Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

«Όχι σε αόριστα ΘΑ και γενικόλογους σχεδιασμούς – επιθυμίες. Είμαστε στο διά ταύτα!»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

του ΣΤΡΑΤΗ ΖΑΦΕΙΡΗ*

Δεδομένης της υποψηφιότητάς μου για Περιφερειακός Σύμβουλος του συνδυασμού «Άλμα Ανάπτυξης» με επικεφαλής τον Κώστα Μουτζούρη, παρακολουθώ συστηματικά ό,τι κατατίθεται ως θέση και άποψη στον προεκλογικό διάλογο. Διαπιστώνω λοιπόν με έκπληξη, το σοβαρότατο έλλειμμα ρεαλισμού που εμφανίζουν σε τοποθετήσεις, ομιλίες ή και συνεντεύξεις τους, ορισμένοι συνάδελφοί μου υποψήφιοι άλλων συνδυασμών, ακόμη και υποψήφιοι περιφερειάρχες. 

Πιστεύω ότι δεν μπορείς να διεκδικείς την ψήφο του οιονδήποτε βασιζόμενος σε αοριστολογίες και γενικόλογες υποσχέσεις, σε ανύπαρκτο σχεδιασμό. Δεν μπορείς δίχως έστω και ένα υποτυπώδες πλάνο – σκελετό προγραμματισμού και στόχων, να επικαλείσαι την όποια κομματική ή προσωπική ιδιότητα, ζητώντας να σε πιστέψουν και να σε στηρίξουν. Πώς θα κατακτήσεις την εμπιστοσύνη του ψηφοφόρου αν δεν παρουσιάσεις τεκμηριωμένα τι θα κάνεις; Εκφράζοντας αφηρημένα ΘΑ, ή επιθυμίες, υπό τη μορφή δέσμευσης για ό,τι θα επιδιώξεις υποθετικά να υλοποιήσεις, απλά δεν πείθεις.

Απέναντι στην όποια ανεπάρκεια επιχειρημάτων και σχεδιασμού, η δική μας παράταξη, αντιπαραβάλλει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με συγκεκριμένους στόχους, τρόπους και μέσα εκτέλεσής του, βήμα το βήμα. Γιατί το «Άλμα Ανάπτυξης», η παρούσα Περιφερειακή Αρχή, με τη δουλειά και την προεργασία που έχει ήδη επιτελέσει, βρίσκεται πλέον στο διά ταύτα. Στην υλοποίηση του προγράμματός της. Έχοντας παράλληλα εξασφαλισμένη τη γνώση και τη διαχειριστική επάρκεια, όπως και την εμπειρία διοίκησης, απ’ τη δύσκολη και λόγω κορωνοϊού, τετραετία που ολοκληρώνεται.      

Ταυτόχρονα έχει εξασφαλισμένους και τους πόρους που θα απαιτηθούν και συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο, είναι υπερδιπλάσιοι. Ας μιλήσουμε με νούμερα. Οι αυξημένες αυτές σημαντικά πιστώσεις που διεκδικήθηκαν και προβλέπεται μεταξύ άλλων να εισρεύσουν στο περιφερειακό πρόγραμμα, επιμερίζονται ως εξής:

  • 394 εκατ. ευρώ απ’ το ΠΕΠ 2021-2027 Βορείου Αιγαίου, που την προηγούμενη περίοδο διέθετε 290 εκατ. ευρώ, 
  • 60 εκατ. ευρώ απ’ το Ταμείο Δίκαιης Ενεργειακής Μετάβασης, 
  • 30 εκατ. ευρώ για τις δράσεις για τα μικρά νησιά, 
  • 150 εκατ. ευρώ απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Ο ίδιος περιφερειακός σχεδιασμός, σε θεσμικό επίπεδο περιλαμβάνει επίσης το χρήσιμο «εργαλείο» του Νέου Οργανισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών της, όπως και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας, που ήδη ιδρύθηκε κι αποσκοπεί στην παραγωγική δυναμικότητα των έργων. 

Χαρακτηριστικό μάλιστα παράδειγμα του όγκου των δράσεων που έχουν περιληφθεί και θα ’’τρέξουν’’ σε επίπεδο Περιφέρειας – απόδειξη πως βρισκόμαστε πολλά στάδια μπροστά απ’ τα αόριστα ΘΑ – είναι ότι μόνο μέσω του ΠΕΠ, αναμένεται να υπάρξουν 80 και πλέον προσκλήσεις προς τελικούς δικαιούχους για την ένταξη έργων και προτάσεών τους.  

 

*Ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας με αναγνωρισμένη προσφορά στο ζήτημα της αδειοδότησης των ελαιοτριβείων, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι το Δεκέμβριο του 2021 ήταν Αντιδήμαρχος στο νεοσύστατο Δήμο Δυτικής Λέσβου.

spot_img

More articles