Από τους μακροβιότερους και πλέον μαχητικούς συνδικαλιστές από το χώρο της Δημόσιας Υγείας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος, θα βρίσκεται σήμερα στη Μυτιλήνη προκειμένου να παραστεί και να ενημερωθεί για τα προβλήματα του Βοστάνειου, κατά τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου. Έχοντας στενούς φιλικούς δεσμούς με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων, Ξενοφώντα Αυγερινό, ο οποίος τον προσκάλεσε, ο κ. Γιαννάκος σήμερα με την παρουσία του αναμένεται να συμβάλει στην ανάδειξη των ζητημάτων του Βοστάνειου και των εργαζομένων και με τον τρόπο του να στρέψει τα βλέμματα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας προς την περιοχή μας. Άλλωστε την προηγούμενη φορά που επισκέφθηκε τη Λέσβο επί προεδρίας, Στρατή Κλεάνθη, στον Σύλλογο, είχε αναδείξει τα υγειονομικά ζητήματα στο τότε Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών της Μόριας και οι δηλώσεις του από την περιοχή είχαν κάνει τον γύρο της Ελλάδας.
Λίγες ώρες πριν φτάσει στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία έδωσε την πρώτη του συνέντευξη στα Νέα της Λέσβου, μιλώντας για τα γενικότερα αλλά και τα ειδικότερα ζητήματα και την επίσκεψή του στο νησί μας.
………………………………………………………………………………………………
-Θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια για την επίσκεψή σας στη Μυτιλήνη και τη συμμετοχή σας στη γενική συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου.
«Ερχόμαστε να αναδείξουμε τα προβλήματα του νοσοκομείου και να επιζητήσουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Μίλησα με τους εργαζόμενους πριν την επίσκεψή μου και μου έχουν αναφέρει ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα κτιριακά στο ψυχιατρικό τμήμα. Έχουμε πάρα πολλά χρόνια που αναδεικνύουμε αυτό το ζήτημα, δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες κτιριακές παρεμβάσεις με αποτέλεσμα αυτό το κτίριο να μην θυμίζει σε τίποτα νοσοκομείο. Συνεχώς το θέτουν οι εργαζόμενοι, αλλά όμως δεν έχει βρεθεί κανένα πρόγραμμα, ούτε προϋπολογισμός, προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες επισκευές και συντήρηση ώστε να λειτουργεί το κτίριο αυτό σε ανθρώπινες συνθήκες. Ταυτόχρονα δεν υπάρχουν ψυχίατροι. Θα πρέπει οπωσδήποτε ένας να επισκεφθεί το Ψυχιατρικό Τμήμα. Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα με ελλείψεις σε γιατρούς, όπως ο θωρακοχειρουργός που δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει ενδοκρινολόγος στο Διαβητολογικό Τμήμα. Το αιμοδυναμικό εργαστήριο λειτουργεί μόνο μια φορά τη βδομάδα με γιατρό αποσπασμένο από νοσοκομείο της Αττικής. Στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα υπάρχουν προβλήματα κι εκεί, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει γιατρός να διαγνώσει τις εξετάσεις. Τα ραντεβού είναι πολύ μακρινά για εργαστηριακές εξετάσεις και εξετάσεις όπως, για παράδειγμα, μαγνητική τομογραφία δεν γίνεται σε εξωτερικούς ασθενείς. Εξετάσεις γυναικολογικές δεν μπορούν να γίνουν σε γυναίκες ή το διαθέσιμο ραντεβού είναι σε τρεις ή περισσότερους μήνες λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν σε προσωπικό αλλά και σε γιατρούς. Ταυτόχρονα ανοίγουν νέα τμήματα χωρίς να μπορούν να υποστηριχθούν από το νοσηλευτικό προσωπικό. Θα πρέπει η κυβέρνηση να προσλάβει νοσηλευτικό προσωπικό, μόνιμο προσωπικό, να μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους εργαζόμενους, να προσλάβει ιατρικό προσωπικό, να δοθούν κίνητρα προκειμένου να προσελκύουν γιατρούς και υγειονομικούς νοσηλευτές. Οι μισθοί είναι εξευτελιστικοί, και των γιατρών αλλά και του υγειονομικού προσωπικού».
-Δεν έρχεστε πρώτη φορά στη Μυτιλήνη. Μας είχατε επισκεφτεί ξανά όταν λειτουργούσε το ΚΥΤ Μόριας κι είχατε θέσει σοβαρά ζητήματα για την υγειονομική κατάσταση.
«Ναι, και θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Κοιτάξτε, εμείς στη δομή της Μόριας είχαμε βρει μία απαράδεκτη υγειονομική κατάσταση, εγώ το είχα χαρακτηρίσει και υγειονομικό ναρκοπέδιο μάλιστα. Πραγματικά ήταν ντροπή για ένα σύγχρονο κράτος αυτή η δομή. Ελπίζω οι μετανάστες να είναι καλύτερα, θέλω να μπορέσουμε να επισκεφτούμε το καινούργιο ΚΥΤ. Πραγματικά ήταν απαράδεκτη η κατάσταση στη Μόρια».
-Θα μας κάνετε ένα σχόλιο για τη σχέση σας με τη διοίκηση του Συλλόγου των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης;
«Με τον σύλλογο του νοσοκομείου είμαστε σε μία διαρκή συνεργασία, προκειμένου να προωθούμε και να επιλύονται τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο. Αυτό που θέλουμε να στείλουμε ως μήνυμα είναι ότι εμείς είμαστε αρωγοί, θα σταθούμε δίπλα στον σύλλογο, αλλά και στους πολίτες προκειμένου να βελτιώνεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και να επιλύονται τα προβλήματα των εργαζομένων».
-Ποια είναι η σχέση της Ομοσπονδίας με το Υπουργείο Υγείας επί της παρούσας κυβέρνησης;
«Πάντα επιζητούσαμε και επιζητούμε τη συνεργασία και νομίζω ότι υπάρχει ένα βήμα διαλόγου με το Υπουργείο Υγείας, αλλά από τη Δευτέρα εμείς αγωνιστικά διεκδικούμε την επίλυση των προβλημάτων που είναι πάρα πολύ σημαντικά. Για παράδειγμα είμαστε πολύ δυσαρεστημένοι με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Ουσιαστικά δεν αύξησε τίποτα πέραν μιας μικρής αύξησης των γιατρών. Για το υπόλοιπο προσωπικό καμία αύξηση, με χαμηλότατους μισθούς, για κανένα από τα αιτήματα, για τα βαρέα κι ανθυγιεινά, για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων δεν έγινε καμία αναφορά και θα επιδιώξουμε με αγωνιστικές κινητοποιήσεις να πείσουμε την κυβέρνηση να προωθήσει για επίλυση τα δίκαια αιτήματά μας τα οποία στη διάρκεια της πανδημίας εν πολλοίς είχε υποσχεθεί ότι θα επιλύσει».
-Πιστεύετε ότι ο κορονοϊός ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να καλυφθούν κρίσιμα ζητήματα της δημόσιας περίθαλψης;
«Κοιτάξτε, αυτό που απέδειξε ο κορονοϊός είναι ότι ο δημόσιος τομέας είναι ανεκτίμητος και πρέπει να ενισχυθεί και να προστατευτεί και νομίζω ότι αυτό ήταν και κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης που είχε εκφράσει κατ’ επανάληψη την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας. Νομίζω ότι φρέναρε η πανδημία τα σχέδια της κυβέρνησης και καλό είναι πια αφού απεδείχθη ότι ο ιδιωτικός τομέας περισσότερο την πανδημία την είδε ως ευκαιρία να αυξήσει τα κέρδη του, να καθίσουμε κάτω να ενισχύσουμε το εθνικό σύστημα υγείας, γιατί πραγματικά είναι απαραίτητο στους πολίτες, διότι τώρα πληρώνουν για την υγειονομική περίθαλψη, πάρα πολλούς φόρους, η ακρίβεια τσακίζει. Θα πρέπει η υγεία να παρέχεται δωρεάν με ισότιμη πρόσβαση, άρα λοιπόν θα πρέπει να την προστατεύσουμε και να την ενισχύσουμε».
-Ποια είναι τα βασικά αιτήματα που θέτει η ΠΟΕΔΗΝ στις διεκδικήσεις της σήμερα;
«Η χρηματοδότηση του εθνικού συστήματος υγείας, θα πρέπει να προσληφθεί προσωπικό, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, να ενταχθούμε στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, να χαρακτηριστούν εργατικά ατυχήματα οι θάνατοι πολλών συναδέλφων από κορονοϊό αλλά κι από άλλες ασθένειες εξαιτίας της επικινδυνότητας της δουλειάς μας, να αυξηθούν οι μισθοί, να επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι συνάδελφοι πίσω, να αποσυρθεί το καθηκοντολόγιο των ΔΕ νοσηλευτών που αδρανοποιεί χιλιάδες νοσηλευτές, να εκδοθεί νέο καθηκοντολόγιο που θα είναι σύμφωνο με το πρόγραμμα σπουδών με ενιαίο βάρος στη νοσηλευτική, στο νοσηλευτικό προσωπικό και διέξοδο στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση των ΔΕ».
-Σας ευχαριστώ πολύ κ. Γιαννάκο για τη συνέντευξη που παραχωρήσατε στην εφημερίδα μας.