Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

«Όχι» Κυρατζή σε Μουτζούρη

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

 

  • Λίγες μέρες έχει στη διάθεσή του ο Περιφερειάρχης για να πάρει τις αποφάσεις του για τον επικείμενο ανασχηματισμό
  • Ελλείψει επίσημου υποψηφίου, η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να συγκρατήσει τις διαρροές στελεχών και ψηφοφόρων προς τους ανεξάρτητους συνδυασμούς

Ακόμη μία προσέγγιση έγινε αυτό το διάστημα ανάμεσα στην πλευρά του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και του Περιφερειακού Συμβούλου της παράταξης της Χριστιάνας Καλογήρου, Στρατή Κυρατζή, προκειμένου ο δεύτερος να αναλάβει αρμοδιότητες Αντιπεριφερειάρχη. Ο κ. Κυρατζής, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες χθες το μεσημέρι έδωσε αρνητική απάντηση στον κ. Μουτζούρη, σε μια απόφαση, που μάλλον σχετίζεται με τα επόμενα αυτοδιοικητικά βήματα του Συμβούλου, ο οποίος κατά πως φαίνεται οδεύει προς το περιφερειακό ψηφοδέλτιο του Σταμάτη Μαλέλη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το πολιτικό «φλερτ» του Περιφερειάρχη με τον κ. Κυρατζή δεν είναι καινούργιο, αλλά έφτασε κοντά σε γάμο πέρυσι το καλοκαίρι όταν αρκετοί από τους τότε Περιφερειακούς Συμβούλους της μείζονος Αντιπολίτευσης ανεξαρτητοποιήθηκαν για να αναλάβουν στη συνέχεια χαρτοφυλάκιο Αντιπεριφερειάρχη στην Περιφερειακή Αρχή. Σε αυτό το πλαίσιο, αντίστοιχη κίνηση αναμενόταν και από τον κ. Κυρατζή, κάτι που όμως δεν προχώρησε. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Περιφέρεια κατά το τελευταίο έτος της τρέχουσας θητείας, «ζέσταναν» ξανά τις συζητήσεις, οι οποίες βέβαια ενθαρρύνθηκαν και από τους πρώην συναδέλφους του Περιφερειακού Συμβούλου στην παράταξη της κ. Καλογήρου, που ήδη είχαν κάνει το… άλμα σε εκείνη του κ. Μουτζούρη. 

Τι άλλαξε; Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Παναγιώτη Χριστόφα για τον Δήμο Μυτιλήνης μέσα στο καλοκαίρι δρομολόγησε εξελίξεις, καθώς ο Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού, Βιομηχανίας, Ενέργειας και ΕΣΠΑ ήταν δεδομένο ότι σύντομα θα άφηνε τη συγκεκριμένη θέση, προκειμένου να αφοσιωθεί στην προεκλογική του εκστρατεία, έχοντας βέβαια κλείσει σημαντικές εκκρεμότητες και δρομολογήσει κομβικά θέματα, που άπτονται των αρμοδιοτήτων του. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως από την 1η Νοεμβρίου, που ξεκινά η νέα θητεία Αντιπεριφερειαρχών ο κ. Χριστόφας δεν θα βρισκόταν στο σχήμα της Περιφερειακής Αρχής, και με λίγα λόγια «άδειασε» μια θέση θεματικού Αντιπεριφερειάρχη, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να «σφραγιστεί» η συνεργασία Μουτζούρη – Κυρατζή. Και αυτό καθώς όλα δείχνουν πως η θέση αυτή δεν θα καλυφθεί από Σύμβουλο της παράταξης «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο», ενώ ταυτόχρονα από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων φάνηκε πως ούτε το σενάριο της ανάληψης αρμοδιοτήτων Αντιπεριφερειάρχη από τον πρόσφατα παραιτηθέντα από τη θέση του Επάρχου Λήμνου, Άγγελου Βλάττα, θα προχωρούσε.

Επί της ουσίας, λύνονταν τα χέρια του κ. Μουτζούρη να προχωρήσει την εν λόγω συνεργασία, την οποία όμως σύμφωνα με πληροφορίες από την Περιφέρεια δεν δέχτηκε ο κ. Κυρατζής.

 

Το ψηφοδέλτιο Μαλέλη

Το «όχι» του Στρατή Κυρατζή να αναλάβει θέση Αντιπεριφερειάρχη υπό διαφορετικές συνθήκες, θα φάνταζε ίσως και περίεργο. Εξηγείται ωστόσο από την προσέγγιση που υπάρχει ανάμεσα στον Περιφερειακό Σύμβουλο και τον υποψήφιο Περιφερειάρχη, Σταμάτη Μαλέλη, η οποία όχι απλά είναι προχωρημένη, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η συμμετοχή του κ. Κυρατζή στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο έχει ήδη κλείσει. Επομένως, δεν θα μπορούσε να πει το «ναι» στη συμμετοχή σε ένα σχήμα στο οποίο εκ των πραγμάτων θα τεθεί αντίπαλος σε περίπου ένα χρόνο από τώρα, πόσο μάλλον όταν αναμφισβήτητα οι συνεργασίες που αυτό το διάστημα ξεκινούν σε κάθε βαθμό της αυτοδιοίκησης, είναι λογικό να μην έχουν ως χρονικό ορίζοντα την τρέχουσα θητεία, αλλά να «βλέπουν» και πέρα από αυτή στις κάλπες του Οκτώβρη του 2023.

Η συνεργασία του Στρατή Κυρατζή με τον Σταμάτη Μαλέλη μένει να επιβεβαιωθεί όταν πια θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις μεταξύ άλλων και για τα ονόματα εκείνων, που θα βρεθούν στο ψηφοδέλτιο του συντοπίτη μας δημοσιογράφου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δείχνει πως ο υποψήφιος Περιφερειάρχης έχει καταφέρει ήδη να «διεμβολίσει» την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, αφού ο κ. Κυρατζής δεν είναι το μόνο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, που εκ των πραγμάτων δεν περιμένει απαθής το κόμμα να πάρει τις αποφάσεις του και χαράσσει μια διαφορετική πορεία.

Με λίγα λόγια, ελλείψει επίσημου υποψηφίου για την Περιφέρεια, η Νέα Δημοκρατία χάνει ήδη στελέχη και κατ’ επέκταση ψηφοφόρους στις επόμενες Περιφερειακές εκλογές, αφού πέραν του προερχόμενου από τον χώρο κ. Μουτζούρη πλέον πρέπει να διαχειριστεί διαρροές και προς την πλευρά Μαλέλη, που αν και προέρχεται από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, εξ αρχής δήλωσε ανοικτός σε στήριξη από οποιοδήποτε δημοκρατικό κόμμα. Και αυτό σε βαθμό, που το όνομά του έπαιξε μεταξύ εκείνων, που θα μπορούσαν να στηριχθούν και επίσημα από τη ΝΔ, αν και ανεπίσημα ήδη στελέχη της συμπλέουν μαζί του.

 

Χωρίς πολλές επιλογές

Την ίδια στιγμή, βέβαια, έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα κινηθεί και ο Περιφερειάρχης μέσα στις επόμενες ημέρες, αφού μέχρι τα μέσα του μήνα θα πρέπει να έχει υπογράψει τους ορισμούς Αντιπεριφερειαρχών πριν αυτοί και αυτές αναλάβουν (ή ανανεώσουν) τη θητεία τους από την 1η Νοεμβρίου. Το χαρτοφυλάκιο του κ. Χριστόφα κάθε άλλο παρά ασήμαντο ήταν, αφού μεταξύ άλλων είχε υπ’ ευθύνη του τον Προγραμματισμό και το ΕΣΠΑ, στο οποίο πρόσφατα θυμίζουμε εγκρίθηκε το Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2021 – 2027» και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο διαβουλεύσεων πριν βγουν οι πρώτες προσκλήσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο. 

Ο Στέλιος Καμπούρης από τη Χίο έχει ήδη αρμοδιότητες Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης, η Μάγδα Τούφου από τη Λήμνο διαμέσου των πρόσφατων παρεμβάσεών της έβγαλε τον εαυτό της εκτός κάδρου και δεν προκύπτει προς το παρόν πως κάποιος από τους υπόλοιπους συμβούλους του ΤΟΛΜΑΜΕ θα αναλάβει ρόλο, ενώ εκτός κάδρου είναι και ο κ. Βλάττας, όπως αναφέραμε παραπάνω, και φυσικά ο Άρης Χατζηκομνηνός, που αν και τυπικά μέλος της έχει διαχωρίσει σαφέστατα τη θέση του από την Περιφερειακή Αρχή τα τελευταία 2 χρόνια. 

Επομένως, ο Κώστας Μουτζούρης δεν έχει και πολλές επιλογές για το μοίρασμα της τράπουλας στον επικείμενο ανασχηματισμό του, γεγονός που δείχνει πως – εκτός κι αν υπάρξει κάποια μεγάλη πολιτική έκπληξη – οι αρμοδιότητες Χριστόφα θα μοιραστούν στους τωρινούς Αντιπεριφερειάρχες ή ίσως και στον ίδιο τον Περιφερειάρχη, έχοντας πρακτικά κενή μια θέση θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κατά το τελευταίο έτος πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img