Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Ο Μουτζούρης κρατάει τον Σκλαβενίτη

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Το οικόπεδο που είχε αγοραστεί επί Νομαρχίας Βογιατζή για να γίνει διοικητήριο «καλοβλέπει» η εταιρεία Σκλαβενίτης για να βρει τις απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης για την αδειοδότησή της

Σε θέση ρυθμιστικού παράγοντα για τα σχέδια της μεγάλης αλυσίδας σούπερ-μάρκετ Σκλαβενίτης (η οποία, όπως ήδη έχουν αποκαλύψει από τις 4 Φεβρουαρίου τα Νέα της Λέσβου, επεκτείνει το δίκτυό της με τη δημιουργία καταστήματος και στη Μυτιλήνη) βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, καθώς η εταιρεία προκειμένου να εξασφαλίσει την προβλεπόμενη αδειοδότηση θα πρέπει να διαθέτει ιδιόκτητες θέσεις στάθμευσης. Πρόκειται για την ίδια πρόβλεψη η οποία είχε ανακόψει τα σχέδια της Carrefour-Μαρινόπουλος να επεκταθεί στη Μυτιλήνη επί δημαρχίας Άρη Χατζηκομνηνού, στο κτίριο της οδού Μάνου Κατράκη, όπου βρίσκεται σήμερα το κινέζικο πολυκατάστημα.  

Καθώς το συγκεκριμένο ακίνητο δεν είχε χώρο για θέση στάθμευσης η Carrefour τότε είχε επιχειρήσει να μισθώσει θέσεις στο δημόσιο πάρκινγκ, ιδιοκτησίας εκείνη την περίοδο της Κτηματικής και μετά την αποκάλυψη της κίνησης αυτής με διαδοχικά ρεπορτάζ της εφημερίδας Αιολικά Νέα και Κυριακάτικα Αιολικά και την παρέμβαση του τότε Δημάρχου στην Κτηματική, ματαιώθηκε ο διαγωνισμός και ναυάγησε η προσπάθεια επέκτασης του σούπερ-μάρκετ στην Μυτιλήνη. Αυτό ακριβώς επαναλαμβάνεται και τώρα μεταξύ της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ Σκλαβενίτης και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

 

Τι ετοιμάζει η Σκλαβενίτης

Η Σκλαβενίτης ετοιμάζει ένα πολύ μεγάλο σούπερ-μάρκετ για τα δεδομένα της Μυτιλήνης, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το εμβαδόν σε δύο ορόφους θα φτάνει τα 2.500 τετραγωνικά.  Το σούπερ-μάρκετ θα στεγαστεί στο παλιό κτίριο της Ατλάντικ στην περιοχή Ταμπακαριά, παραπλεύρως του πρατηρίου υγρών καυσίμων Βουνάτσου και απέναντι – διαγώνια από το σούπερ-μάρκετ Βασιλόπουλος. Ωστόσο ο χώρος που έχει διαθέσιμο το συγκεκριμένο ακίνητο δεν επαρκεί για την δημιουργία των προβλεπόμενων θέσεων στάθμευσης, προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετούνται οι πολίτες και προς τούτο οι υπεύθυνοι της εταιρείας έχουν απευθυνθεί στην Περιφέρεια πληρώνοντας όσο-όσο, ώστε να μισθώσουν τμήμα της γειτονικής έκτασης που ανήκει στην Περιφέρεια. Πρόκειται για οικόπεδο δεκάδων στρεμμάτων που είχε αγοραστεί επί Νομαρχίας Παύλου Βογιατζή για να γίνει, υποτίθεται, διοικητήριο και να στεγαστούν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και το οποίο ουδέποτε αξιοποιήθηκε μέχρι τώρα. 

Υπενθυμίζουμε ότι το οικόπεδο αυτό είχε αγοραστεί το 2008 με τοκοχρεωλυτικό δάνειο της τότε Νομαρχίας από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ύψους 2,3 εκατομμυρίων ευρώ και ετήσια δόση 235.000 ευρώ, που η σύμβαση προέβλεπε να παρακρατείται από πόρους της Νομαρχίας για 15 χρόνια. Υπενθυμίζουμε ότι η αγορά του οικοπέδου είχε γίνει παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης στο τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο, καθώς είχε επισημανθεί ότι ο χώρος είναι αρχαιολογικός! Πράγματι οι ανησυχίες αυτές επιβεβαιώθηκαν μετά το 2010 όταν κατά την διάρκεια της θητείας του ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής, ξεκίνησε διερευνητικές τομές με σκοπό να αξιοποιηθεί η μεγάλη αυτή έκταση και βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα.

 

Πρόταση να το μισθώσουν 

Η αλυσίδα Σκλαβενίτης έχει υποβάλει πρόταση στην Περιφέρεια να μισθώσει τμήμα αυτού του ακινήτου, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως χώρο στάθμευσης για τις ανάγκες του σούπερ- μάρκετ της που θα λειτουργήσει στα Ταμπακαριά. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, βρίσκεται σε συζητήσεις με τους εκπροσώπους της μεγάλης αλυσίδας, έχοντας κάνει μία πρώτη επαφή και μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μετέβησαν παρουσία αρχαιολόγου στο οικόπεδο, όπου εξετάστηκαν τα επιμέρους ζητήματα.  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Περιφερειάρχης δήλωσε θετικός στους εκπροσώπους της αλυσίδας Σκλαβενίτης να προχωρήσει τις διαδικασίες προς έγκριση για να συνάψει η Περιφέρεια μισθωτήριο με την μεγάλη αλυσίδα, ώστε να χρησιμοποιήσει τμήμα του οικοπέδου για τις ανάγκες της. Ωστόσο ο κ. Μουτζούρης εκτός από το μίσθωμα φέρεται να ζητά και κάποια άλλα αντισταθμιστικά οφέλη, όπως είναι η ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων του οικοπέδου και γενικότερα του χώρου, ώστε να μπορεί να είναι επισκέψιμος καθώς και κατασκευή παιδικής χαράς με δαπάνες της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ.  

Η εταιρεία αναμένεται να απαντήσει στην Περιφέρεια εντός των ημερών σε νέα συνάντηση που πρόκειται να προγραμματιστεί και από την οποία θα διαμορφωθεί η τελική συμφωνία για να προχωρήσουν οι διαδικασίες από πλευράς Περιφερειακής Αρχής, καθώς το θέμα λογικά θα πρέπει να τεθεί προς έγκριση στα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας. Σε περίπτωση που η Περιφέρεια απαντήσει αρνητικά, πιθανώς η αλυσίδα σούπερ-μάρκετ να αντιμετωπίσει πρόσκαιρο πρόβλημα στην εξεύρεση των προβλεπόμενων ιδιόκτητων θέσεων στάθμευσης για την αδειοδότησή της, αν δεν βρει αναζητώντας κάποιο άλλο οικόπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι πως ένα οικόπεδο που αγοράστηκε και πληρώθηκε αδρά κάτω από συνθήκες που είχε καταγγείλει το 2008 η αντιπολίτευση στο τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο παρέμεινε άχρηστο για 14 ολόκληρα χρόνια και απ’ ό,τι φαίνεται, ως μόνη προοπτική είναι να αξιοποιηθεί τμήμα του ως πάρκινγκ για τις ανάγκες σούπερ-μάρκετ, ώστε μέσα από το όποιο τίμημα μισθώματος συμφωνηθεί, η Περιφέρεια να ανακτήσει τα λεφτά που πληρώθηκαν, κάτι που προφανώς θα γίνει σε βάθος πολλών δεκαετιών!

spot_img

More articles

spot_img