Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


Με νέα Συντονιστική Επιτροπή υπό την προεδρία του παθολόγου, Νάσου Γαλή, ενώ έχουμε σε εξέλιξη τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου σκοπεύει το επόμενο διάστημα να έχει ακόμα πιο ενεργό παρουσία με διάφορες δράσεις και διαδηλώσεις αντιπολεμικού χαρακτήρα σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία.

Επί του παρόντος, προτεραιότητα για την Επιτροπή έχει η επιτυχία της πορείας Ειρήνης που διοργανώνεται κάθε χρόνο και φέτος θα γίνει την προσεχή Κυριακή, στις 6:00 το απόγευμα, από τη Μυτιλήνη προς την Παναγιούδα, ενώ όσοι θελήσουν να συμμετάσχουν μπορούν να βρεθούν στις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου στην πλατεία Σαπφούς, από όπου θα τους παραλάβει δωρεάν λεωφορείο για να τους μεταφέρει στο σημείο εκκίνησης. 

Χθες το μεσημέρι δόθηκε συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο Λέσβιον από την Επιτροπή, ενώ στην εισηγητική του ομιλία ο Πρόεδρός της κ. Γαλής επεσήμανε τη δύσκολη περίοδο που διάγουμε και η οποία απαιτεί την αλματώδη ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος, με τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία και τη γενίκευσή του, που κάθε μέρα όλο και περισσότερο απειλείται.

Τόνισε πως βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται ανάμεσα σε δύο ιμπεριαλιστικούς πόλους, τη Ρωσία και τους συμμάχους της από τη μία, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ από την άλλη, με στόχο το μοίρασμα των ενεργειακών και άλλων αγορών.

«Αυτόν τον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστών τον πληρώνουν οι λαοί, πρώτα και κύρια ο λαός της Ουκρανίας που ματώνει αλλά και της Ρωσίας, που και τα δικά της παιδιά ματώνουν και στη συνέχεια  οι λαοί των άλλων χωρών, με το κύμα ακρίβειας που διογκώνεται μέρα με τη μέρα και με τον κίνδυνο έλλειψης αγαθών», είπε ο κ. Γαλής. Και συνέχισε θέτοντας μία ακόμα πιο σοβαρή διάσταση: «Ένας λόγος να ανησυχούμε παραπάνω είναι η πρόθεση της Τουρκίας να αξιοποιήσει τη συγκυρία για να προωθήσει τα επεκτατικά της σχέδια στο Αιγαίο και όχι μόνον, ενώ το ΝΑΤΟ φαίνεται πως  συναινεί σε αυτή την τακτική της. Μόνο ασφάλεια δεν νιώθουμε μέσα στο ΝΑΤΟ».

Όπως είπε ο κ. Γαλής, η χώρα μας βρίσκεται σε δεινή θέση. Αυτή χειροτερεύει όλο και περισσότερο από τις αποφάσεις της κυβέρνησης για διευκολύνσεις στους ΝΑΤΟϊκούς, για ανάπτυξη νέων βάσεων – πολεμικών ορμητηρίων, για την ολοκλήρωση της στρατηγικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ που, σημειωτέον, είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και από την όλο και πιο άμεση εμπλοκή της στην πολεμική σύρραξη και στη μοιρασιά της λείας, διεκδικώντας μεταξύ άλλων και ενεργειακούς δρόμους.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις