot_img

More articles