Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ: «Το κάθε νοσοκομείο αποφασίζει μόνο του αν θέλει απογευματινά χειρουργεία»

Spread the love

Στα 51 του χρόνια βρίσκεται για δεύτερη φορά στη θέση του Υπουργού Υγείας, καθώς η πρώτη ήταν επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά μέχρι τον Ιούνιο του  2014 όταν κατήργησε τα πολυιατρεία του ΙΚΑ, δημιουργώντας στη θέση τους το ΠΕΔΥ. Είχε ενταχθεί μόλις το 2012 στη Νέα Δημοκρατία όταν διαφώνησε τότε ως βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού βγαίνοντας εκτός γραμμής και ψηφίζοντας το δεύτερο μνημονιακό πρόγραμμα. Μέσα σε 14 χρόνια από την προσχώρησή του στη Νέα Δημοκρατία κατάφερε να αναδειχθεί στις κορυφαίες θέσεις του κόμματος φτάνοντας Αντιπρόεδρος, ενώ πέρασε σχετικά αλώβητος από τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας και Υγείας, καθώς – όπως και ο ίδιος αναφέρει ως επιχείρημα για τα απογευματινά χειρουργεία  –   δεν είχε ιδιαίτερες αντιδράσεις σε σκληρά νομοσχέδια, όπως για τα εργασιακά και τα απογευματινά χειρουργεία.

Ως Υπουργός Υγείας επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Λέσβο (είχε έρθει τον περασμένο Οκτώβριο για τη στήριξη της υποψηφιότητας του Αλκιβιάδη Στεφανή), ώστε σήμερα στις 11:00 το πρωί να εγκαινιάσει τις νέες εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ στη Μυτιλήνη, ενώ παραχώρησε συνέντευξη απαντώντας στα ερωτήματα της εφημερίδας μας. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗ ΣΑΜΙΩΤΗ 

-Κύριε Υπουργέ να ξεκινήσουμε με ένα σχόλιό σας, με αφορμή την έλευσή σας στη Λέσβο, όπου θα εγκαινιάσετε στη Μυτιλήνη τις νέες εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ. 

«Αισθάνομαι πολύ μεγάλη υπερηφάνεια που επί θητείας μου ολοκληρώθηκε ένα αίτημα χρόνων για τη Λέσβο, να έχουμε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις για το ΕΚΑΒ ώστε να καλύψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού, που είναι πολύ μεγάλες και αποτελεί μία πολύ κρίσιμη γεωγραφική περιφέρεια της χώρας». 

-Με την ιδιότητα του Υπουργού Υγείας έρχεστε για πρώτη φορά, οπότε θα δείτε και το νοσοκομείο και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (;), δεδομένου ότι η μέρα, Μεγάλη Τρίτη, είναι κάπως δύσκολη;

«Μπορεί το πρόγραμμά μου να είναι πιεσμένο, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να μην βρίσκομαι σήμερα εδώ. Το ότι ολοκληρώνουμε ως το τέλος του έτους το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου που ήταν ένα αίτημα ετών και ξεκίνησε και ολοκληρώνεται επί της κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη, και με τις σημαντικές προσπάθειες του τοπικού μας βουλευτή, του Χαράλαμπου Αθανασίου, νομίζω είναι πολύ σημαντικό και οι κάτοικοι θα δουν σημαντική διαφορά στην παροχή των υπηρεσιών υγείας. Είμαι περήφανος γι’ αυτό και φυσικά θα επισκεφτώ το νοσοκομείο». 

-Στη Λέσβο, στο νοσοκομείο Μυτιλήνης τους προηγούμενους μήνες ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τα απογευματινά ιατρεία. Πρόσφατα πέρασε το νομοσχέδιο και για τα απογευματινά χειρουργεία, όμως στη Λέσβο η αναμονή για χειρουργεία είναι μηδενική. Υπάρχει λόγος για εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων σε περιοχές, όπως η Λέσβος;

«Το κάθε νοσοκομείο αποφασίζει μόνο του αν θέλει να κάνει ή όχι απογευματινά χειρουργεία. Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να το αποφασίζουν, θέτοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις. 

Δεν έχει να κάνει μόνο με τις αναμονές. Μπορεί ένας συμπολίτης μας από τη Λέσβο αντί να επιλέξει να πάει σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, να επιλέξει να κάνει χρήση των υπηρεσιών του ΕΣΥ κατά απόλυτη προτεραιότητα στα απογευματινά χειρουργεία. Γιατί να του στερήσουμε αυτό το δικαίωμα εάν το επιθυμεί; Επαναλαμβάνω όμως, αυτό θα είναι στην κρίση των γιατρών». 

-Με τα απογευματινά χειρουργεία η αίσθηση που υπάρχει στους πολίτες και είναι και αυτό που σας καταλογίζουν οι συνδικαλιστές και η αντιπολίτευση είναι ότι η υγεία οδηγείται σε εμπορευματοποίηση, δηλαδή όποιοι έχουν χρήματα να καλύψουν τη νοσηλεία τους έχουν νοσηλεία. Ο δικός σας αντίλογος ποιος είναι;   

«Νομίζω έχει εξηγηθεί επαρκώς όλο το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων και πλέον οι αντιδράσεις είναι σχεδόν μηδαμινές. Τα απογευματινά χειρουργεία είναι μία ακόμα επιλογή στις ήδη υφιστάμενες επιλογές του συστήματος. Δεν επηρεάζουν τα πρωινά χειρουργεία, τα οποία συνεχίζονται κανονικά και στην ώρα τους. Άρα, δεν επηρεάζονται καθόλου οι συμπολίτες μας που μέχρι τώρα ήθελαν να κάνουν χρήση των πρωινών χειρουργείων. 

Η μόνη ωφέλεια που μπορεί να υπάρξει είναι προς τη θετική πλευρά. Εάν κάποιοι από τη λίστα επιλέξουν να φύγουν και να πάνε στα απογευματινά χειρουργεία, η κίνηση των πρωινών χειρουργείων γίνεται ταχύτερη. Κατά τα λοιπά, το να μπορεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας να αξιοποιεί καλύτερα τους πόρους του και το προσωπικό του, δεν καταλαβαίνω γιατί ενοχλεί. Εμείς επαναλαμβάνω, δίνουμε μία δυνατότητα, μία ελευθερία, δεν επιβάλλουμε σε κανέναν τίποτα». 

-Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου ζήτησε πρόσφατα τη δημιουργία ογκολογικού κέντρου στη Μυτιλήνη με τομέα  δράσης σε όλο το Βόρειο Αιγαίο και άλλα νησιά με γραμμικό επιταχυντή!! Ένα τέτοιο αίτημα είναι ουτοπικό για τα σημερινά δεδομένα και για περιοχές, όπως η Λέσβος. Βγάζει όμως την αγωνία των καρκινοπαθών και θέλω να σας ακούσω να μας μιλάτε για την ουσία της πρόσβασης των καρκινοπαθών στις ακτινοβολίες και στις θεραπείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει μεγάλη αναμονή. Γνωρίζω περιπτώσεις καρκινοπαθών που αν δεν είχαν απευθυνθεί για ακτινοβολίες στον ιδιωτικό τομέα ακόμα θα περίμεναν. Τι σκοπεύετε να κάνετε προς αυτήν την κατεύθυνση; 

«Σέβομαι και τον τελευταίο καρκινοπαθή της χώρας και την αγωνία που περνάει ο ίδιος και η οικογένειά του για να έχει την καλύτερη δυνατή θεραπεία όσο γρηγορότερα γίνεται. 

Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι οι αντικειμενικές δυνατότητες του κράτους μας είναι τέτοιες που θα μπορούσαν να φτιάξουν αντίστοιχα ογκολογικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι εφικτό. Προσπαθούμε όμως και ιδιαίτερα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να εξασφαλίσουμε στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας και σε μία γεωγραφική κατανομή τέτοια που θα είναι ικανή, τον κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό και το κατάλληλο προσωπικό, ώστε να επιταχυνθούν οι ογκολογικές θεραπείες και να αποφορτιστεί το σύστημα».

-Μετά τη δημοπράτηση της ψυχιατρικής κλινικής, η οποία ολοκληρώνεται το 2025, ουσιαστικά το Βοστάνειο κτιριακά θα είναι πλήρες και σύγχρονο. Υπάρχουν όμως μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το πρόβλημα είναι ότι δεν έρχονται γιατροί στα νησιά. Πώς σκοπεύετε να καλύψετε αυτές τις ελλείψεις;

«Προκηρύξεις κάνουμε συνεχώς και χθες υπέγραψα νέες προκηρύξεις μονίμου προσωπικού στο ΕΣΥ. Δυστυχώς, πολλές θέσεις παραμένουν άγονες, ιδιαίτερα ιατρικού προσωπικού και στην πρόσφατη προκήρυξη των 700 θέσεων, 126 θέσεις παρέμειναν άγονες. 

Θα παρουσιάσουμε σύντομα ένα πλέγμα κινήτρων μήπως μπορέσουμε και θεραπεύσουμε αυτή την αδυναμία. Οφείλω να σας πω ότι όλες μας οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στο να κάνουν το σύστημα περισσότερο ελκυστικό». 

-Κύριε Γεωργιάδη, σας θυμάμαι ως Υπουργό Υγείας στην κυβέρνηση Σαμαρά όταν καταργήσατε τα πολυιατρεία του ΙΚΑ και μετατράπηκαν σε ΠΕΔΥ το 2014.  Η επόμενη κυβέρνηση τα μετέτρεψε στα Κέντρα Υγείας εντάσσοντας και τις ΤΟΜΥ, που ουσιαστικά εδώ ο κόσμος καθώς είναι στεγασμένα στον ίδιο χώρο στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης δεν έχει καταλάβει τη διαφορά. Άλλες ΤΟΜΥ δεν έγιναν στη Λέσβο παρά τις υποσχέσεις των προηγούμενων (ΣΥΡΙΖΑ),  όμως το δικό μου ερώτημα είναι το εξής: Με τα πολυιατρεία του ΙΚΑ προ του 2014 υπήρχαν δεκάδες ειδικότητες για τη Μυτιλήνη, που μαζί με τα γύρω χωριά έχει τον πληθυσμό της μισής Λέσβου. Υπήρχε ακόμα και ορθοδοντικός για τα παιδιά των φτωχών οικογενειών! Σήμερα υπάρχουν ελάχιστες ειδικότητες, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Έχετε μετανιώσει για την κατάργηση  των πολυιατρείων του ΙΚΑ και το ρωτώ αυτό καθώς τότε θυμάμαι είχατε πει ότι ή στο ΙΚΑ ή στα ιατρεία τους ως ιδιώτες που ήταν. Τώρα όμως οι ιδιώτες γιατροί έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με τα νοσοκομεία;

«Η μεταρρύθμιση του ΠΕΔΥ ήταν η πιο σημαντική μεταρρύθμιση στην παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μαζί με την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ.  Σήμερα οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ είναι καλύτερες από ποτέ. Η εικόνα που παρουσιάζεται για τα πολυιατρεία του ΙΚΑ, με συγχωρείτε, είναι λίγο ρομαντική. Στην πραγματικότητα οι αναμονές ήταν πολύωρες και πολλές φορές το φακελάκι έπεφτε σύννεφο. 

Αυτά τα ξέρουμε πάρα πολύ καλά και τα είχαμε καταγγείλει τότε. Με βάση αυτά κάναμε τη μεταρρύθμιση και η μεταρρύθμιση δούλεψε. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που την κατήγγειλε όταν την ψήφιζα, τη συνέχισε όταν ανέλαβε την εξουσία.  

Τώρα έχουμε προχωρήσει σε πολύ πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις. Έχουμε πλέον τον προσωπικό γιατρό που ποτέ δεν είχαμε. Άρα, έχουμε τη δυνατότητα σε λίγο με τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς να έχουμε την καλύτερη δυνατή παροχή πρωτοβάθμιας υγείας στην ιστορία μας. Με το πρόγραμμα, δε, «Προλαμβάνω» του Υπουργείου Υγείας και την παροχή δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για μία σειρά ασθενειών μπορούμε να κάνουμε το screening του πληθυσμού, το οποίο δεν είχαμε κάνει ποτέ. 

Όσον αφορά τις εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως αναφέρετε παραδείγματος χάριν τις ορθοδοντικές, θα τις καλύψουμε μέσω του ΕΟΠΥΥ». 

-Ποιο είναι το σχέδιό σας σήμερα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας; 

«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα έχει ως επίκεντρο τον προσωπικό γιατρό, θα έχει τον προσωπικό φάκελο ασθενούς, θα έχει συγκεκριμένους δείκτες αποδοτικότητας των προσωπικών γιατρών και θα έχει την παρακολούθηση της υγείας του καθενός μας από τη γέννησή του μέχρι το θάνατό του με απόλυτη ακρίβεια. Με σχέδιο και εντατική δουλειά θα έχουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αξίζουν οι συμπολίτες μας». 

-Σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη.

«Και εγώ για τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους κατοίκους της Λέσβου».

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση