Κατάφερε να ξεχωρίσει ως δημοσιογράφος τα τελευταία χρόνια, όμως, υπηρετεί τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας πορεία στην Αριστερά από το ΚΚΕ, από τα νεανικά του χρόνια.
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, έχει βρεθεί αρκετές φορές στη Λέσβο είτε συμμετέχοντας σε ομάδες ευρωβουλευτών είτε και μεμονωμένα, ενώ βρέθηκε για άλλη μια φορά χθες και την Τρίτη ξανά στην περιοχή μας, καθώς την Τρίτη το βράδυ ήταν ο ομιλητής στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Σαπφούς.
Σήμερα παραχωρώντας συνέντευξη στα Νέα της Λέσβου μιλάει για τα Ευρωπαϊκά αλλά και για τα εθνικά ζητήματα και είναι αιχμηρός στο ζήτημα της Βάστριας, καταλογίζοντας στον Υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, ότι με αυτό το φαραωνικό έργο ουσιαστικά έχει ανοίξει την πόρτα για τη μετατροπή της Λέσβου σε φυλακή ανθρώπινων ψυχών.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗ ΣΑΜΙΩΤΗ
-Τι σημαίνει και κυρίως τι εμπεριέχει το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ δικαιοσύνη παντού; Σε μια δημοκρατική χώρα της ΕΕ η δικαιοσύνη δεν είναι δεδομένη; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ την έχει κάνει κυρίαρχο θέμα της εκλογικής του στρατηγικής;
«Δικαιοσύνη Παντού σημαίνει Δικαιοσύνη για Όλους. Σημαίνει ίσες ευκαιρίες, αλλά και ίσες δυνατότητες, σημαίνει βιοτικό επίπεδο αξιοπρέπειας, σημαίνει δουλειά και όχι δουλεία. Το σύνθημά μας δεν έχει να κάνει μόνο με τη Δικαιοσύνη ως θεσμό, αλλά με κάθε έκφανση της ζωής, με κάθε μικρή ή μεγάλη αδικία που πλήττει τον πολίτη και συνθλίβει τους πιο αδύναμους. Δικαιοσύνη παντού δεν σημαίνει μόνο καλά δικαστήρια, σημαίνει καλά σχολεία, λειτουργικά νοσοκομεία, αλλά και θεσμικά αντίβαρα που λειτουργούν και αποτρέπουν φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας. Κι εδώ στην Ελλάδα έχουμε πολύ σοβαρό θέμα με τα θεσμικά αντίβαρα, το εντοπίζει πια και η ΕΕ και ασκεί δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, μήνες τώρα. Αυτά πράγματι είναι προβλήματα που δεν ταιριάζουν σε μια δημοκρατική χώρα της ΕΕ, η σωστή λειτουργία του Κράτους Δικαίου θα έπρεπε να είναι δεδομένη, και στην Ελλάδα δεν είναι, γι’ αυτό και η χώρα μας δέχτηκε την πιο σκληρή κριτική από Ενωσιακό θεσμό από την εποχή της Μεταπολίτευσης με την έκθεση της επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε παρά να σηκώσει ψηλά το θέμα, να το αναδείξει και να το κάνει κεντρικό, καθώς η ποιότητα της Δημοκρατίας και των θεσμών δεν είναι πρόβλημα πολυτελείας, είναι μείζον, αφορά και επηρεάζει κάθε πολίτη!».
-Πώς εννοείτε το «αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία αυτή τη φορά θα είναι αλλιώς», που λέγεται από πολλά στελέχη σας;
«Αυτήν τη φορά θα υπάρχει πληρέστερη προγραμματική προετοιμασία, και φυσικά δεν θα υπάρχει ο βραχνάς της Τρόικας. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί για το πώς θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του και όχι για το πώς θα αμύνεται σε κάθε εξωφρενική απαίτηση των δανειστών. Αυτήν τη φορά και ξέρουμε και μπορούμε: Θα κυβερνήσουμε χωρίς τους καταναγκασμούς της Τρόικας».
-Κύριε Αρβανίτη είστε μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο έχει ασχοληθεί και με το θέμα των υποκλοπών στην χώρα μας, με μια ειδική εξεταστική Επιτροπή, την PEGA. Η επιτροπή, όπως όλοι ξέρουμε, έχει επισκεφθεί την χώρα μας και έχει συντάξει μια έκθεση. Με δυο λόγια ποια είναι τα συμπεράσματα της Επιτροπής για τις υποκλοπές και κυρίως τι επιπτώσεις για την χώρα μας θα έχει αυτή η έκθεση;
«Η Ελλάδα με όλες αυτές τις εκθέσεις βρίσκεται ήδη σε μια «γκρίζα» ζώνη εντός της Ευρωπαϊκής Οικογένειας, καθώς η εικόνα που υπάρχει είναι μιας χώρας όπου παρά την ύπαρξη ενός στιβαρού και – φαινομενικά – επαρκούς πλαισίου, αυτό δεν λειτουργεί! Έτσι εντοπίζεται ένα διαρκώς αυξανόμενο πλήθος προβλημάτων και δυσλειτουργιών που σχηματίζουν μια εικόνα κακοποίησης του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας.
Κορυφαίο στη λίστα αυτή είναι το ζήτημα των υποκλοπών, και η έκθεση της PEGA συμπεραίνει αυτό που όλοι γνωρίζαμε. Ότι ΕΥΠ – Predator – Μητσοτάκης είναι το ίδιο κέντρο παράνομων παρακολουθήσεων και αξιοποίησης του κακόβουλου λογισμικού ως εργαλείο πολιτικής εξουσίας και ελέγχου στα χέρια της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Με λίγα λόγια, ένα καθεστώς που δεν δίστασε να παραβιάσει κάθε ένα κράτος δικαίου για να επιβάλει τους άθλιους σκοπούς του.
Αυτή η κατάσταση διαρκούς κακοποίησης του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας μπορεί να κλιμακωθεί στα όργανα της ΕΕ και να οδηγήσει ακόμη και σε περικοπές κονδυλίων, σε μέτρα δηλαδή εναντίον της Ελλάδας.
Μέχρι τότε, ή μέχρι να απαλλαγούμε από την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, οι πολίτες υφιστανται «περικοπές» στη λειτουργία του Κράτους Δικαίου, κάτι που μεταξύ άλλων σημαίνει «κόφτες» στην ελεύθερη και πλουραλιστική ενημέρωση, «ψαλίδι» στη διαφάνεια με την οποία δαπανάται το δημόσιο χρήμα, «εκπτώσεις» στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Και αυτό, με ή χωρίς γκρίνια από τους θεσμούς της ΕΕ, δεν μπορεί να είναι ανεκτό».
-Είστε επίσης μέλος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη. Πώς και με ποιον τρόπο πρέπει να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος, αλλά και να γίνει περισσότερο παρεμβατική σ’ αυτό η ευρωπαϊκή νομοθεσία;
«Οι ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές των προηγούμενων δεκαετιών έχουν μεγαλώσει τα κοινωνικά χάσματα και τις ανισότητες σε πολλά κράτη-μέλη. Αυτό τρομάζει πλέον και την ίδια τη Δεξιά που εφάρμοσε αυτές τις πολιτικές. Υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός και έχουν αρχίσει να ψαρεύουν στα θολά νερά της ψευτο-αντισυστημικότητας φλερτάροντας με την Ακροδεξιά. Την ίδια στιγμή, όμως, γίνεται αντιληπτή η ανάγκη η ΕΕ να ενισχύσει τον κοινωνικό της πυλώνα και να θεσπίσει πολιτικές που βελτιώνουν τη ζωή περισσότερων πολιτών. Το νέο πλαίσιο για τους κατώτατους μισθούς στην ΕΕ είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Και εδώ έγιναν συμβιβασμοί, αλλά κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα: Συνδέσαμε το βασικό μισθό με το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, και προτάξαμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούμε να προωθήσουμε κι άλλες τέτοιες πολιτικές, χρήσιμες για τους πολλούς».
-Πώς εννοείτε την ένταξη των διάφορων ομάδων μέσα στην πλειοψηφία; Ως ενσωμάτωση ή ως αφομοίωση;
«Η Λέσβος είναι ένα ιστορικό υπόδειγμα συνύπαρξης, υποδοχής, φιλοξενίας αλλά και δημιουργικής ένταξης, διαχρονικά. Και αυτή η σπουδαία ιστορική παρακαταθήκη φιλοξενίας, γενναιότητας, αλλά και αλληλεγγύης, που την θαυμάσαμε ξανά τις δύσκολες μέρες της προσφυγικής κρίσης, είναι οδηγός».
-Έχετε επισκεφθεί πολλές φορές το νησί μας και το γνωρίζετε καλά. Τι θα μπορούσε η Λέσβος και το Βόρειο Αιγαίο, ως μια από τις πιο φτωχές και αδικημένες περιοχές της Ευρώπης, να διεκδικήσει από την ΕΕ;
«Καταρχήν επενδύσεις για μια σύγχρονη και ασφαλή ακτοπλοϊκή σύνδεση, αλλά και στήριξη στον πρωτογενή τομέα με ενημέρωση για τις δυνατότητες που ανοίγει η νέα ΚΑΠ. Ο αγροτοδιατροφικός τομέας είναι ο μεγάλος πλούτος του νησιού και σε συνδυασμό με τον τουρισμό και την πλούσια πολτιστική και θρησκευτική κληρονομιά, είναι η μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία της Λέσβου».
-Την Παρασκευή επισκέφθηκε τη Μυτιλήνη ο πρωθυπουργός και αυτό που προτάθηκε είναι ότι ο τόπος δεν γυρίζει πίσω παρουσιάζοντας τα στοιχεία του μεταναστευτικού, το οποίο πλέον δεν απασχολεί και ο τόπος προσπαθεί να κερδίσει το όποιο χαμένο έδαφος στον τουρισμό. Τι λέτε στους πολίτες που ανησυχούν ότι με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων η Λέσβος μπορεί να βρεθεί στην παλιά κατάσταση;
«Το πρώτο πράγμα που λέμε στους πολίτες είναι να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες της τραμπικής δημαγωγίας και των fake news. Δεν ξέρω αν υπάρχει πολιτική δύναμη που υποστηρίζει τα ανοιχτά σύνορα, αλλά αυτή δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται επαρκώς και με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά δεν είναι κάποιο «προοδευτικό» καπρίτσιο, είναι θεμελιώδεις κανόνες της ίδιας της ΕΕ. Είναι όρος ύπαρξης στη Διεθνή Κοινότητα όχι μόνο για την Ελλάδα, για κάθε χώρα. Στην παλιά κατάσταση κινδυνεύει η Λέσβος να βρεθεί από την υποκρισία της ΕΕ και της ηγεσίας της, από την αδεξιότητα Μητσοτάκη που με την πολιτική του μετατρέπει ένα ευρωπαϊκό ζήτημα σε ελληνικό».
-Αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση τι θα κάνει με τη Βάστρια; Θα τη λειτουργήσετε ως κέντρο μέσα στο δάσος ή σκοπεύετε να εφαρμόσετε κάποιο άλλο μοντέλο;
«Η δική μας αντίληψη απέχει από τα φαραωνικά σχέδια Μητσοτάκη για δομές – μαμούθ. Ειδικά για τη Βάστρια υπάρχουν ζητήματα χωροθέτησης μέσα σε περιοχή με δάσος Natura, αλλά και με την οικονομική διαχείριση χρηματοδοτήσεων της Ε.Ε. Οι όποιες μονάδες φιλοξενίας πρέπει να υπηρετούν βραχυχρόνιους σχεδιασμούς και να ακολουθεί αναλογική κατανομή των ανθρώπων σε ολόκληρη την ΕΕ με υποχρεωτικό μηχανισμό μετεγκαταστάσεων. Ο κ. Μηταράκης διάλεξε το νησί σας για να κατασκευαστεί μια ασύμμετρα μεγάλη υποδομή που ανοίγει το δρόμο, ώστε να μετατραπεί η Λέσβος σε φυλακή ανθρώπων και αυτό δεν μπορεί να είναι ανεκτό».