Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΑ “ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ”: «Ο κόσμος τιμωρεί ή επιβραβεύει συμπεριφορές»

Spread the love

Είχε πλειοψηφήσει στις προηγούμενες εκλογές για τον Σύλλογο Εργαζομένων του νοσοκομείου Μυτιλήνης, βρέθηκε όμως εκτός λόγω της συμμαχίας της δεύτερης και τρίτης παράταξης στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ!

Στις τελευταίες εκλογές οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου φρόντισαν να του δώσουν μεγαλύτερη δύναμη με μια επιπλέον έδρα στο Διοικητικό Συμβούλιο ώστε να σχηματίσει άνετα «κυβέρνηση». Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, ενός εκ των μεγαλύτερων Σωματείων του τόπου μας, ο Στρατής Κλεάνθης έχει διακριθεί εκτός από τους χαμηλούς του τόνους και για τη συνέπεια και την ευθύτητά του μετρώντας μόνο φίλους, καθώς αυτό που πιστεύει είναι πως «η κοινωνία επιβραβεύει ή τιμωρεί συμπεριφορές».

Διανύοντας το δεύτερο χρόνο της θητείας του στο τιμόνι του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου και έχοντας αναπτύξει μία πολύπλευρη δραστηριότητα αναδεικνύοντας και ζητήματα ιατρικού ενδιαφέροντος, ο κ. Κλεάνθης μιλά στην πρώτη του συνέντευξη στα “Νέα της Λέσβου” για όλους και για όλα. Για τα προβλήματα του νοσοκομείου, τα ζητήματα και τις προκλήσεις για το ΕΣΥ, τις δυσκολίες συνεργασίας με τη διοικήτρια, Άννα Ζερβού, την οποία καλεί να παραιτηθεί άμεσα μαζί με όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ σκιαγραφεί το πρόσωπο της Λέσβου που κατά τη γνώμη του θα πρέπει να είναι ο επόμενος διοικητής του νοσοκομείου Μυτιλήνης στις λέξεις “πολιτικός μάνατζερ”!

-Κύριε Κλεάνθη, αναλάβατε σε μια κρίσιμη καμπή το τιμόνι του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Μυτιλήνης. Παρότι που και στην προηγούμενη περίοδο είχατε την πλειοψηφία, δυστυχώς οι συμμαχίες που λειτούργησαν δεν σας επέτρεψαν ούτε να συμμετάσχετε στο Προεδρείο.

«Πράγματι η περίοδος 2015-2017 έχει μείνει ως μελανή κηλίδα στα συνδικαλιστικά πράγματα και αναφέρομαι στον αποκλεισμό της παράταξής μας από το προεδρείο, όντας πρώτη με ποσοστό 48% αλλά τρεις από τις τέσσερις έδρες, απλής αναλογικής γαρ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαρραγεί η ενότητα των εργαζομένων, να λειτουργήσει ο σύλλογος για έναν χρόνο με τέσσερα μέλη και να κληρονομήσουμε σοβαρά προβλήματα που ευτυχώς σήμερα που μιλάμε και μόλις σήμερα κυριολεκτώ τα έχουμε φέρει σε καλό επίπεδο. Αυτό τελείωσε και όσο και αν μας πληγώνει προσπαθούμε να τα προσπερνούμε χάριν της ενότητας. Άλλωστε οι συνάδελφοι απάντησαν σε αυτή την πρωτοφανή αγνόηση της βούλησής τους και έστειλαν σαφές μήνυμα που πολύ φοβάμαι ότι δεν ελήφθη. Σε λίγους μήνες στον δημόσιο απολογισμό θα κριθούμε, όσοι επιλέξουμε τουλάχιστον να επανακριθούμε από τους συναδέλφους».

-Το πρώτο μισό της θητείας σας στο Σύλλογο Εργαζομένων αναδείξατε κρίσιμα ζητήματα, όπως το ότι φέρατε στη Μυτιλήνη την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ και σηκώσατε τα υγειονομικά ζητήματα του Κέντρου Μεταναστών της Μόριας, ενώ με έκπληξη είδαμε για πρώτη φορά το Σύλλογο να αναδεικνύει και τα ζητήματα των ιατρικών ελλείψεων. 

«Είναι γνωστές οι παρεμβάσεις μας, όπως αυτή που αναφέρετε που πρώτοι φέραμε στη δημοσιότητα με επίσκεψή μας εντός του κέντρου και με τις χαρακτηριστικές δηλώσεις μας πάνω από τα λύματα που ξεχείλιζαν στο ΚΥΤ, με την επιμονή μας στην ανάγκη δημιουργίας αξιόπιστων εξωνοσοκομειακών δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας εντός των χώρων συγκέντρωσης των μεταναστών και παράλληλη ενίσχυση των υπαρχόντων (Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης), ώστε να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο. Ζητήσαμε αυστηρό έλεγχο των εισαγόμενων για εξετάσεις και όχι μόνο, ενίσχυση της φύλαξης, διαρρύθμιση του πάρκινγκ και βέβαια σοβαρή ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό, κυρίως των βεβαρημένων τμημάτων, τόσο σε  νοσηλευτικό όσο και σε ιατρικό προσωπικό, που καθυστέρησε πολύ η επιλογή των προκηρυγμένων θέσεων και εδώ ναι, πράγματι παρεμβαίναμε. Δυστυχώς εκτός της έλευσης ιατρών τίποτα άλλο δεν προχώρησε». 

– Είστε ένας άνθρωπος που είναι γνωστό ότι ανήκετε στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας και έχει ενδιαφέρον να σχολιάσετε τα όσα άφησε πίσω της η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΣΥ. 

«Ποτέ δεν έκρυψα την πολιτική μου τοποθέτηση και ποτέ όμως δεν μου στέρησε τη δυνατότητα να χαριστώ στους δικούς μου ή να συνεργαστώ με ανθρώπους διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων. Πιστεύω, στο ανθρωποκεντρικό και δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ με επαρκείς συνθήκες εργασίας στους λειτουργούς του, νοσηλείας και καλών παροχών υγείας στους προστρέχοντες σ’ αυτό, στην αξιοποίηση ανθρώπων που μπορούν να υπηρετήσουν τις σύγχρονες ανάγκες με γρήγορες και ευέλικτες κινήσεις και αποφάσεις όπου και όταν χρειάζονται και βέβαια σε ένα καλά αμειβόμενο προσωπικό και αυτά θα υπηρετώ. Τώρα στην ερώτησή σας. Αυτό που τιμωρεί ή επιβραβεύει ο κόσμος είναι οι συμπεριφορές και αυτό έπραξε προσφάτως. Δεν θέλω να μηδενίσω τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες βελτίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας καταβλήθηκαν και σίγουρα δεν είμαι ο καλύτερος κριτής, μιας και το Βοστάνειο ποτέ δεν μας απογοήτευσε ούτε στα χρόνια της χειρότερης κρίσης με σκηνές ντροπής, που αλλού βλέπουμε και αυτό δεν είναι τυχαίο». 

-Σε επίπεδο νοσοκομείου Μυτιλήνης μπορέσατε να συνεργαστείτε με την απερχόμενη διοικήτρια Άννα Ζερβού;  

«Ως διοίκηση πιστεύω γρήγορα να αποτελέσει μια όχι καλή ανάμνηση και μια καλή υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει όλο το διορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο είναι η παραίτηση! Δυστυχώς πέραν της απλής διαχείρισης που δεν χρειάζεται και διοίκηση για να γίνει, τίποτα. Δυσκίνητη, αυταρχική, δεν άκουγε ή άκουγεεπιλεκτικά πολλές φορές, με αποκορύφωμα την περίοδο που διανύουμε το νοσοκομείο μοιάζει ακυβέρνητο καράβι. Πρέπει να τονίσω τις μεγάλες ευθύνες της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου που με ανεξήγητη επιμονή τη διατήρησαν στη θέση της ακλόνητη, οδηγώντας σε παραίτηση χρήσιμους και πάντως σίγουρα συνεννοήσιμους ανθρώπους και εδώ θα σταματήσω την κριτική για να μην παρεξηγηθώ ως προς τη στιγμή που ασκώ την κριτική, αν και τα έχουμε πει και πριν. Εύχομαι στην επιλογή της νέας διοίκησης να είμαστε πιο τυχεροί. Εκ της εμπειρίας μου, θα ήταν επιθυμητό ένα κράμα από την εργατικότητα της Τριανταφυλλιάς Αδαμαντίδου, την ψυχραιμία του Σταύρου Ψαρρόπουλου, την τόλμη του Άρη Χατζηκομνηνού και τη γνώση επί του αντικειμένου από τον Δημήτρη Κατσιφαράκη, κοινώς, έναν πολιτικό μάνατζερ!».  

-Σας έχουμε δει μεταξύ των θεμάτων που έχετε αναδείξει να αναφέρεστε και στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο. Πιστεύετε ότι θα προχωρήσει και θα εγκαινιαστεί ή θα παραληφθεί ο εξοπλισμός  και θα παραμείνει αναξιοποίητο; 

«Και εδώ σ’ αυτή τη σημαντική προσθήκη στο νοσοκομείο μας έχουμε καθυστερήσει με ευθύνη της διοίκησης. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια του εξοπλισμού αν και περαιώθηκε εδώ και καιρό ακόμα δεν εγκαταστάθηκε, άγνωστο γιατί. Όμως, όπως είχαμε πει, ήδη έπρεπε να είμαστε έτοιμοι και στο ανθρώπινο δυναμικό, που πρέπει να είναι εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο και εδώ, ναι, πιστεύω ότι για πόσο δεν ξέρω, θα μείνει αναξιοποίητο!»

-Με την ψυχιατρική κλινική ποιες ενέργειες έχετε κάνει ως Σύλλογος και πού βρίσκεται το όλο θέμα; 

«Άλλη πονεμένη ιστορία, η ανάδειξη του θέματος και ό,τι έχει γίνει με την ψυχιατρική το έχουμε κάνει εμείς από την αρχή της θητείας μας. Δυστυχώς όμως τίποτα μέχρι σήμερα. Ακόμα δεν έχουν προχωρήσει ούτε καν οι μελέτες με τα χρήματα να περιμένουν στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου. Το δε κτίριο συνεχίζει να αποτελεί μια σοβαρή παραφωνία δίπλα στα σύγχρονα κτίρια. Αυτή η δομή στο νοσοκομείο έπρεπε ήδη να έχει κλείσει και να σχεδιαστεί εξ αρχής!»

-Ποια είναι σήμερα τα βασικότερα ζητήματα στην δημόσια περίθαλψη για τη Λέσβο και ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε ιεραρχήσει για να διεκδικήσετε από τη νέα κυβέρνηση και το νέο Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια; 

«Το πρώτο είναι ο προσεγμένος και άμεσος ορισμός της νέας διοίκησης με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που περιέγραψα, η αντιμετώπιση της επιβάρυνσης που δέχονται από το μεταναστευτικό-προσφυγικό και ποσοτικά και ποιοτικά. Οι δημόσιες δομές και δη το νοσοκομείο δεν είμαι σίγουρος για πόσο ακόμα θα μπορεί να αντεπεξέρχεται ικανοποιητικά και αυτό θα τεθεί με ένταση στη νέα πολιτική ηγεσία. Χρήζει επαρκούς τόσο οικονομικής ενίσχυσης χωρίς τσιγγουνιές, όσο και  σε έμψυχο δυναμικό, εξειδικευμένο και μόνιμο, με βάση έναν νέο οργανισμό που θα λαμβάνει υπόψη τη νησιωτικότητα. Ταχύτατα να προχωρήσουν οι κρίσεις διευθυντών, υποδιευθυντών, προϊσταμένων (πάμε σε επταετία ήδη από την τελευταία κρίση), ώστε μαζί με τη νέα διοίκηση να γίνει και ένας γενναίος επανασχεδιασμός από τους νέους και επαναξιολογημένους συναδέλφους. Η πλήρης αξιοποίηση του ΚΕΦΙΑΠ στην Καλλονή, μια δομή με τεράστιες δυνατότητες για το νησί, η επαναφορά όλων των δημόσιων δομών υγείας του νησιού υπό τη διοίκηση του νοσοκομείου, η δημιουργία της μονάδας νεογνών και όλα αυτά που έχουμε κατά καιρούς πει και αρμοδίως καταθέσαμε και μερικά περιγράφονται και στη συνέντευξή μου, μικρά και μεγάλα μα εξίσου σημαντικά που δεν υλοποιήθηκαν, άλλα καθυστερούν και άλλα δεν υιοθετήθηκαν».

-Σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη.

«Κι εγώ για την δυνατότητα να πούμε κάποια πράγματα και να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία».   

 

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση