Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού, που θεωρούν ότι κρύβεται πίσω από την μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και την διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, λένε οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΛ. Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους «η σχεδιαζόμενη αυτή ρύθμιση αποτελεί μία πολύ αρνητική θεσμική εξέλιξη για τον τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος συνεπώς και για τις Δ.Ε.Υ.Α. κι αυτό διότι η υπαγωγή των υπηρεσιών στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. δεν συνάδει με την υφιστάμενη κατάσταση, αφού στον τομέα υπηρεσιών ύδατος δεν υπάρχει ανταγωνιστικό πεδίο. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει αγορά, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της ενέργειας, την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει μια Ρυθμιστική Αρχή προκειμένου να τηρηθούν οι κανόνες ανταγωνισμού σύμφωνα με το εθνικό και το ενωσιακό δίκαιο, και να προστατευθούν οι καταναλωτές».
Όπως είναι γνωστό, οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικές Δημοτικές Επιχειρήσεις που δρουν μονοπωλιακά στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, δηλαδή στον οικείο Δήμο, σύμφωνα με το θεσμικό τους πλαίσιο. «Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας, ότι με τη θέσπιση της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. σχεδιάζονται παρεμβάσεις στον τομέα υπηρεσιών ύδατος που θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση των Δ.Ε.Υ.Α. και μάλιστα σε αντίθεση με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ υπέρ της δημόσιας διαχείρισης του νερού», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.
Η αρμοδιότητα αναδιοργάνωσης του τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος με συγχωνεύσεις και συνενώσεις των παρόχων ως αποκλειστική λύση για τη βελτίωσή του προσκρούει ευθέως σε ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο θεσμικό πλαίσιο των Δ.Ε.Υ.Α. Οι Δ.Ε.Υ.Α., σύμφωνα με το θεσμικό τους πλαίσιο όπως ισχύει σήμερα, είναι Δημοτικές Επιχειρήσεις, ιδρύονται από τους Δήμους, ανήκουν στους Δήμους και βρίσκονται σε εξάρτηση από αυτούς. Επομένως οι Δήμοι είναι αποκλειστικά αρμόδιοι να αποφασίσουν για την ύπαρξη και την λειτουργία τους.
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής τους οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι το Υπουργείο Εσωτερικών απουσιάζει από το νομοσχέδιο, ενώ αυτό είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο για τις Δ.Ε.Υ.Α. και υπογραμμίζουν: «Με το κατατεθέν νομοσχέδιο δίνονται αυξημένες αρμοδιότητες στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. η οποία μπορεί να προτείνει αναδιοργάνωση του τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος με συγχωνεύσεις και συνενώσεις των παρόχων υπηρεσιών ύδατος. Αυτό όμως προσκρούει σε ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο θεσμικό πλαίσιο των Δ.Ε.Υ.Α. του Ν. 1069/80 και κυρίως στον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, αλλά και σε κεκτημένα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επίσης, προβλέπονται υπέρογκα πρόστιμα, και επιβαρύνει οικονομικά με τα τέλη που εισπράττει από τις Δημόσιες Επιχειρήσεις Ύδρευσης και αποχέτευσης και τις ΔΕΥΑ, εισπράττοντας ποσοστό επί του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, ούτε καν επί των καθαρών κερδών τους. Ακόμη και με ζημίες, θα υποχρεούνται να δίνουν χρήματα για την λειτουργία της νέας ΡΑΕ».
Ο Σύλλογος Εργαζομένων σημειώνει επίσης ότι ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί και ότι δεν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής στο νερό γιατί δεν υφίσταται το ανταγωνιστικό πλαίσιο. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά, την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει για να τηρηθούν οι κανόνες ανταγωνισμού. «Η κυβέρνηση επιμένει να επιδιώκει με κάθε τρόπο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν για να τεθεί υπό τον έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής, η οποία χρησιμοποιείται καθαρά ως προθάλαμος της ιδιωτικοποίησης των νερών στην χώρα μας και μέσω της οποίας επιχειρείται να ξεπεραστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ και του Συντάγματος που απαγορεύουν την ιδιωτικοποίησή τους. Τονίζουμε μετ’ επιτάσεως ότι η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της ύδρευσης δεν αφορά μόνο στους εργαζόμενους σ’ αυτήν, ούτε μόνο τις Διοικήσεις των ΟΤΑ. Αφορά τις τοπικές κοινωνίες, τον κάθε δημότη ξεχωριστά».
Κλείνοντας, οι εργαζόμενοι καλούν τους Δημάρχους και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ να πάρουν θέση ώστε να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης των νεών μέσω της ΡΑΕ ή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Με απόφαση της Διοίκησης του Συλλόγου αποφασίστηκε η συμμετοχή στην σημερινή απεργία, καθώς και στάση εργασίας για αύριο, Πέμπτη που έχει προκηρύξει πανελλαδικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία των ΔΕΥΑ.