Ο επικεφαλής της Περιφερειακής Υπηρεσίας Ασύλου στα “Νέα της Λέσβου”: “Δεν έχουν καεί τα αρχεία της υπηρεσίας”

«Δεν έχουν καεί τα αρχεία της υπηρεσίας, έχει καταστραφεί ο εξοπλισμός και τα γραφεία μας» δηλώνει σήμερα στα «Νέα της Λέσβου» ο επικεφαλής της Περιφερειακής Υπηρεσίας Ασύλου με έδρα τη Λέσβο κ. Μάριος Καλέας. Οι χώροι της υπηρεσίας ασύλου που βρισκόταν στο ΚΥΤ Μόριας έχουν γίνει στάχτη όμως η υπηρεσία λειτουργεί κανονικά στα γραφεία που βρίσκονται στην Παγανή όπου γινόταν οι συνεντεύξεις. «Έχει χαθεί δουλειάς, με 32 θέσεις εργασίας, όπου είχαμε άμεση επαφή με τους αιτούντες άσυλο. Ερχόταν να υποβάλλουν τα αιτήματα ασύλου, εκεί γινόταν σημαντικό μέρος της δουλειάς μας. Έχει χαθεί ένας χώρος εργασίας, δεν έχουν χαθεί τα αρχεία μας τα οποία βρίσκονται όλα στα γραφεία της Παγανής και βέβαια και σε ψηφιακή μορφή, επομένως δεν χάνονται τόσο εύκολα» τονίζει ο κ. Καλέας.
Η φωτιά στα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου και η κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια αλλάζει τα δεδομένα όσο αφορά την εξέταση αιτημάτων ασύλου. Η υπηρεσία με την ενίσχυση προσωπικού και με τον νόμο για το άσυλο είχε αυξήσει σημαντικά τους ρυθμούς δουλειάς και δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται ίσως η πιο παραγωγική από όλες τις υπηρεσίες ασύλου στη χώρα.
Με βάση τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου όταν εκδηλώθηκε η φωτιά στο ΚΥΤ Μόριας, την ημέρα εξετάζονταν περίπου 60 αιτήματα ασύλου ενώ την εβδομάδα 400 -600 . Προ κορονοϊου οι ρυθμοί ήταν ακόμη πιο γρήγοροι αφού λαμβάνονταν και 120 συνεντεύξεις ημερησίως. Λόγω των μέτρων μειώθηκε στο μισό. Ακόμη και με αυτό το ρυθμό υπολογίζονταν ότι μέχρι το Φεβρουάριο του 2021 και δεδομένου ότι οι ροές έχουν ελεγχθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό, θα είχαν εξετασθεί τα αιτήματα στο σύνολο του πληθυσμού της Μόριας.
«Αυτό τώρα δεν μπορεί να γίνει. Πρώτα απ’ όλα, όλες οι διαδικασίες έχουν σταματήσει. Προχωράμε υποθέσεις που είχαμε ήδη στα χέρια μας αλλά και υποθέσεις που αφορούν τα άλλα νησιά τη Χίο και Σάμο. Θα δούμε δηλαδή το επόμενο διάστημα να προχωρούν αιτήματα ασύλου των άλλων νησιών, όμως εδώ είναι δύσκολο να γίνει οτιδήποτε από τη στιγμή που ο κόσμος βρίσκεται στο δρόμο» δήλωσε στα «Νέα της Λέσβου» ο κ. Καλέας.
Όπως είχαν γράψει τα «Νέα της Λέσβου» είχαν ήδη κινηθεί από το Υπουργείο Μετανάστευσης διαδικασίες μετακίνησης της υπηρεσίας από το ΚΥΤ Μόριας, σε άλλο κτίριο και πάλι στην περιοχή της Παγανής -όπου ήδη βρίσκονται οι χώροι των συνεντεύξεων εδώ και δυο χρόνια. Μετά την καταστροφική φωτιά είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες, να νοικιασθούν οι νέοι χώροι και να εξοπλιστούν με γραφεία, υπολογιστές και ότι άλλο υλικό απαιτείται για τη λειτουργία της.

Οι κατεστραμμένοι χώροι της Υπηρεσίας Ασύλου στο ΚΥΤ Μόριας