Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ ΣΤΑ «ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ»: «To ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει σωσίβιο κανενός»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Συνέντευξη στον Ανέστη Χατζηδιάκο

  • «Να γίνουμε μια χώρα δίκαιη, ανθεκτική, παραγωγική, που δεν θα καταρρέει σε κάθε κρίση»
  • «Το πρόβλημα δεν είναι τα κτίρια, αλλά οι διαδικασίες που εγκλωβίζουν και δημιουργούν ανυπόφορες συνθήκες τόσο για τους μετανάστες όσο και για τις τοπικές κοινωνίες»

Για τα μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε – σε όλη τη χώρα αλλά και ειδικά στη Λέσβο – και τις προτάσεις που έχει το κόμμα του γι’ αυτές μίλησε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Γραμματέας Επικοινωνίας και μέλος ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος, με αφορμή την σημερινή του επίσκεψη στη Λέσβο. 

Ο κ. Βλάχος, που θα πραγματοποιήσει περιοδεία και ομιλία στην Καλλονή αλλά και στη Μυτιλήνη (18:30, στο καφέ στο πάρκο Αγίας Ειρήνης), άσκησε επίσης κριτική στη διαχείριση των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και Νέας Δημοκρατίας στο μεταναστευτικό, επισημαίνοντας την ανάγκη αναπτυξιακών πολιτικών και θωράκισης των νησιών, αναφερόμενος και στους στόχους της παράταξης μετεκλογικά, για σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με κορμό το ΠΑΣΟΚ.

-Έχετε ήδη ξεκινήσει τις εξορμήσεις σας σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιώντας περιοδείες στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου. Ποια είναι η εικόνα που έχετε σχηματίσει ως τώρα για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες; 

«Πράγματι, το κόμμα βρίσκεται σε έναν οργανωτικό “ξεσηκωμό”, αφού υλοποιούμε τη διαδικασία της αυτοοργάνωσης σε ολόκληρη την Ελλάδα. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει δεκάδες εκδηλώσεις σχεδόν σε όλες τις πρωτεύουσες νομών, παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο, κλιμάκια με στελέχη που επικοινωνούν στους πολίτες και τις επιχειρήσεις τις θέσεις μας ενάντια στην ακρίβεια, αλλά και περιφερειακά προσυνέδρια για την υγεία, την ενέργεια και όλα τα μεγάλα ζητήματα. Στόχος μας είναι να ανοίξουμε τις πόρτες μας σε περισσότερους πολίτες, να κάνουμε τις διεκδικήσεις μας πιο μαζικές, να χτίσουμε την ενότητα πάνω σε γερά ιδεολογικά και προγραμματικά θεμέλια, να εξασφαλίσουμε μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές τοπικών και νομαρχιακών μας οργανώσεων και φυσικά, να οδηγηθούμε σε ένα συνέδριο ενότητας και ανανέωσης, ως αφετηριακή βάση για την εκλογική ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ στην επόμενη εθνική κάλπη. Όλα αυτά βέβαια, γίνονται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για όλους, αφού η ακρίβεια γονατίζει κυριολεκτικά την κοινωνία, με αποτέλεσμα οι πολίτες να γίνονται πιο απαιτητικοί. Η ανταπόκριση όμως που μας δείχνουν ανεβάζει τον πήχη και μας υποχρεώνει να είμαστε μαχητικοί, διεκδικητικοί και αξιόπιστοι».

-Πώς κρίνετε την Κυβέρνηση στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και ποια είναι η θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής γι’ αυτά; 

«Η ΝΔ ήρθε στην εξουσία εκμεταλλευόμενη τις χαμηλές προσδοκίες των πολιτών μετά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υποσχόμενη μεταρρυθμίσεις, αξιοκρατία και διαχειριστική επάρκεια. Απέτυχε όμως να προστατέψει τους πολίτες μέσα στην πανδημία, αφού η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια σε θανάτους ενάμιση χρόνο μετά την έλευση του εμβολίου, δεν ενίσχυσε αποτελεσματικά το ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια υγεία και ακόμη και σήμερα καλλιεργεί επικίνδυνες προσδοκίες για το τέλος της πανδημίας, ενώ χάνονται καθημερινά δεκάδες συνάνθρωποί μας. Το επιτελικό κράτος κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος όταν κλήθηκε να λειτουργήσει σε πλημμύρες, πυρκαγιές και χιονοπτώσεις. Ιδιωτικοποίησε πλήρως την ΔΕΗ και εξάρτησε τη χώρα από ένα μεταβατικό καύσιμο, το φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα σήμερα η κοινωνία να είναι εκτεθειμένη στις διεθνείς κρίσεις και την κερδοσκοπία. Απορρύθμισε την εργασία και εισήγαγε ένα σύστημα επικουρικής ασφάλισης πάνω σε πήλινα πόδια, που θα το πληρώσουν οι νεότεροι ακριβά. 

Τώρα προέχει να στηριχθεί η κοινωνία με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 και στη συνέχεια εργαζόμενοι και εργοδότες να συζητήσουν την περαιτέρω προσαρμογή του. Να μειωθούν φόροι στα βασικά τρόφιμα και στα καύσιμα. Να μπει πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στη λιανική, όχι στη χονδρική που λέει ο κ. Μητσοτάκης. Να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και να αποδοθούν στο λαό. Και φυσικά να δούμε κατάματα το τεράστιο κοινωνικό ζήτημα της στέγασης, αφού τα υψηλά ενοίκια κάνουν απαγορευτική την κοινωνική και οικονομική ένταξη των ευάλωτων και των νεότερων, με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα κατασκευής δεκάδων χιλιάδων κοινωνικών κατοικιών, αλλά και αξιοποίησης των εγκαταλειμμένων, όπως πράττουν ήδη και άλλες προοδευτικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη».

-Ειδικά η περιοχή της Λέσβου αντιμετωπίζει μια σειρά αλλεπάλληλων κρίσεων, από την οικονομική και την πανδημία μέχρι το μεταναστευτικό. Υπάρχουν προτάσεις για την αντιμετώπισή τους, αλλά και γενικότερα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η νησιωτικότητα; 

«Γνωρίζουμε καλά τι έχει περάσει η Λέσβος και τα ακριτικά μας νησιά από την καταστροφική πολιτική Τσίπρα – Καμμένου, που μέσα από την Κοινή Δήλωση Τουρκίας – ΕΕ παρέδωσαν τα κλειδιά του μεταναστευτικού προβλήματος στον Ερντογάν. Τη σκυτάλη της ανικανότητας πήρε η ΝΔ, που αφού άλλαξε τρεις φορές θεσμικό πλαίσιο και ξυλοφόρτωσε τους νησιώτες με τα ΜΑΤ, προωθεί τώρα τη λογική των υπερ-δομών, που δεν εξυπηρετούν το στόχο της γρήγορης υποδοχής και ταυτοποίησης, που μπορούν να εξασφαλίσουν μικρότερες μονάδες. Το πρόβλημα συνεπώς δεν είναι τα κτίρια, αλλά οι διαδικασίες που εγκλωβίζουν και δημιουργούν ανυπόφορες συνθήκες τόσο για τους μετανάστες όσο και για τις τοπικές κοινωνίες. 

Φυσικά, κάθε τοπική κοινωνία γνωρίζει τι είναι καλύτερο γι’ αυτήν και αξιολογεί τα δεδομένα όπως τα βιώνει. Αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει συνεννόηση, να γνωρίζουμε πάνω σε ποιο ευρωπαϊκό σχεδιασμό δημιουργούνται δομές και να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στη χρηματοδότηση, όχι κατάχρηση μυστικών κονδυλίων και αθρόος διορισμός μετακλητών. Θέλουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική από την υποδοχή μέχρι τη μετεγκατάσταση που θα λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες της χώρας υποδοχής και φυσικά να κάνει πράξη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για κάθε εκτοπισμένο συνάνθρωπο, όπως συμβαίνει τώρα με τους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Τέλος, το ΠΑΣΟΚ δεν αποδέχεται τον αμοραλισμό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ περί “προσφυγικότητας” και επιμένουμε ότι οποιαδήποτε οικονομική ελάφρυνση και κινητροδότηση πρέπει να συνδέεται με τους στόχους της νησιωτικότητας, για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την ευρύτερη θωράκιση των νησιών μας από την κλιματική αλλαγή, τη γήρανση του πληθυσμού, την ανεργία κλπ.». 

-Τους τελευταίους μήνες το κόμμα σας σημείωσε μια αξιοσημείωτη δημοσκοπική άνοδο και φαίνεται πως παγιώνεται σε διψήφια ποσοστά. Τι πιστεύετε πως ωθεί τους πολίτες στο να επιστρέψουν στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής; 

«Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι “φούσκα”, όπως ήθελαν να παρουσιάσουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Στηρίζεται αφενός στο κοινωνικό αίτημα για προστασία, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη και αφετέρου στην εντολή των ψηφοφόρων μας για ανανέωση της πολιτικής μας παράταξης, που ενσαρκώνει η νέα ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη. Οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν πολλά από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κυβέρνησαν και απέδειξαν ότι ούτε καλοί διαχειριστές μπορούν να είναι, ούτε να απελευθερώσουν κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις οδηγώντας την Ελλάδα δυνατή απέναντι στις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Μπορείτε να θυμηθείτε έστω και μια κοινωνική μεταρρύθμισή τους; Θα δυσκολευτείτε. Πλέον ζούμε σε απαιτητικές και ρευστές ιστορικές περιόδους και η πολιτική δεν μπορεί να ανακυκλώνει ή να καμουφλάρει τα προβλήματα, αλλά να χτίζει πλειοψηφίες και να ενσαρκώνει τα αιτήματα της κοινωνίας ώστε να αναμετρηθεί με αυτά. Να γίνουμε μια χώρα δίκαιη, ανθεκτική, παραγωγική, που δεν θα καταρρέει σε κάθε κρίση. Παρά τα όποια λάθη τού καταλογίζουν αρκετοί συμπολίτες μας, μόνο το ΠΑΣΟΚ με τις διαχρονικές του προοδευτικές αξίες, το πλούσιο έργο του, τα νέα αξιόπιστα πρόσωπά του, την εμπειρία και τις βαθιές του κοινωνικές ρίζες μπορεί να το καταφέρει, χτίζοντας ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης με όσους θέλουν μια δίκαιη κοινωνία και μια αξιοβίωτη, περήφανη Ελλάδα». 

-Σημαντικό μέρος της πολιτικής συζήτησης αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες και τα σενάρια συγκυβέρνησης. Εσείς τι προσδοκάτε από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, και ποια προσέγγιση θεωρείτε πως πρέπει να ακολουθηθεί για το ζήτημα συνεργασιών;

«Τα σενάρια προσπαθούν πάντα να υποκαταστήσουν ή και να χειραγωγήσουν την λαϊκή ετυμηγορία, ακόμη και να τραβήξουν το ενδιαφέρον μακριά από τα φλέγοντα ζητήματα. Τα ανασύρουν και τα αναπαράγουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κάθε φορά που στριμώχνονται πολιτικά ή τώρα που η αυτοδυναμία αποτελεί όνειρο απατηλό για τον κ. Μητσοτάκη και η επιστροφή στην εξουσία ουτοπία για τον κ. Τσίπρα. Ποιος να πάρει στα σοβαρά αυτούς που τη μια βδομάδα θέλουν την αυτοδυναμία και την άλλη επιζητούν συνεργασίες ή περιφρονούν τις εκλογές με απλή αναλογική; Ή αυτούς που μιλάνε για προοδευτική διακυβέρνηση, αλλά ξέπλυναν την ακροδεξιά του Καμμένου και επιζητούν την ακραία πόλωση στην κοινωνία για να κυριαρχήσουν πολιτικά; Τσίπρας και Μητσοτάκης έχουν κριθεί και πέρασαν κάτω από τον πήχη. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψαλιδίσει τις προοπτικές του και την ανοδική του πορεία προσφέροντας σωσίβιο σε αποτυχημένους πρωθυπουργούς. Αν εννοούν όσα λένε για συνεργασίες, ας το αποδείξουν στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Οι πολίτες θα δείξουν τον δρόμο. Δικός μας στόχος είναι σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με κορμό το ΠΑΣΟΚ, με πρόγραμμα αναγέννησης της κοινωνίας και πρόσωπα αξιόπιστα. Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική Αλλαγή».

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις