- «Έχοντας 40 χρόνια εμπειρίας ως ειδικός σε πυροσβεστήρες, έχω να πω με θλίψη ότι κανείς δεν νοιάζεται για την πρόληψη τέτοιων φαινομένων», δηλώνει ο κ. Καρυώτης
Το τελευταίο διάστημα οι φωτιές σε δυο ιδιωτικά Ι.Χ. καθώς και σε ένα στρατιωτικό όχημα προκάλεσαν συζητήσεις γύρω από την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, και συνεπακόλουθα για την απαραίτητη επιλογή και μετέπειτα συντήρηση των πυροσβεστήρων. Δυστυχώς όμως, ενώ κυκλοφορούν πολλοί πυροσβεστήρες στην αγορά, οι περισσότεροι κρίνονται ανεπαρκείς, ή δεν παρέχονται από επαγγελματίες στο χώρο.
Τα Νέα της Λέσβου αναγνωρίζοντας τη σημασία της προφύλαξης και πρόληψης της πυρκαγιάς, συναντήθηκαν με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος-εργαστηρίου «ALBATROS» (Π. Βοστάνη 9), και 40 χρόνια ειδικό σε πυροσβεστήρες. Ο ίδιος διατηρεί εδώ και χρόνια το μόνο πιστοποιημένο εργαστήριο πάνω στη Λέσβο που πραγματοποιεί υδραυλικές δοκιμές. Στο χώρο του μας κατατόπισε σε θέματα επιλογής του κατάλληλου πυροσβεστήρα σε κάθε περίπτωση, ενώ μάς εξήγησε κάθε πότε πρέπει να γίνεται έλεγχος και συντήρηση, προκειμένου να αποφευχθεί το… απευκταίο.
«Έχοντας 40 χρόνια εμπειρίας ως «πυροσβεστηράς», έχω να πω με θλίψη ότι κανείς δεν νοιάζεται για την πρόληψη τέτοιων φαινομένων, και όταν αγοράσει τελικά πυροσβεστήρα, αυτό το κάνει μόνο και μόνο για να είναι καλυμμένος απέναντι στο νόμο. Αυτό όμως δεν θα έπρεπε να είναι έτσι, καθώς πρόκειται για τη δική μας ασφάλεια», επισημαίνει ο κ. Καρυώτης.
Τι να γνωρίζουμε
Ποιοι είναι οι κατάλληλοι πυροσβεστήρες για το αμάξι ή για το σπίτι μας; «Η νομοθεσία προβλέπει την ύπαρξη πυροσβεστήρων στο αυτοκίνητο, στο σκάφος αλλά και στα καταστήματα και τις υπηρεσίες. Παράλληλα είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πυροσβεστήρας και στο σπίτι μας», μας λέει. Και συνεχίζει: «Οι πυροσβεστήρες των δυο κιλών είναι οι πιο κατάλληλοι για το αυτοκίνητό μας. Παράλληλα υπάρχουν και των τριών κιλών, καθώς και πυροσβεστήρες οροφής, έξι και 12 κιλών, οι τελευταίοι για τα καταστήματα αλλά και το σπίτι μας. Επειδή όταν ανοίξουμε τον πυροσβεστήρα το περιεχόμενό του θα διαρρεύσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, είναι σημαντικό να παίρνουμε πυροσβεστήρα με όσα περισσότερα κιλά γίνεται».
Ο κ. Καρυώτης μίλησε και για την σημασία των τακτικών ελέγχων: «Οι άνθρωποι δεν κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους, ούτως ώστε να αποφεύγονται οι πυρκαγιές. Συγκεκριμένα, η ηλικία των πυροσβεστήρων είναι 20 χρόνια. Στα πέντε χρόνια γίνεται περαιτέρω συντήρηση, καθώς μπορεί να αλλαχθεί η σκόνη που περιέχουν. Στα δέκα χρόνια θέλει υδραυλική δοκιμή και αναγόμωση.
Επιπλέον, κάθε πυροσβεστήρας πρέπει να έχει χαραγμένα πάνω του ημερομηνία κατασκευής, αριθμό μητρώου, καθώς και την πιστοποίηση από τον αρμόδιο Φορέα Ελέγχου, την Bureau Veritas Hellas A.E ή την ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε.».
Σε περίπτωση, μάς λέει ο ίδιος, που δεν θέλουμε να πάμε απευθείας στον «πυροσβεστηρά», μια καλή ένδειξη να καταλάβουμε αν είναι λειτουργικός ο πυροσβεστήρας, είναι να ελέγχουμε συχνά την πίεσή του και να είναι ο δείκτης του ρολογιού στη μέση.
Πού τοποθετούμε τον πυροσβεστήρα; «Κάτω από την θέση του οδηγού, είναι η πιο σωστή θέση μέσα στο αμάξι. Κατά τα άλλα, όταν πρόκειται για κτίρια υπηρεσιών ή καταστημάτων, πρέπει ο πυροσβεστήρας να βρίσκεται σε εμφανές σημείο», επισημαίνει ο ιδιοκτήτης του ALBATROS.
Ο κ. Καρυώτης μάς μίλησε και για τον τρόπο που πρέπει να χρησιμοποιούμε τον πυροσβεστήρα. «Χρειάζεται να ρίχνουμε το περιεχόμενο στη βάση της φωτιάς, σε υπήνεμο σημείο, και έχοντας υπόψη ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και αποτελεσματικοί», καταλήγει ο ίδιος.