Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Ο Θεόφιλος της Λέσβου

  • Συλλεκτικό νόμισμα για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του 

Σε συνεννόηση με το Εθνικό Νομισματοκοπείο η Αντιδημαρχία πολιτισμού προχωρά στην έκδοση συλλεκτικού νομίσματος με τίτλο ««150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ», που ήδη κυκλοφορεί. Είχαν ήδη προηγηθεί ενέργειες για να κηρυχθούν τα έργα του Θεόφιλου από το Υπουργείο Πολιτισμού ως κινητά έργα πολιτιστικής κληρονομιάς και να διασφαλιστεί η αυθεντικότητά τους σε όποια μελλοντική μετακίνηση ή χρήση.

Πέρα από τα παραπάνω ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παναγιώτης Τσακύρης, προχώρησε και σε τρεις ακόμη ενέργειες με σκοπό την ανάδειξη των έργων του μεγάλου μας ζωγράφου:

  1. Τέσσερα έργα του Θεόφιλου θα συμπεριληφθούν στην ψηφιακή σύνθεση και παραγωγή καλλιτεχνικής διασκευής που θα υλοποιηθεί από την Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ευφυών Περιβαλλόντων του Πολυτεχνείου Κρήτης για λογαριασμό της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021».
  2. 2. Τα έργα του Θεόφιλου θα συμπεριληφθούν στο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821, το οποίο θα προβάλει η δημόσια τηλεόραση και θα είναι διάρκειας 13 ωρών.
  3. Έργο του Θεόφιλου αποτέλεσε εξώφυλλο στην έκδοση Παγκόσμιου Συνεδρίου Ιστορικών που έγινε στο Παρίσι το 2020 και συμμετείχε το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης που αφιλοκερδώς προέβη στην ψηφιοποίηση των έργων και μέσα από αυτή την πολύ προσεγμένη εργασία, μας δίνεται η δυνατότητα να προβάλλουμε το έργο του μέσω αξιόλογων και σοβαρών προσπαθειών και κατά συνέπεια και το Μουσείο Θεόφιλου.

Δεν αφήνουμε να πάει τίποτα χαμένο και αξιολογούμε κάθε ευκαιρία και πρόταση, πάντα με γνώμονα τον σεβασμό του μεγάλου λαϊκού μας ζωγράφου και την προβολή του τόπου μας», αναφέρει χαρακτηριστικά σχετική ανακοίνωση.