Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Όχι άλλη κοροϊδία με το κτηματολόγιο

Παραμονές ευρωεκλογών, το γραφείο του Βουλευτή, Χαράλαμπου Αθανασίου, ανακοίνωσε χθες το απόγευμα την έλευση του προέδρου της εταιρείας Ελληνικό Κτηματολόγιο, Στέλιου Σακαρέτσιου, για την προσεχή Τρίτη μαζί με άλλα υπηρεσιακά στελέχη, με θέμα τις διορθώσεις των κτημάτων στις περιοχές Μυτιλήνης και Γέρας.  

Ο κ. Σακαρέτσιος, που σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Αθανασίου θα συνοδεύεται από υπηρεσιακά στελέχη, θα συμμετάσχει σε σύσκεψη στις 11:30 το πρωί στο Επιμελητήριο Λέσβου, παρουσία του Δημάρχου, Παναγιώτη Χριστόφα και των μελών της Επιτροπής που είχε συσταθεί επί Δημαρχίας Στρατή Κύτελη, δηλαδή των πρώην Αντιδημάρχων Γιάννη Βατού και Παράσχου Μανούσου, του εκπροσώπου του Δικτύου Κοινοτήτων Βασίλη Μαμώλη και του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Στρατή Μανωλακέλλη.

Η παρουσία του προέδρου της Κτηματολόγιο στη Μυτιλήνη αποτελεί μία πρώτης τάξης ευκαιρία για τους τοπικούς φορείς, ώστε να θέσουν την εταιρεία προ των ευθυνών της απέναντι στους ιδιοκτήτες γης σε Μυτιλήνη και Γέρα και όχι να δεχθούν χτυπήματα στην πλάτη και ανέξοδες υποσχέσεις, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτό γίνεται λίγες μέρες πριν τις Ευρωεκλογές!

Τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα 

Υπενθυμίζουμε ότι ακριβώς πριν 2 χρόνια στις 4 Μαΐου του 2022 η Κτηματολόγιο είχε κάνει το ίδιο, μόνο που τότε δεν ήρθε ο πρόεδρός της, αλλά ο τότε Γενικός Διευθυντής, Στέφανος Κοτσώλης (ο οποίος εγκατέλειψε τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς τη θέση του και αναδείχθηκε πρόεδρος της Lamda Development που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, επένδυση και διαχείριση ακινήτων στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη!) μαζί με τα κορυφαία υπηρεσιακά στελέχη της Κτηματολόγιο που υποσχέθηκαν και τότε λύσεις, οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν ΠΟΤΕ μέχρι τώρα!

Μάλιστα τότε μετά τη σύσκεψη που είχε γίνει παρουσία του κ. Αθανασίου, υπό τον τότε Δήμαρχο Στρατή Κύτελη, στο παλαιό δημαρχείο της Μυτιλήνης, είχε γίνει η ακόλουθη επίσημη ανακοίνωση: 

«Σήμερα, Τετάρτη 4 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Μυτιλήνης σύσκεψη με θέμα «Πρόοδος και βελτίωση της διαδικασίας επαναχωροθέτησης κτηματογραφημένων ακινήτων σε περιοχές της νήσου Λέσβου».

Στη σύσκεψη, η οποία αποτελεί συνέχεια προηγούμενης στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με πρωτοβουλία του Υφυπουργού, κ. Θ. Λιβάνιου, συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου κ. Σ. Κοτσώλης, με επταμελές υπηρεσιακό κλιμάκιο, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Χ. Αθανασίου και ο Δήμαρχος κ. Στρατής Κύτελης με την Επιτροπή του Κτηματολογίου.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου ενημέρωσε τους παριστάμενους για την σχεδιαζόμενη νομοθετική παρέμβαση και το επιχειρησιακό πλάνο υλοποίησής της. Οι βασικές αρχές της προτεινόμενης νομοθέτησης είναι οι εξής:

  1. Η μη εμφάνιση των ομόρων ιδιοκτητών, κατά τη φάση της αυτοψίας, δεν θα επηρεάσει την πρόοδο της διαδικασίας διόρθωσης για τους συνεπείς ιδιοκτήτες που συμμετείχαν στις αυτοψίες. 
  2. 2. Ο Φορέας «Ελληνικό Κτηματολόγιο» θα αναλάβει το κόστος κάθε συμπληρωματικής εργασίας που θα απαιτηθεί.
  3. Για την ολοκλήρωση του έργου της επαναχωροθέτησης, λαμβανομένων υπόψη και των απαιτούμενων συμπληρωματικών εργασιών, θα δοθεί η αναγκαία παράταση της προθεσμίας για τη διόρθωση των κτηματολογικών εγγραφών, πριν την οριστικοποίησή τους».

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση είχε συνταχθεί από την τότε σύμβουλο του Δημάρχου Μυτιλήνης, Μαίρη Χατζηκομνηνού, στην οποία υπαγόρευε ο Βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου στον όροφο του παλαιού Δημαρχείου. Όμως η λύση που υποσχέθηκαν τότε δεν ήρθε ποτέ. Πέρασαν σχεδόν 2 χρόνια για να έρθει φέτος το Δεκέμβριο η κυβέρνηση διά του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και να δώσει νέες υποσχέσεις. Η διαφορά του τότε με το τώρα είναι ότι για τη χρονιά που διανύουμε υπάρχει ρητή δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ότι 30 Νοεμβρίου (σύμφωνα με τη βούληση του Πρωθυπουργού) το κτηματολόγιο της Ελλάδας και κατ’ επέκταση και της Λέσβου κλείνει για να παραδοθεί τέλος του 2024, οριστικά, στην Ευρώπη.

Τι υπόσχονται

Αυτό που υπόσχονται τώρα είναι ότι θα εφαρμόσουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα για 290 ακίνητα, τα οποία θα μπορέσουν με ευέλικτο τρόπο να νομιμοποιηθούν από τους ιδιοκτήτες τους αν δεν έχουν αντιδράσεις από τους γείτονες. Αυτό είναι αδύνατο να γίνει μέσα στους επόμενους 6 μήνες, πολύ, δε, περισσότερο είναι ουτοπικό να περιμένει κανείς να διορθωθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς που διανύουμε τα χιλιάδες δικαιώματα σε ακίνητα που είναι καταχωρημένα λανθασμένα στο κτηματολόγιο (σύμφωνα με το ΤΕΕ 10.000 δικαιώματα έχουν εκκρεμότητες!). 

Τι είναι αυτό λοιπόν που μπορεί να γίνει στη Λέσβο; Η επανακτηματογράφηση των περιοχών που έχουν πληγεί είναι μονόδρομος, αλλά δεν υπάρχει χρηματοδότηση για να γίνει ένα τέτοιο έργο και ούτε υπάρχει διάθεση να πληρώσουν για το κτηματολόγιο όταν δεν μπορούν ούτε το Μεταφορικό Ισοδύναμο να καλύψουν. Επιπλέον απαιτείται και μεγάλη χρονική παράταση!

Στο παρελθόν ως πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου ο Περικλής Αντωνίου – ένα από τα πρόσωπα που “σήκωσε στις πλάτες του”, μαζί με άλλους, τον αγώνα για τις διορθώσεις του κτηματολογίου – είχε προτείνει, με την εγγύηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου ο κάθε ιδιοκτήτης με το μηχανικό του να μπορεί με ευέλικτο τρόπο να νομιμοποιήσει την περιουσία του προσκομίζοντας συμβόλαιο και τοπογραφικό. Αυτά τα σενάρια όμως δεν τα συζητάει η Κτηματολόγιο καθώς τα υπηρεσιακά της στελέχη δεν θέλουν να μπουν σε έναν τέτοιο κυκεώνα και προφανώς αυτό που ενδιαφέρει είναι να τακτοποιήσουν κάποια και όχι όλα από τα 290 “τυχερά” ακίνητα, κλείνοντας άρον-άρον τις διαδικασίες μέσα στο φθινόπωρο. Από μία τέτοια εξέλιξη θα χαθούν περιουσίες στη Λέσβο και πιθανώς και δημοτική περιουσία του Δήμου Μυτιλήνης.  

Γι’ αυτό το λόγο οι τοπικοί φορείς την προσεχή Τρίτη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα όσα θα συζητηθούν στο Επιμελητήριο, καθώς η Κτηματολόγιο μέχρι τώρα δεν έχει φανεί και τόσο αξιόπιστη στις εξαγγελίες και στις υποσχέσεις της. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν έρχεται στη Λέσβο παραμονές ευρωεκλογών. Μερικές ανέξοδες υποσχέσεις παραπάνω δεν θα είναι πρόβλημα για τους ίδιους. Άλλωστε το πρόβλημα είναι της Λέσβου και συγκεκριμένα του Δήμου Μυτιλήνης και των περιοχών της Γέρας και της Μυτιλήνης και εδώ οι τοπικοί εμπλεκόμενοι και εκπρόσωποι καλούνται να αναμετρηθούν σε μια σκακιέρα, όπου οι κινήσεις σε επίπεδο κυβέρνησης και κυβερνητικού βουλευτή είναι υπολογισμένες από τώρα και να υπερασπιστούν την περιουσία χιλιάδων ιδιοκτητών, που είναι τα θύματα του κτηματολογίου εδώ και 15 χρόνια προσπαθώντας ν’ αποδείξουν τη νομιμότητα των περιουσιών τους.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img