Ο κύβος ερρίφθη για το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο

Ο κύβος ερρίφθη για το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του νοσοκομείου Μυτιλήνης, μια μονάδα που θα αλλάξει θεαματικά το επίπεδο περίθαλψης για τους καρδιοπαθείς του τόπου μας, καθώς για πρώτη φορά θα δοθεί η δυνατότητα διαγνωστικών εξετάσεων και εν προκειμένω στεφανιογραφιών στη Μυτιλήνη, καθώς επίσης και αντιμετώπιση των εμφραγμάτων με καθετηριασμό για απόφραξη με μπαλονάκι αντί της παρωχημένης μεθόδου της θρομβόλυσης.

Ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Καμπούρης, ακολούθησε τελικά τον ορθόδοξο δρόμο επιλέγοντας την εκπαίδευση καρδιολόγου του νοσοκομείου της Μυτιλήνης στη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, ο οποίος ήδη έχει παρακολουθήσει δύο 20ήμερους κύκλους εκπαίδευσης και αναμένεται να αναχωρήσει ξανά για την Αθήνα για να συνεχίσει. Ταυτόχρονα έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση στην Αθήνα για δύο νοσηλεύτριες και δύο Τεχνολόγους που θα βρίσκονται πίσω από το ακτινολογικό του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, το οποίο πλέον έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για να ξεκινήσει τη λειτουργία του το αργότερο μέχρι το Πάσχα. 

Ο διοικητής του νοσοκομείου Μυτιλήνης εκτιμά ότι ακόμα και μέσα στο Φεβρουάριο μπορούν να ξεκινήσουν οι στεφανιογραφίες, ωστόσο καθώς το Βοστάνειο βρίσκεται σε συναγερμό τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας, καθώς σηκώνει και το μεγαλύτερο βάρος στη Λέσβο, η εκτίμηση είναι πως καλώς εχόντων των πραγμάτων κι αν δεν έχουμε δραματική επιδείνωση των εξελίξεων από τον κορονοϊό μέχρι το Πάσχα η σωτήρια μονάδα θα μπορέσει να έχει ομαλή λειτουργία. 

 

Με βοήθεια στην αρχή 

Το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στην αρχή με βοήθεια από το Ναυτικό Νοσοκομείο με την έλευση για δύο ημέρες κάθε βδομάδα Επεμβατικού Στρατιωτικού Καρδιολόγου, ο οποίος θα συνεργάζεται με το Βοστάνειο μέχρι ο καρδιολόγος που εκπαιδεύεται να μπορεί να λειτουργήσει μόνος του και με ασφάλεια το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο. Η παρουσία Επεμβατικού καρδιολόγου από την Αθήνα για 2 ημέρες την εβδομάδα στη Μυτιλήνη από την πρώτη κιόλας εβδομάδα θα διαμορφώσει ένα άλλο επίπεδο ασφάλειας για τα καρδιολογικά περιστατικά,  καθώς πρόκειται για γιατρό με σημαντική εμπειρία πάνω στο αντικείμενό του. Ταυτόχρονα οι ασθενείς με στηθάγχη, καθώς και εμφραγματίες που παρακολουθούνται θα μπορούν να υποβάλλονται στον τόπο τους σε στεφανιογραφίες, που είναι και η κορυφαία διαγνωστική εξέταση ως προς την αξιοπιστία της για την καταγραφή της στένωσης των στεφανιαίων αρτηριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Καρδιολογική κλινική έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και άλλος καρδιολόγος να εκπαιδευτεί για το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, με τον διοικητή του Βοστάνειου να λέει το ναι, ώστε να υπάρχει διαθέσιμος και δεύτερος γιατρός για να καλύπτονται απρόσκοπτα οι ανάγκες της Λέσβου. 

 

Ο Γιώργος Καμπούρης 

Απαντώντας σε ερώτηση των “Νέων της Λέσβου” ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Καμπούρης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε εδώ με την αμέριστη στήριξη του Υπουργού Υγείας για να θωρακίζουμε τη δημόσια περίθαλψη ανοίγοντας νέους δρόμους για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους ακρίτες του Αιγαίου. Δεν μας επέτρεψαν οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας να ξεκινήσουμε νωρίτερα τη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, έχουμε φτάσει όμως στο τέλος του δρόμου και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ακόμα και το Φεβρουάριο και σε κάθε περίπτωση το αργότερο μέχρι το Πάσχα η μονάδα να λειτουργεί κανονικά, παρέχοντας απρόσκοπτα τις πολύτιμες υπηρεσίες της στους καρδιοπαθείς».

Σημειωτέον ότι το νοσοκομείο Μυτιλήνης έχει ήδη προμηθευτεί ακόμα και τα στεντ που θα χρησιμοποιηθούν στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, ενώ δεν έχει εγκαταλειφθεί και η προσπάθεια για μελλοντική έγκριση προκήρυξης κάλυψης της θέσης με Επεμβατικό Καρδιολόγο από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, δηλαδή της αύξησης των μόνιμων καρδιολόγων στην Καρδιολογική κλινική.

 

Τα εμφράγματα σήμερα στο Βοστάνειο 

Με τη λειτουργία της νέας μονάδας θα έρθουν τα πάνω-κάτω στην περίθαλψη που θα παρέχει η Καρδιολογική Κλινική στο Βοστάνειο. Σήμερα ένας ασθενής που μεταφέρεται στο νοσοκομείο με έμφραγμα αντιμετωπίζεται με θρομβόλυση. Επί της ουσίας τού χορηγούν ενδοφλέβια φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία ανάλογα με το μέγεθος του εμφράγματος λειτουργούν μετά από ώρα ή ώρες (όπως ακριβώς το τουμποφλό στις σωληνώσεις για να το μεταφέρουμε με πολύ απλά λόγια ώστε να γίνει κατανοητό και από τους αναγνώστες που δεν έχουν απαραίτητα ιατρικές γνώσεις). 

Για όση ώρα λειτουργούν τα θρομβολυτικά, το σημείο του καρδιακού μυός που δεν αιματώνεται λόγω του εμφράγματος νεκρώνει σταδιακά, με συνέπεια ο ασθενής να εξέρχεται από το νοσοκομείο με κάποιας μορφής καρδιακή ανεπάρκεια (που σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτεί την εμφύτευση βηματοδότη). Στη συνέχεια θα πρέπει να ταξιδέψει σε νοσοκομεία των Αθηνών για να υποβληθεί σε στεφανιογραφία, να επιτευχθεί η διάνοιξη της αρτηρίας με μπαλονάκι και να τοποθετηθεί στεντ (δακτυλίδι – πλέγμα) το οποίο θα την κρατά ανοιχτή.

 

Με το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο

Με το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο τίποτα από τα παραπάνω δεν θα γίνεται. Άμεσα μετά την εισαγωγή του ασθενούς στην Καρδιολογική Κλινική θα γίνεται καθετηριασμός του, κάτι που σημαίνει με απλά λόγια πως θα εισάγεται ένα “σύρμα” από τη μηριαία αρτηρία (ή και από τον καρπό) που θα φτάνει μέχρι το σημείο του εμφράγματος φουσκώνοντας ένα μπαλονάκι που θα επιτυγχάνει τη διάνοιξη. Από το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο με τον ίδιο τρόπο στη συνέχεια θα τοποθετείται το στεντ στο σημείο της απόφραξης για να μην κλείσει ξανά η αρτηρία. 

Το έμφραγμα είναι μια δυναμική διαδικασία στον οργανισμό του ασθενούς και το κάθε λεπτό που περνά έχει εξέχουσα σημασία για τη ζωή του και τη μετέπειτα κατάσταση της υγείας του. Η αντιμετώπιση του εμφράγματος με καθετηριασμό από το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο  δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται σήμερα τα εμφράγματα στο Βοστάνειο. Πρέπει  να σημειωθεί ωστόσο πως σε περιπτώσεις εξαιρετικά σοβαρών εμφραγμάτων και αναλόγως του σημείου που αυτά διαγιγνώσκονται, η αντιμετώπισή τους δεν γίνεται με καθετηριασμό, καθώς θα πρέπει προηγουμένως να σταθεροποιηθεί ο ασθενής